Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Harry Guntrip

8.1/10
11 Kişi
45
Okunma
10
Beğeni
1.752
Görüntülenme

Hakkında

Londra Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Bir süre Kongregasyon Kilisesi'nde rahiplik yaptıktan sonra Leeds Üniversitesi'nde felsefe dersleri vermeye başladı. Analizlerini Leeds'de gerçekleştirdi; hastaları arasında düşük ücretlerle baktığı çok sayıda rahip de vardı. İngiliz psikanalizinin özgün simalarından olan Guntrip, nesne ilişkileri kuramına yaptığı katkı kadar, önce Fairbairn, ardından da Winnicott tarafından gerçekleştirilen analizlerini aktardığı makalesiyle de ünlüdür. Şizoid Görüngü, Nesne İlişkileri ve Kendilik (1969) dışındaki başlıca yapıtları Personality Structure and Human Interaction (1973) ve Psychology for Ministers and Social Workers'dır (1949).
Unvan:
Psikolog
Doğum:
İngiltere, Birleşik Krallık, 1901
Ölüm:
1975

Okurlar

10 okur beğendi.
45 okur okudu.
6 okur okuyor.
112 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
… kendilerinden nefret edenler zaten başkalarını sevemezler,
Sayfa 91 - Metis, 3. Basım Ocak 2018, çev: İpek BabacanKitabı okudu
Çoğu kişi, depresif olduğunu söylerken, aslında duygusal donukluk ve yaşamın boşuna olduğu duygusu içinde olduğunu kastetmektedir, yani şizoid bir durumdadır.
Sayfa 62 - Metis, 3. Basım Ocak 2018, çev: İpek BabacanKitabı okudu
Reklam
Şizoid şekilde yetiştirilmenin örneği… Size de tanıdık geldi mi?
“ Sevme konusunda çok kaygılıyım. Güvenli bir şey değil” yolundaki sözlerinin anlamı ortaya çıktı. Ona, bilinçdışı olarak, birisini sevecek olsa o kişinin öleceğine ve onu getireceğini inandığını söyledim; dahası, hiçbir şeyden zevk almaya cesaret edemiyor ve kendisine yaşama izni vermiyordu. Sanki annesi onu hep “ Gülmeyi kes, yoksa 1 dakika sonra ağlayacaksın,” diyordu. “ Zaten bana hep bunu söylerlerdi,” diye yanıtladı; gerçekten de ender olarak gülüyordu ve Eğlenmenin yanlış bir şey olduğu duygusu içindeydi. Annesi bu durumda büyük rol oynuyordu.
Sayfa 121 - Metis, 3. Basım Ocak 2018, çev: İpek BabacanKitabı okudu
… Ayrılma kaygısının başlıca nedeni ayrılmanın Ben’i yitirme anlamına geleceği duygusudur.
Sayfa 38 - Metis, 3. Basım Ocak 2018, çev: İpek BabacanKitabı okudu
Yalnız kalabilmek çok önemli bir yetenekmiş meğer…
Bireyin yalnız kalabilme yeteneği… coşkusal gelişimdeki en önemli olgunlaşma göstergelerinden biridir. Hastalarımız bu yeteneğe sahip değildir.
Sayfa 147 - Metis, 3. Basım Ocak 2018, çev: İpek BabacanKitabı okudu
Biraz yavaş, biraz acele etmeden, sindirerek okumalı, felsefe ve psikoloji kitaplarını... Senenin 5. Kitabı:
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini Dinlemek
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini Dinlemek
1K sizlerde bu türlerde yazılmış kitap önerilerinde bulunabilirsiniz...

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
328 syf.
·
Puan vermedi
Şizoid kişilik bozukluğu: İnsan ilişkilerine ilgi eksikliği, yalıtılmış bir yaşam tarzı, yalnız yapılan eylem ve etkinlikleri tercih, içe dönüklük, duygusal soğukluk, davranış ve ilişkilerin mekanik ve tekdüze olması ile karakterize kişilik bozukluğu. Kitapta bahsi geçen konu üzerine analizlerle birlikte hastaların düşüncelerine de yer veriliyor. Hasta düşü olarak aktarılan çoğu bilgilendirme bana gerçekçi gelmedi, akışa yardımcı olsun diye düzeltilmiş gibiydi ama buna takılmayacağım. Çünkü işin analiz kısmı çok profesyonelce. Kitap on bölümden oluşmakta 1. Şizoid Kişilik ve Dış Dünya 2. Gerileme ve Beni Koruma Çabası 3. Gerilemiş Ben, Kendiliğin Yitik Yüreği ve Sevme Yeterliliği 4. Psikoterapi Sorununun Özü Olarak Ben Zayıflığı 5. Ben Gelişimindeki Birincil Başarısızlığın Doğası 6. Ben Kimliğinin Nihai Temelleri 7. Nesne İlişkileri 8. Psikoterapötik İlişki 9. Psikodinamik Bilim Kavramı 10. Heinz Hartmann ve Nesne İlişkileri Kuramcıları Son bölümlerde biraz kopsam da genel olarak ilgiyle okuduğum bir kitap oldu. Özellikle depresif ve şizoid ayrımı konusunda bilgi sahibi olmak hoşuma gitti.
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini Dinlemek
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini DinlemekHarry Guntrip · Metis Yayıncılık · 201745 okunma
328 syf.
10/10 puan verdi
Nesne ilişkileri hakkında öne sürülen bir çok farklı teori var Psikoloji anabilim dalında. Bunlardan biri de Guntrip'ın ortaya koyduğu şizoid kişilik teorisidir. Teori olarak kabul ediliyor ancak bu aslında bir teoriden daha ötesidir artık. Çünkü kanıtlanmış bulgular içeriyor. Zaten bu kitap da hastalar üzerinde yapılan inceleme ve araştırmalar
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini Dinlemek
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini DinlemekHarry Guntrip · Metis Yayıncılık · 201745 okunma
328 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Guntrip bu eserinde kişinin haz odaklı değil ilişki odaklı bir yapıya sahip olduğunu savunarak başlamış. Haz nesne için bir işaret levhasıdır. (Fairbairn) Yaşam ancak nesne ilişkileri ile anlam bulur, ilişki olmadan ben gelişemez. Psikonevrozların aslında şizoide engel olmak için bir savunma görevi gördüğünü söylüyor. İyi nesne arayışı engelleme,
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini Dinlemek
Şizoid Görüngü Nesne İlişkileri ve Kendilik-Ötekini DinlemekHarry Guntrip · Metis Yayıncılık · 201745 okunma