Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hidayet Şefkatli Tuksal

7.3/10
20 Kişi
86
Okunma
15
Beğeni
2.835
Görüntülenme

Hakkında

İlk ve orta öğrenimini, çeşitli okullarda tamamladıktan sonra, 1980-1985 yılları arasında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde yüksek öğrenim gördü. 1998 yılında Hadis Anabilim Dalında "Kadın Aleyhtarı Rivayetler Üzerinde Ataerkil Geleneğin Tesirleri" konulu teziyle doktorasını verdi. 1994 yılından beri Başkent Kadın Platformu'nun aktif üyesidir. Halen İslam ve kadın sorunları üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Star gazetesinde yaklaşık iki yıl yazarlık yaptıktan sonra 11 Şubat 2011 tarihinden gazeteden ayrıldı. 7 Haziran 2012 yılında Taraf gazetesinde yazmaya başlamış ve 2 Mayıs 2013 tarihinde gazeteden istifa etmiştir.
Unvan:
İlahiyatçı, Yazar
Doğum:
Ankara, 1963

Okurlar

15 okur beğendi.
86 okur okudu.
9 okur okuyor.
71 okur okuyacak.
9 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Mümin kadının cenneti neden bir başka kulun sübjektif rıza anlayışına endekslenmiştir?
Günümüzde, sekülarizmin ve kapitalizmin oluşturduğu ko­şullar sebebiyle, bir yandan geleneksel İslam öğretileri, diğer yandan modern hayatın dayatmaları karşısında bocalayan Müslüman kadın, kendi tarihsel realitesi içinde var olma şuuru ile kendisini hem bireysel hem de toplumsal boyutta gerçekleştire­bileceği onurlu bir kimliğin arayışı içindedir.
Reklam
Yazılı insanlık tarihi, yazıcılarının, kahramanlarının, hatta kimi iddialara göre 'yapıcılarının' erkekler olması sebebiyle, bir anlamda erkekler tarihidir. Çünkü ataerkil yapılanmanın, çok uzun bir zamana tekabül eden geleneğinde, toplumların mali, siyasi, askeri karar mekanizmalarında söz sahibi olanlar, büyük çoğunlukla erkekler olmuşlardır.
«İslam'ın ilk muhatapları arasında bulunan kadınlara kazandırdığı Ferdi ve sosyal saygınlığın hayata bir fiil katılma ve onu biçimlendirme cesaretinin, hiçbir yaratılmışa kul olmama bilincinin ve bunun getirdiği özgüven ve özgürlük ortamının tarihte yaşanmış örnekliği capcanlı dururken; nasıl olup da kısa bir süre sonra, saygınlık düşüklüğe, cesaret çekingenliğe, özgüven tedirginliğe ve özgürlük köleliğe dönüşmüş; kadın, toplumdan soyutlanmış, cahil bırakılmış ve 'çocuktan biraz akıllı, köleden biraz özgür' bir konumda erkeğinin dünya ve ahiret hayatındaki başarısını kolaylaştırmak üzere geri hizmetlere çekilmiştir?»
Evvela kadınlık fıtratında hassasiyet galiptir ve galebe-i hassasiyet, kesret-i teessüratı istilzam eder.
Sayfa 175 - Elmalılı Hamdi Yazır
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
312 syf.
9/10 puan verdi
Ataerkillik ve Kadın
Ataerkilliği sindiği toplumdan kazıyıp atmak, bazen güneşi batıdan doğurmak kadar zor geliyor bana. Öyle ki bu din bile bununla savaştığı halde aynı dinin mensupları bu savaşı kendi lehlerine çevirmekten geri duramamışlar. Bu kitapta da ataerkilliğin hadis terminolojisine etkisini çok net bir şekilde anlıyorsunuz. Alimler bazen bundan
Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümleri
Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümleriHidayet Şefkatli Tuksal · Otto yayınları · 201586 okunma
312 syf.
6/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Ataerkil düşüncenin islam'da kadını nasıl etkilediğini,bu durumun uydurma hadislere nasıl yansıdığını. Birçok insanın doğru kabul ettiği hadis diye düşünülen sözlerin Kur'an'ı Kerim'le nasıl çeliştiğini akademik bir dille anlatmış yazar. Keşke insanlar kendi düşüncelerine dini alet edip bu tür yanılgılar oluşturmasalar. Tavsiye edebileceğim faydalı bir kitap.
Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümleri
Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümleriHidayet Şefkatli Tuksal · Otto yayınları · 201586 okunma
312 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın içeriği şu şekilde: kadına dair belli başlı konular hakkında yer alan ayet ve hadisler incelenmiş, uzun uzun alıntılar yapılmış ve esas meselesi İslam'da kadının konumunu belirleyen şeyin din değil ataerkillik olması. Kadınla alakalı hadisler ve ayetler yorumlanırken erkekler her daim kadın aleyhindeki rivayetleri tercih etmişler. Tabiki bunun sebebi de kahrolası ataerkillik. Erkekler çok suçlusunuz!!! Ataerkilliğini hiç fark etmeden devam ettiren kadınlar siz de... Kitap bana bilmediğim bir şey söylemedi aslında. (Sadece derin bir iç çektirdi.) İslam'da kadının olması gereken gerçek yerin dile getirilmesi ve bir kitap altında toplanması mutlu etti. Bu tarz kaynakların daha fazla çoğalmasını temenni ediyorum. Yazılan eserlerde kitabın yarısını alıntılar kaplamasın temennisiyle. Kitaba dair tek eleştirim bu. Derdini anlatmak için elzem lakin anlatmaya gerek yok görüyorsunuz dermişcesine(Gönül Dağı izleyenler anladı) alıntı yapmış.
Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümleri
Kadın Karşıtı Söylemin İslam Geleneğindeki İzdüşümleriHidayet Şefkatli Tuksal · Otto yayınları · 201586 okunma