Haşim Şahin

Haşim ŞahinOrta Zamanın Türkleri yazarı
Yazar
Editör
8.7/10
62 Kişi
253
Okunma
38
Beğeni
2.430
Görüntülenme

Hakkında

1978 yılında Bolu’da doğdu. Üniversiteyi Eskişehir’de okudu. Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisansını; Marmara Üniversitesi’nde Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde dinî zümreler 1299-1402 adlı teziyle doktorasını tamamladı. 2001-2008 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde görev yaptı. Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümü’nde ders veriyor.
Tam adı:
Prof. Dr. Haşim Şahin
Unvan:
Akademisyen, Prof. Dr. ve Yazar
Doğum:
Bolu, Türkiye, 1978

Okurlar

38 okur beğendi.
253 okur okudu.
4 okur okuyor.
195 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türkiye’de tarihçiliğin ana karakteri ‘’Türkosantrik’’ olmasıdır. Dünyada sadece biz Türkler varmışız ve milletimiz, tarihimiz hatasız, kusursuz ve muhteşem tek tarihmiş gibi düşünülüyor; genel görünümü itibariyle Türk tarihine odaklanmış bir tarihçiliğimiz var. Kendi tarihimize eleştirel bakmak sapkınlık gibi görülüyor. Bu yüzden başka toplumların, hatta burnumuzun dibindeki komşularımızın tarihini ve kültürünü hiç merak edip incelememişizdir.
Sayfa 292Kitabı okudu
Reklam
‘Bizim milletimiz tarihine taparcasına bağlı ve sadıktır. Ona laf söyletmez ama iş o tarihin bıraktığı eserleri korumaya gelince sanırım yeryüzündeki en hoyrat, en duyarsız ve en tahripkâr milletlerden birisidir.’
Orhan Gazi'nin Unvanı
"Sultânü'l-guzât ve'l-mücâhidîn Orhan Bey ibn Osman Bey" (Gazilerin ve mücahitlerin sultanı Osman Bey oğlu Orhan Bey)
Sayfa 162Kitabı okudu
1371 Çirmen Savaşı
Sırpların başını çektiği bu ittifak, 1371'de Çirmen'de I.Murad tarafından ağır bir mağlubiyete uğratıldı. Bölgede Osmanlı hakimiyetinin tam anlamıyla tesis edilmesi anlamına gelen bu zafer neticesinde Türkler, Balkanlar'ın efendisi haline gelmişler, Sırp ve Bulgarlar gibi Bizans Devletini'de vasal devlet statüsüyle vergiye bağlamışlardı.
Somuncu Baba
Hamideddin Aksarayî Erdebil Tekkesi'nde seyr ü sülukunu tamamladıktan ve bir süre inziva hayatı yaşadıktan sonra, şeyhinin emriyle Bilâd-ı Rûm'a (Anadolu'ya) gelerek Bursa'ya yerleşti. Onun, Bursa'dayken, eşeğiyle ormandan odun getirip, bu odunlarla ekmek pişirdiği, bu ekmekleri sırtına yüklenip "somunlar, müminler" diyerek sokaklarda dolaşıp halka dağıttığına dair meşhur rivayet farklı kaynaklardan zikredilir. Nitekim, kendisine bu yüzden Etmekçi Koca/Somuncu Baba denildiği bilinmektedir. Rivayete göre, Şeyh Hamideddin'in pişirmiş olduğu somunlar halk tarafından kapışılırmış, ancak hiç kimse bu somunları pişirenin kim olduğu konusunda bir fikir sahibi değilmiş. Ne var ki, Yıldırım Beyazid, Bursa'da yaptırmış olduğu camiinin inşasını tamamlayıp açılış hutbesini damadı Emir Sultan'dan okumasını rica edince Şeyh Hamideddin'in sırrı açığa çıkmış.
Sayfa 122 - YKY yayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Merhaba arkadaşlar bugün size içinde buram buram tarih kokan bir kitaptan bahsedeceğim. Kitabımız kıymetli hocamız
Ömer Naci
Ömer Naci
in derin ve büyük araştırmalarla yazdığı harika bir eser. Tarih severlerin elinden düşürmeyeceği, aslında bir çok kez isimleri duyup hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığımız bir çok derviş, sufî, fıkıh, gazi ve ahilerle dolu. Türk İslam dininin kabulünde büyük rol oynayan derviş ve gazileri okudukça aslında televizyonda gördüklerimizden çok daha farklı şeyler olduğunu anlıyoruz aslında. Önemli olan da doğruyu öğrenmek değil midir zaten? Kitabımız Dini zümrelerin ve tarikatların ortaya çıkışından tutun, Osmanlı Sultanlarının dini yaşantıları, derviş ve fakihlerle olan ilişkileri, yaptırdıkları vakıf ve kurumlar ile bir çok sosyal ve kültürel hayatta katkılarını okuyoruz. Bu sıralar sanırım hemen hemen herkes Şeyh Edebali'yi biliyor ve sanırım en çok onun hayatı ve Mevlana hakkında yazılan araştırmalar dikkatimizi çekiyor. Ama benim daha çok dikkatimi çeken Şeyh Hamideddin Aksarayî'nin hayatı oldu. Daha önce de hakkında yapılan bir filmi izlemiştim ve açıkçası doğruluğunun ne kadar olduğunu öğrenmek beni mutlu etti. Ayrıca kıymetli hocamız bu kitabı yazarken kaynakça kısmını da unutmamış. Kendisine hayran olmamak elde değil. Kısacası arkadaşlar bu harika tarih ve tasavvuf içerikli kitabı kesinlikle edinmelisiniz. Sizler için de kısa bir bilgi bırakıyorum. Kitapla kalın dostlar Şeyh Edebalı, geçmişten günümüze adeta Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile özdeşleştirilen bir şahsiyettir.
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202048 okunma
328 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Dervişler, Fakihler, Gaziler Erken Osmanlı Döneminde Dini Zümreler (1300-1400) Büyük bir emeğin, derin araştırmaların sonucu ortaya çıkan bu eser bizlere Erken Osmanlı dönemindeki İslâm tasavvufunun doğuşu ve tarihi seyriyle ilgili özet bilgiler sunmuş. Alt metinlerde detaylar, örnekler, özlü sözler ve kaynakçalarla  zenginleştirilmiş. Siyasî
Dervişler, Fakihler, Gaziler
Dervişler, Fakihler, GazilerHaşim Şahin · Yapı Kredi Yayınları · 202048 okunma
528 syf.
8/10 puan verdi
·
41 günde okudu
Hatta devlet, İslam’ın da üstündedir, ama İslam devlete hakim değildir; Osmanlı siyasal sisteminde bunu görmek lazım. Çünkü devlet onu istediği şekilde kullanabilme gücünü elinde bulunduruyor. Bunun somut pek çok örneği var. (Kitap bilhassa tarihe meraklılara ve tarih öğrencilerine tavsiye edilir.)
Arı Kovanına Çomak Sokmak
Arı Kovanına Çomak SokmakAhmet Yaşar Ocak · Timaş Yayınları · 201460 okunma