Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Hüseyin Aygül

Hasan Hüseyin Aygül21.Yüzyılda Uluslararası Göç ve Mülteciler yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
511
Görüntülenme

Hasan Hüseyin Aygül Gönderileri

Hasan Hüseyin Aygül kitaplarını, Hasan Hüseyin Aygül sözleri ve alıntılarını, Hasan Hüseyin Aygül yazarlarını, Hasan Hüseyin Aygül yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ahilik düzeninde müşteriye kalitesiz mal veren esnafın papucu dama atılırdı.Papucun dama atılması deyimi o günlerden kalmıştır.Gunumuzde ise mesleki deformasyon kalite ile ilgili kaygıları silip süpürmüştür."
"Pazarlık sunnettendir" anlayışının geçerli olduğu bir toplumda , fahiş fiyatlarla mal satmak, vurgunculukla eş değerdir.
Reklam
Türkiye' de bir cep telefonunun ortalama kullanım süresi on bir aydır.Teklonojinin görüntüsüne ve prestijine önem vermek, teklonojiyi büyük ölçüde " vitrin" amaçlı kullanmakta olduğumuzu göstermektedir.
Dönüşüm#sınıfsal fark gozetmeyen lüks tüketim aliskanligi#
Ekonomistler tarafından , Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olarak ifade edilen cari açık , lüks tüketim maddelerinin ithalatı ile her geçen gün artmaktadır.2011 yılında 70 milyar doları bulan cari açığın önemli bir kısmı keyfe keder ithalattan kaynaklanmıştır.Buna göre cari açığın önemli ölçüde büyüten lüks tüketim ithalatı için 2011' de 20 milyar dolar harcanmistir.Bu veriler doğrultusunda , Türk toplumunda , " maddelesmemiş bir dünya görüşünün/zihniyetinin " üst tabakalara çıktıkça , yerini " madde merkezli bir dünya görüşüne/zihniyetine " bırakmış olduğu sonucu çıkarılabilir.
Türk toplumu açısından zorunluluktan kaynaklanan bir tasarruf bilinci vardır.Hatta biz buna tasarruf bilinci demek yerine "iktisatlı davranma bilinci" diyebiliriz.
Türkiye'nin başlıca problem alanlarından bir diğeri de ,istihdam alanlarının azlığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan işsizliktir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de " insan sermayesini bu kadar sorumsuzca harcayan burjuvazidir."
Reklam
İnsan-ı Kamil - maneviyat maddiyattan önce gelmektedir.Bu bakımdan Batı kapitalizmine özgü olarak belirtilen rasyonellik-çıkar ilişkisi , Ahiliğin temel mantığına tezattır.Muhtemeldir ki , bu durum ,maddi çıkarları peşinde koşan , maddi çıkarları en üst seviyede tutan insan tipinin , Osmanlı toplumunda ortaya çıkmamasına neden olmuştur.
...Hukuksal olarak faiz meşru oldu;ucuz satın alabilmek kadar ,ucuz alabilmekte mümkündü.Tawney'e göre bu süreçte "insan maneviyatı bozulmuş ekonomik bir hayvan"olmuştur.