Hasan Taşkıran

Hasan TaşkıranSelçuklu Devletlerinde Suikastlar yazarı
Yazar
6.7/10
9 Kişi
18
Okunma
1
Beğeni
906
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
18 okur okudu.
9 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Selçuklu yönetimi Nizamiye Medreselerini kurarak Fatımilerin Dar'ül Hikme'lerine karşı fikri mücadele vermiştir.
Sayfa 51 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Günümüz Selçuklu tarihçilerinin bir kısmı sultanın suikast neticesinde zehirlendiğini aktarırlar. Buna göre zehirleme olayı sultanın hizmetinde bulunan Hurdik tarafından gerçekleştirilmiştir. Hurdik, kulak karıştırmak için kullanılan aleti zehirlemiş, sultan da alet ile kulağını karıştırınca birkaç gün hastalanmış ve sonra da ölmüştür. Bu zehirlenme olayında, Hurdik'i azmettirenler hususunda başta oğlu Mahmud'u tahta geçirmek isteyen Terken Hatun ve sultan ile Cafer'in halifenin veliahdi olması hu susunda anlaşmazlığa düştüğü Halife Muktedi ve Nizâmü'l-Mülk'ün öldürülmesinde sultanın parmağı olduğuna inanan vezirin taraftarları şüphe altındadır. Fakat bunlar içerisinde yukarıda aktarmış olduğumuz dönemin bazı kaynaklarında Terken Hatun yönündeki şüpheler daha ağır basmaktadır.
Sayfa 77 - Selenge Yayınları
Reklam
Maskara Caferek
Sultan Melihşâh'ın Caferek adıyla tanınan bir maskarası vardı. O sultanın huzurunda Nizâmü'l-Mülk'ün taklidini yapar, sultan ile baş başa kaldığı zamanlarda ondan bahseder ve onun aleyhinde konuşurdu. Bu mesele Cemalü'l-Mülk'ün kulağına gitti. Cemâlu'l-Mulk o sırada Belh ve çevresinin valisi idi. Bunları duyunca hemen harekete geçerek Isfahan'a geldi. Buraya vardığında biraderleri Müeyyidü'l-Mulk ile Fahru'l-Mülk, kendisini karşıladılar. Cemâlü'l-Mulk, Caferek'in yaptığı maskaralıklara göz yumdukları için her iki kardeşine de çok kızdı.
Sayfa 78 - Selenge Yayınları
Sultan Alparslan'a suikast düzenlenmesi
Osman Turan gibi Selçuklu tarihçileri bu ok ve saldırı rivayetin masal mahiyetinde karşılamaktadırlar. Kale komutanını Batini olarak gösterenlerin yanı sıra Yusuf'un Deylem'li olduğunu ve Selçuklu tahtına göz dikmiş olan Kavurd'un kendisi ile temas halinde bulunduğunu, onun Yusuf vasıtasıyla planlı şekilde Alparslan öldürtüp Selçuklu iktidarını ele geçirmeye çalıştığını belirterek, kendisini feda eden bir düşmanlığın sebebini ortaya koymaya çalışmışlardır. Nitekim Yusuf'u Karahanlılara mensubiyetine dair kayıtlar bu nispetin ailevi değil, siyasi ve dini olduğunu gösterir ve Bâtini kimliğini değiştirmez. Zira Selçukluların, Islam dünyasını aşırı Şiilikten temizlemeleri Bátınileri daha erken zamanlarda gizli teşkilat kurmaya ve Türk-Islam düzenine, önemli kademelerdeki devlet adamlarına ve büyüklerine karşı suikastlar tertiplemeye sevk etmiştir. Filhakika Sultan Alparslan da bunların hıyanetine uğramıştır. Sultan birkaç gün sonra 24 Kasım 1072'de hayata gözlerini yumdu. 200 Nâșı Merv'e götürülerek babasının yanına defnedildi.
Sayfa 67 - Selenge Yayınları
Sultan Melikşah, 19-20 Kasım 1092 tarihin de öldüğünde Terken Hatun, onun ölümünü gizlemiş, hatta cenazeyi de gece yarısı iki kişi saraydan alıp götürmüşlerdi ve sultanın cenaze namazı bile kılınmamıştı. Yine sultan için Türk geleneğine göre, atların kuyruğu kesilmediği gibi, arkasından yas bile tutulmamıştı. Tüm bunları gizliden gizliye yapan, hiç şüphesiz Terken Hatun olmuştur. Olayın bu şekilde cereyan etmesi, Terken Hatun'un suikastın azmettiricisi olma ihtimalini daha da kuvvetlendirmektedir.
Sayfa 77 - Selenge Yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
243 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitap arkası
Suikast eylemleri tarihin her döneminde her devlet ve millet bünyesinde meydana gelmiş, siyasî ve dinî amaçlı olarak tertiplenmiş terör olaylarıdır. İslam dünyasında bu tarihi olayların yoğun olarak yaşandığı dönem, Ortaçağ Türk-İslam dünyasını zirveye taşıyan Selçuklu devletlerinde daha yoğun suikastlara sahne olmuştur. Selçuklu devletlerindeki suikastların çoğunda Ortaçağda İslam dünyasının başına bela olan Hasan Sabbah ve ona bağlı Haşhaşilerin imzası vardır. Fakat Anadolu Selçuklu Devleti’ndeki suikastlarda Haşhaşilere rastlanmaz. Bu suikastlardan yalnızca sultanlar, vezirler ve ordu komutanları değil mezhep belasına din adamları da nasiplerini almışlardır. Kısacası bu kör dövüşte melik meliki, komutan komutanı, vezir veziri, din adamı din adamını ortadan kaldırtmış, Haşhaşiler de tetikçilik yapmışlardır. Öyle ki, Selçuklu melikleri rakiplerini ortadan kaldırmak için, Haşhaşilerle işbirliği yapmaktan, mezhebini değiştirip Şiiliğe geçmekten bile çekinmiyorlardı ki, Haleb hâkimi Rıdvan b. Tutuş bunun en iyi örneklerindendir. Elinizdeki bu eser, Türkiye’de sahasında yapılmış ilk kapsamlı çalışmadır ve sayfalar arasında gezinirken, koca bir imparatorluğun, ondan kopan sultanlıkların nasıl zamansız yıkılıp gittiklerinin hikâyesini okuyacaksınız.
Selçuklu Devletlerinde Suikastlar
Selçuklu Devletlerinde SuikastlarHasan Taşkıran · Selenge Yayınevi · 201514 okunma
243 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Hasan Taşkıran / Selçuklu Devletlerinde suikastlar. Akademik çalışmalar iki boyutta incelenmelidir. Birincisi, yapılan araştırmanın, akademik çalışmalara kaynağı olabileceği düşüncesiyle tamamen akademik dünyaya hitap edenler, ikincisi de akademik dünyanın yanı sıra normal vatandaşın da dikkatini çekebilecek çalışmalardır. Hasan Taşkıran'ın Selçuklu Devletlerinde suikaslar başlığıyla yapmış olduğu yüksek lisans tez çalışması ikinci grup çalışmaları örnek olarak verilebilir. Kitap beş bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde, Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluş süreci, Hasan Sabbah ve haşhaşiler örgütü incelenmektedir. İkinci bölümde özellikle Sultan Alparslan ve Melikşah döneminde işlenen siyasi suikastlar üzerinde durulmaktadır. Üçüncü bölümde Büyük Selçuklu Devleti'nin Fetret devri ve o süreçte işlenen yalnızca hükümdarlara yönelik değil, devlet adamlarına yönelik te suikast nelerden bahsedilmektedir. Dördüncü bölümde, Irak ve Suriye Selçuklu Devletleri ve dönemde yaşanan suikastlar anlatılmaktadır. Beşinci bölümde Anadolu Selçuklu devleti'ndeki suikastlara dikkat çekilmekte özellikle Anadolu Selçuklu Devleti'nde Hasan Sabbah ve ona bağlı olarak faaliyet gösteren haşhaşiler örgütünün değil de daha çok devlet adamlarının birbirine yönelik suikastlarına dikkat çekilmektedir. Orta çağ Türk devletlerinde devlet anlayışı ve hanedan üyelerine duyulan saygı vurgulanmaktadır. Bugün kü demokratik devlet anlayışımızla anlaşılmakta zorlanılacak bu konuyu yazar akademik bir anlayış ve akıcı bir üslupla aktarmıştır. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Selçuklu Devletlerinde Suikastlar
Selçuklu Devletlerinde SuikastlarHasan Taşkıran · Selenge Yayınevi · 201514 okunma
243 syf.
8/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Selçuklu veraset sistemi gereği çok fazla iç savaş ve suikast meydana gelmiştir. Buna rağmen bu dönemin suikastleri müstakil olarak hiç çalışılmamış. Hasan Taşkıran Bey yüksek lisans tezi olarak hazırladığı bu çalışmayla alanında başlangıç eseru olmak adına büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Kitap 5 bölümden oluşuyor. İlk 3 bölüm Büyük Selçuklu Devleti dönemi suikastlerini, 4.Bölüm Irak ve Suriye Selçukluları dönemi suikastleri, 5. Bölümse Anadolu Selçuklu Devleti dönemi suikastlerinden bahsediyor. Kitap akademik bir çalışma olmasına rağmen tüm okurlara hitap edecek şekilde akıcı ve sade bir dil kullanılmış , konularsa anlaşılır şekilde işlenmiş.
Selçuklu Devletlerinde Suikastlar
Selçuklu Devletlerinde SuikastlarHasan Taşkıran · Selenge Yayınevi · 201514 okunma