Howard S. Becker

Howard S. BeckerSosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi yazarı
Yazar
8.6/10
76 Kişi
363
Okunma
39
Beğeni
2.817
Görüntülenme

Hakkında

Howard Saul Becker (1928- ) Chicago doğumlu Amerikalı sosyolog, akademisyen, yazar, caz müzisyeni, fotoğrafçı. Chicago Üniversitesi’nden sosyoloji alanında 1949 yılında master, 1951 yılında doktora derecesi almış,1965-1991 yılları arasında Northwestern Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörlüğü görevini yürütmüştür. 1991 yılından itibaren bu görevi 1999 yılında emekliliğini alacağı Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde sürdürmüştür. Bir çok başka üniversitenin yanında çeşitli araştırma enstitü ve merkezlerinde sosyoloji ve müzik başta olmak üzere çeşitli alanlarda araştırmacılıktan okutmanlığa, misafir profesörlüğe, dernek başkanlığına kadar çeşitli görevlerde bulunmuş ve çeşitli yayınların editörlüğünü de yapmış olan Becker, Paris 8, Pierre-Mendes (Grenoble), Erasmus (Rotterdam) Üniversiteleri’nden ve École Normal Superiure (Lyon)’den onur dereceleri sahibidir. Türkçe’ye çevrilmiş ilk yapıtı Sanat Dünyaları olan Becker 1963 tarihli Outsiders: Studies in the Sociology of Deviance adlı yapıtında Etiketleme Kuramı’ndan yola çıkarak toplumsal yaşamdaki en geniş anlamı ile aykırılık meselesini tartışmakta ve aykırılığın spesifik edimlerin doğası ile çok az ilişkisi bulunduğu, bunun yerine daha ziyade toplumun bu edimleri nasıl değerlendirdiği ile ilişkili olduğu savını ortaya koymaktadır. Becker’ın yayımlanmış kitapları arasında Writing for Social Scientists (1986), Telling About Society (2007) ve Doing Things Together: Selected Papers (1986) sayılabilir. American Journal of Sociology, American Sociological Review, Trans-Action, Yale Review, Anthropology and Educational Quarterly, L`art de la recherche: Melanges, Mana: Estudos de Antropologia, Visual Sociology, Visual Anthropology Review, Contemporary Sociology, Afterimage, Ethnomusicology gibi dergilerde ve Énonciation Artistique et Socialité, Eros and Photography, Points of View: The Stereography in America: A Cultural History, Landscape Perspectives: Photographic Studies gibi yayınlarda sosyolojiden sosyal antropolojiye, etnografiye, müzik ve fotoğrafa çok çeşitli alanlarda inceleme ve makaleleri, ayrıca söyleşi ve fotoğrafları yayımlanmış olan Becker 1975-1981 yılları arasında beş kişisel fotoğraf sergisi düzenlemiş, bir ortak sergiye katılmış ve bir fotoğraf sergisinin de konuk küratörlüğünü yürütmüştür. Yaşamını San Francisco’da sürdürmekte olan Becker’ın Robert Faulkner ile birlikte hazırladığı son kitabı Do You Know?.. The Jazz Repertoire in Action (2009), Sanat Dünyaları’nda çok yönlü bir biçimde ortaya konan ortaklaşa faaliyet, alışılagelmiş-yerleşmiş uygulama, profesyonellik, meslek kültürü gibi kavramlardan hareketle birbirini hiç tanımayan, daha önce birlikte çalmamış, yanlarında hiç notaya dökülmüş eser bulunmayan bir grup müzisyenin bir gece kulübünde tesadüfen bir araya gelmeleri ve bütün gece birlikte başarıyla çalmaları fikrinden yola çıkarak, bunu nasıl başardıkları meselesini çeşitli açılardan tartışmaktadır.
Tam adı:
Howard Saul Becker
Unvan:
Sosyolog, Yazar
Doğum:
Chicago , The United States of America, 1928

Okurlar

39 okur beğendi.
363 okur okudu.
28 okur okuyor.
363 okur okuyacak.
21 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsanlar bir zencinin doktor ya da üniversite profesörü olduğunu öğrendiklerinde şaşırırlar ve bu durumu tuhaf bulurlar. Kişiler genellikle temel statü niteliğini taşırlar ama gayri resmi olarak beklenen bazı nitelikleri taşımayabilirler. Örneğin bir kişi doktor olabilir; ama aynı zamanda kadın ya da zenci de olabilir.
Sayfa 55 - Heretik
Reklam
Sosyoloji
Belirli bir toplumsal duruma özgü sorunları paylaşan insanlar arasında, sağduyuya dayalı bir kesinliği üreten gündelik hayat kalıplarını bulmak gerekir. Bu sosyolojiyle ilişkilidir.
Sayfa 242Kitabı okudu
İnsanları belli tiplerle tarif etmek, insan eylemlerinde bir düzenliliği arama şeklidir. Durumları ve belli eylem kalıplarını tasnif etmek ise farklı bir yola kapı aralar. İnsanlar yerine eylemlere odaklanmak; durağanlıktan ziyade değişimi, yapıdan ziyade süreçleri kavramanıza imkan tanır.
iflah olmaz roman okuru..
ayatım boyunca tiyatroya ve sinemaya gitmeyi daima sev­miş ve iflah olmaz bir roman okuru olmuşumdur..
"Uzun yıllar boyunca hem meslek icabı hem de sir meraktan dolayı toplumu anlatmanın çeşitli biçimleriyle hemhâl oldum. Ben bir sosyoloğum; dolayısıyla toplumu anlatmanın hemen aklıma gelen biçimleri sosyologların rutinleşmiş biçimde kullandıklarıdır: Etnografik tasvir, kuramsal söylem, istatistiksel tablolar (ve rakamları değişik biçimlere sunan grafikler), tarihsel anlatım ve benzeri şeyler. Fakat yıllar önce sanat okuluna gittim ve fotoğrafçı oldum. (...) Bu ilgi, çok doğal olarak, toplumu anlatmanın bir başka biçimi olan filmler hakkında düşünmeme de neden oldu. Ayrıca sadece belgesel filmler değil, kurguya dayalı filmler hakkında da düşünmeye başladım. Çocukluğumdan beri iflah olmaz bir kurgu roman okuru olagelmişimdir. Pek çok kurgu okuru gibi ben de bunların sadece uydurulmuş fanteziler olmadığını ve çoğu zaman toplumun nasıl inşa edildiğine ve nasıl işlediğine dair okumaya değer gözlemler içerdiğini biliyordum."" (...) "Hepimiz yaşadığımız toplum hakkında meraklıyızdır (...) Toplumun nasıl işlediğini bilmek isteriz. (...) ilk elden bilmediğimiz ama bilmek istediğimiz bütün bu durumlar, yerler ve zamanlar hakkında bir şeyler öğrenmek için başkalarının bir şeyler anlatmak üzere geliştirdiği "toplum hakkında temsiller"in arayışına gireriz."
Howard S. Becker
Howard S. Becker
Akademik yayınlarda amaç havalı yazmak mıdır, basit açık ve net yazmak mı? Akademik süsleme yayına zarar verir
Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi
Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
293 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
150 günde okudu
Howard Saul Becker (1928-2023), Chicago Sosyoloji Okulunun parçası kabul edilen sosyologdur. Tıp, sanat, müzik, sapkınlık sosyolojisi alanlarında öne çıkan çalışmaları vardır. Becker 15 yaşından itibaren piyano çalmış; müziği kariyer, sosyolojiyi hobi olarak görmüştür. Akademik kökeni Georg Simmel, Robert E. Park, Everett Hughes olarak değerlendirilir. Yöntem, araştırma gündemi, sosyal bilim pratiği olarak Becker'in tercihi 'vaka incelemeleri'dir denilebilir. Bu da bir vakanın derinlemesine tahlilini, muhakemeyi ve genellemeleri içerir. Aslında söz konusu olan akıl yürütmektir. Bu yüzden bu kitap da bir sosyolojik araştırma baş ucu kitabıdır diyebiliriz. 'Ufak bir gözlemden yola çıkarak, makro olan nasıl çalışılır?', 'bireysel veya kolektif eylemin akışı ve sonuçları muazzam sayıda şeyden etkilenir', 'sıradan ve profesyonel kavrayışlar arasındaki farklılık birçok profesyonel uygulama alanı için anlamlıdır', 'her bir talep potansiyel bir bilgi kaynağı ve yeni çözüm becerisi demektir', 'bilgi nasıl kontrol ediliyor', 'ihtiyaç sahipleri bilgiye nasıl ulaşıyor', 'bilinen vakalardan akıl yürütmenin sunduğu kıymetli şey: bir yığın araştırılabilir soru ve bir sonraki araştırma konusuna yönlendirebilecek fikirler', 'kişiler kendi deneyimlerini yorumlarken, dahil oldukları belirli toplumsal gruplarda edindikleri bilgi ve tanımlamaları devreye sokarlar' gibi onlarca soru ve anekdot yazabilirim. Bu çok kıymetli eser ve sosyologla ilgili yorumlarınızı, notlarınızı, okuma tavsiyelerinizi inceleme altına bekliyorum.
Peki ya Mozart? Peki ya Cinayet?
Peki ya Mozart? Peki ya Cinayet?Howard S. Becker · Heretik Yayıncılık · 201716 okunma
256 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Suç ve sapma sosyolojisi ile ilgili çalışmalardan olan Howard Becker'ın bu araştırmasında pekçok husus ilgimi ve dikkatimi çekti. Becker'ın sapkınlığa ilişkin yaklaşımı genelde sembolik etkileşimci bakış açısı içerisinde değerlendirilmekte. Araştırmasında birkaç alt kültür örneğini ele almış. Gerçekten çarpıcı diyaloglar barındırıyor. Ahlak girişimcileri şeklinde yaptığı kavramsallaştırmayı ele aldığı bölüm bence tüm toplumsal gruplar için geçerli olabilecek değerlendirmeler içeriyor. Öyle ki ona göre "kurallar birilerinin girişiminin ürünüdür". Pek çok ahlak savaşçısı, kendilerince çok güçlü insani değerlere sahiptir ve onları kabul edenler için de yararlı olacağını düşünür.. #howardbecker #okumalarım #sosyoloji #sapmasosyolojisi #suçsosyolojisi
Hariciler (Outsiders)
Hariciler (Outsiders)Howard S. Becker · Heretik Yayınları · 201587 okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Sosyal bilimlerde yazma hem alanın kendisi tarafından hem de eyleme yüklenen bireysel anlamlar açısından oldukça karmaşık bir süreçtir. Bir yandan akademik kurallara uygunluk sağlamak, diğer yandan akademik yayın yapabilmek, kurum içerisindeki hiyerarşik ilişkiler yazma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Pek çok sosyal bilimci yazma sürecinde
Sosyal Bilimcilerin Yazma Çilesi
Sosyal Bilimcilerin Yazma ÇilesiHoward S. Becker · Heretik Yayıncılık · 2013196 okunma