Helmuth von Moltke

Helmuth von MoltkeMoltke'nin Türkiye Mektupları yazarı
Yazar
8.6/10
13 Kişi
57
Okunma
6
Beğeni
3.056
Görüntülenme

Hakkında

Helmuth Karl Bernhard von Moltke (26 Ekim 1800, Parchim, Mecklenburg-Schwerin – 24 Nisan 1891), Alman Mareşal. Yeğeni Helmuth Johann Ludwig von Moltke, Generaloberst rütbesiyle 1908-14 yılları arası Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak I. Dünya Savaşı'nda da görev aldı. Babası, Danimarkalı Korgeneral Friedrich Philipp Victor von Moltke'ydi (1768-1845). Dokuz yaşındayken Holstein Hohenfeld'e yatılı olarak bir okula gönderildi. Onbir yaşında Danimarka Kopenhag Harp Okulu'na girdi. 1818 yılında Teğmen rütbesiyle Danimarka Ordusuna göreve başladı. 1822 yılında Frankfurt'ta (Oder) konuşlu 8. Piyade Alayı'na atandı. 1823 yılında Prusya Harp Akademisi'ne başladı. 1826 yılında Prusya Ordusu'na katıldı. Carl von Clausewitz'in etkisi altında kalarak askeri tarihe merak sardı. 1838 yılında Genelkurmay'da görev almaya başladı. 1835-1839 arasında Osmanlı Ordusu'nda öğretmenlik ve müşavirlik yaptı. Osmanlı başkumandanı Hafız Osman Paşa maiyetinde müşavir olarak Nizip Muharebesi'ne katıldı. Berlin'e dönünce önce Magdeburg'daki 4. kolordu kurmay başkanlığına, sonra veliaht Friedrich Wilhelm'in yaverliğine atandı. 1857 yılında Friedrich Wilhelm imparator olunca, Genelkurmay Başkanlığı'na getirildi. 1866 ve 1870 savaşlarında Avusturya ve Fransa'ya karşı harekâtı yönetti ve büyük saygınlık kazandı. Alman İmparatorluğu'nun kuruluşundan sonra, 1871'de kont, 1872'de Yüksek Meclis üyesi oldu. 1870'in konfederasyon ordusunu gerçek bir Alman ordusu haline getirdi. Komutası altında bu orduya Prusya askeri geleneğini aşıladı. 1888'e kadar 31 yıl Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüttü. 4 Nisan 1891 tarihinde Berlin'de öldü. Cenazesi, askeri törenle çevrili halde ve Kaiser II. Wilhelm'de dahil binlerce kişinin yer aldığı bir devlet töreni düzenlendi. Bismarck cenazesine katılmadı. Binlerce asker, Kaiser'in önderliğinde, Berlin'in Lehrter Demiryolu İstasyonu'na Tabutuna eşlik etti.[1] Moltke'nin naaşı, Kreisau sitedeki aile mezarlığına defnedildi. Ancak Kreisau (şimdi ki Krzyzowa, Świdnica ili) II. Dünya Savaşı'ndan sonra talan edildi. Günümüzde mezarına ait hiçbir iz mevcut değildir.[2] Almanca, Danca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Türkçe olmak üzere 7 dil bilmekteydi. Briefe aus der Türkei (Türkiye'den Mektuplar) adlı kitabı Türkiye'de Moltke'nin Türkiye Mektupları ismi ile basıldı.
Tam adı:
Helmuth Karl Bernhard von Moltke
Unvan:
Alman Mareşal
Doğum:
26 Ekim 1800
Ölüm:
24 Nisan 1891

Okurlar

6 okur beğendi.
57 okur okudu.
4 okur okuyor.
89 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gül reçeli Türkiye'de pek makbul bir reçeldir ve sabahları bir bardak su ile, kahveden önce yenir; bunu yapmayı tavsiye edebilirim.
Bu, pek esaslı bir temizlenme. İnsanın, bir Türk hamamında yıkanmamış olanın aslında ömründe hiç yıkanmamış olduğunu söyleyesi geliyor.
Sayfa 24 - FELDMAREŞAL [Remzi Kitabevi, Yükselen Matbaası 1969]Kitabı okudu
Reklam
Bu büyük icattan, yani tütün çubuğunun bulun­masından önce Türkler nasıl yaşarlardı acaba? İnsan bunu bir türlü dü­şünemiyor. Sahiden Osman, Bayezıt ve Mehmet'in arkadaşları ele avuca sığmaz bir milletmiş, at sırtından inmez, diyarlar ve şehirler zapteder­lermiş. Süleyman'ın gününden sonra yine de ara sıra komşularına mu­sallat olmuşlar ama çoğu zaman oturan insanlarmış; bugün ise çoğu za­man tütün içen bir millet haline gelmişler, çünkü kadınları bile çubuk içiyor.
Bir gün Malatya'da cemaatiyle bir­likte şehre dönen bir eşekçiye rastladım. Adam her halde beni paşanın yanında görmüş olacaktı ve bana iltifatta bulunmaya niyetlenmişti, daha ben neye uğradığımı bilmeden beni kolumdan tuttu ve eşeğini önüme çekti, «bin gözüm!» dedi. Ben teşekkürle yolumda gitmeme müsaade et­mesini rica ettim. «Vallah sana yazıktır, yayan yürüme!» dedi. Ben ona bir ahır dolusu atım ve katırım olduğunu söyledim, fakat adam aklına koyduğundan vazgeçmedi,
Paşa efendimiz bir mollalar divanı kurdu; şimdi yanımızda bunlardan düzinelercesi var ve feriklerden daha ileride geli­yorlar( ihtimal ki fetva yazılıp tamamlanıncaya kadar) .
Hiçbir plan, düşmanla temasın sonrasında sağ kalmaz ...
Helmuth von Moltke
Helmuth von Moltke
Strateji
Strateji
René Descartes
René Descartes
, iyi kitaplar okumanın, bu kitapları kaleme alan geçmiş yüzyılların en kültürlü zihinleriyle sohbet etmek ya da daha doğrusu, bu zihinlerin en iyi düşüncelerini açıkladıkları iyi yönetilmiş bir diyaloğa katılmaya benzediğini ifade etmiştir. Feldmareşal
Helmuth von Moltke
Helmuth von Moltke
'nin daha önce dilimize çevrilen Türkiye Mektupları yapıtını okumuştum. Oysa bu yapıt,
Carl Von Clausewitz
Carl Von Clausewitz
'ten sonraki en büyük askerî dehalardan birini anlamak için yeterli değildi. Nihayet bu büyük dehanın harp sanatına dair yazılarının derlendiği yapıtını temin edebildim. Descartes'ın ifadesiyle, geçmiş yüzyılların askerlik ve strateji alanındaki sayılı dehalarından birinin en yetkin düşüncelerini açıkladığı bir diyaloğa katılmak, haliyle heyecan verici bir tecrübe olacak. Moltke'nin bizim için önemi ise Sultan II. Mahmut döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nda 1835-1839 yılları arasında askerî danışman olarak görev yaparak ordumuzun modernleşmesine önemli katkılar sağlamış olmasıdır.
Reklam
Helmuth von Moltke
Helmuth von Moltke
'nin 2. Mahmud reformları hakkında söylediği, belki de bütün Türk modernleşmesinin özeti niteliğinde olan, söz; "En Turquie on a commence la reforme par la queue." "Türkiye’de devrimlere kuyruğundan başlandı."

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
384 syf.
·
Puan vermedi
·
36 günde okudu
Moltke’nin 200 yıl önceden günümüzü analiz edişi
Moltke’nin de belirttiği gibi değişim için tabandan bir talep olmayışı, çıkar çevrelerinin, çürümüşlük ortamımdan beslenenlerin, din tüccarlarının engellemeleri bu topraklarda yapılmış ve yapılmakta olan ıslahatların içselleştirilememesinin en büyük sebepleri.. Özellikle günümüz Türkiyesi ile kötü anlamda bir sürü örnek bulmak mümkün kitapta. Liyakatin önemsenmemesi, mollaların kritik savaşlara müdahil olması, rüşvetin ve ayrımcılığın normaline edilmesi... ilginç olan yeniçerileri ortada kaldıran kudretli 2. Mahmud’un bile ne yaparsa yapsın bu çürümüşlükle başedememesi
Moltke'nin Türkiye Mektupları
Moltke'nin Türkiye MektuplarıHelmuth von Moltke · Remzi Kitabevi · 201652 okunma
·
Puan vermedi
200 yılda Türkiye'de değişen hiçbir şey olmadığını anlıyorsunuz. Kendisinin gözlem ve tasvir yeteneği muhteşem. Zaten kişisel serüveni dehasını kanıtlıyor. Mutlaka okunmalı
Moltke'nin Türkiye Mektupları
Moltke'nin Türkiye MektuplarıHelmuth von Moltke · Remzi Kitabevi · 201652 okunma
384 syf.
10/10 puan verdi
XIX. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili, gözleme dayanılarak yazılmış yansız ve seçkin bir eser. Feldmareşal Helmuth von Moltke 1800 yılında Almanya’da doğdu; eski bir aristokrat aileye mensuptu. 1836-1939 yılları arasında gezmek üzere geldiği Türkiye’de askeri uzman ve danışman olarak kaldı. Başta İstanbul ve Boğaziçi olmak üzere birçok yerin haritasını yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun birçok yerini gezdi, doğu illerinde küçük askeri hareketlere katıldı; Mısır ordusuyla Nizip’te yapılan ve bozgunla sonuçlanan savaşta aktif rol aldı, ama bütün çabalarına rağmen sonucu önleyemedi. 1858-1888 yılları arasında Prusya devleti genelkurmay başkanlığına atandı. 1891’de Berlin’de ölen Moltke, alışılagelmiş komutan tiplerinden fazla, bir bilgine benzerdi; çok az konuşur, gözlemlerinde yanılmaz ve bunları arı bir dile yansıtırdı. Özgün adıyla Türkiye’deki Olaylar ve Durum Üzerine Mektuplar olan bu eser, Moltke’nin aile ve dostlarına Türkiye’den yolladığı mektupların bir araya toplanmasıyla meydana gelmiştir.
Moltke'nin Türkiye Mektupları
Moltke'nin Türkiye MektuplarıHelmuth von Moltke · Remzi Kitabevi · 201652 okunma