Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Helwig Schmidt Glintzer

Helwig Schmidt GlintzerBudizm yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
352
Görüntülenme

Hakkında

1948 yılında Almanya’da doğdu. Göttingen ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitelerinde Sinoloji, felsefe, etnoloji, sosyoloji ve siyaset bilimi okudu. Almanya’nın en önemli Sinologlarından birisi olan Helwig Schmidt-Glintzer çeşitli enstütülerde yöneticilik yapmış, Uzak Doğu’da bulunmuş, birçok kitap ve makale yayımlamıştır. Otuz yılı aşkın bir süredir Budizm ve Çin tarihiyle ilgilenmektedir.

Okurlar

11 okur okudu.
1 okur okuyor.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Buda'nın Benares'te halka verdiği ilk vaaz
Ey keşişler, ıstırap çekmek asil gerçektir: Doğum ıstıraplıdır; yaşlanmak ıstıraplıdır; hastalık ıstıraplıdır; ölüm ıstıraplıdır. Sevmediğin kişiyle bir araya gelmek ıstıraplıdır; sevdiğinden ayrılmak ıstıraplıdır. İstediğine ulaşamamak ıstıraplıdır; kısaca hayatta varoluşun beş kümesine (skandha) bağlı kalmak ıstıraplıdır. İşte bu, ey keşişler, ıstırabın oluşmasındaki asil gerçektir: Neşe ve tutkunun eşlik ettiği susuzluktur yeniden doğuşa sebep olan. Orada, burada neşeyle bağlantılıdır; zevk için susuzluk, olmak için susuzluk ve yok oluştan sonraki susuzluk. Ey keşişler, ıstırabın yok oluşunun asil gerçeği şudur: Tutkudan tamamen vazgeçmekle, sakınmakla, onu yoksun bırakmakla, ortadan kaldırmakla yok olur; susuzlukla kurtuluşla yok olur. Ey keşişler, bu, ıstırapları sonlandıran yolun asil gerçekliğidir: Sekiz Aşamalı asil yoldur ve Doğru Görüş, Doğru Niyet, Doğru Söz, Doğru Davranış, Namuslu Kazanç, Doğru Çana, Doğru Dikkat ve Doğru Odaklanma'dan oluşur.
Sayfa 34
Buda'nın vaazı
Çünkü ey siz keşişler, acılardan öğrenilen her asil bilgiyi, acıların oluşumundaki, acıların geçmesindeki asil bilgiyi, acıların geçmesini sağlayan o yolun asil bilgisini gördüğünüz ve tanıdığınız için oluş susuzluğunuz giderildi. Yeni bir varoluşun rehberi ortadan kalktı; artık yeniden varoluş yok.
Sayfa 32
Reklam
Gördüğümüz gibi, Budist öğretisi dört asil gerçekte özetlenmiştir: 1. Yaşam ıstırap doludur (dukkha). 2. Istırabın sebebi arzulardır. 3. Istırabın bir sonu vardır ve bu, Nirvana'dır. 4. Nirvana'ya ulaşmanın da bir yolu vardır.
Sayfa 34
Çin tarihinin ilk dönemleri hâlâ aydınlatılamamıştır. Aynı şekilde "Çinli" nin ne anlama geldiği sorusu da günümüze kadar tam bir kesinliğe kavuşmuş değildir. Ancak şu kada­rını söyleyebiliriz ki, MÖ 2. yüzyılın sonlarında ve 1. yüzyıl­da, "barbarlara" karşı belirli kültürel özellikleriyle kendini gösteren bir grubun mensupları sonradan "Çinli" olarak adlandırılmıştır. Bu ayrımın çıkış noktası bugüne kadar açıklanamamıştır fakat şurası kesin ki Çin kültürü, birçok yerel kültürün bileşkesinden oluşmuştur. İmparatorluğu birleştiren Qin devletinin hükümdarlarının kökenleri de kendilerinden önceki Zhou yöneticileri gibi "barbar" olarak anılmaktadır.
Sayfa 9 - Runik Kitap
18.yy Çin
Youngzheng dönemindeki ve Qianlong döneminin ilk yarısında bir Çin köylüsünün yaşam şartları Fransa'da XV. Louis dönemindeki bir Fransız köylüsünden çok daha iyiydi ve üstelik Çin köylüsü Fransız köylüden daha kültürlüydü. Bu refaha rağmen Çin yine de Avrupa'nın gerisinde kaldı. Bu durumun sebepleri, bakış açılarına bağlıdır.
Sayfa 110Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok