Bir Sapkınlık Sosyolojisi Çalışması

Outsiders: Studies in the Sociology of Deviance

Bir Sapkınlık Sosyolojisi Çalışması
Puan vermedi·256 syf.·
2026 28. kitabı
Bir davranışın sapkın olup olmadığını düşündüğümüzde genelde çok hızlı karar veriyoruz. Doğru ve yanlış neredeyse kendiliğinden beliriyormuş gibi geliyor. Ama biraz durup şunu sormak gerekiyor: Bu yargıya nasıl varıyoruz? Bir şeyi sapkın olarak adlandırmak, sadece o davranışla ilgili değil; aynı zamanda o davranışı nasıl tanımladığımızla ilgili. Yani mesele dışarıda olup biten kadar, bizim onu nasıl gördüğümüz. Bu bakış açısını benimsediğimizde, klasik “İnsanlar neden kuralları ihlal eder?” sorusu yerine “Kim, hangi koşullarda, hangi davranışı ihlal olarak kabul eder?” sorusu geliyor. Buradan sonra sapkınlık, davranışın içinde duran bir özellik gibi görünmemeye başlıyor. Daha çok, toplumsal bir sürecin ürünü gibi açılıyor. Toplum kurallar koyuyor, bazılarını ihlal olarak işaretliyor, bazılarını ise görmezden geliyor. Ve bu süreç hiç de tarafsız işlemiyor. Hangi davranışın sorun sayılacağı, kimin sorunlu ilan edileceği çoğu zaman güç ilişkileriyle şekilleniyor. Bu noktada sapkınlık, sabit bir kategori olmaktan çıkıp değişken bir tanıma dönüşüyor. Aynı davranış farklı bağlamlarda farklı anlamlar kazanabiliyor. Etiketleme yaklaşımı da tam burada devreye giriyor. Sapkınlık bir “öz” değil, bir süreç olarak düşünülüyor. Bir kişi yaptığı şey yüzünden değil, o şey belirli bir şekilde tanımlanıp ona yakıştırıldığı için sapkın hale geliyor. Becker’ın saha çalışmaları bu düşünceyi somutlaştırıyor. Alıntı paylaşmaktan özellikle kaçındığım bölüm olan, esrar kullanıcıları üzerine yapılan analiz, sapkınlığın doğuştan gelen bir durum olmadığını, öğrenilen bir pratik olduğunu gösteriyor. İnsanlar sadece davranışı değil, o davranışın anlamını, nasıl deneyimleneceğini ve alınan hazzı bile birlikte öğreniyor. Benzer şekilde caz müzisyenleri üzerine yapılan inceleme, dışarıdan “sapkın”
2021 5. kitabı
Suç ve sapma sosyolojisi ile ilgili çalışmalardan olan Howard Becker'ın bu araştırmasında pekçok husus ilgimi ve dikkatimi çekti. Becker'ın sapkınlığa ilişkin yaklaşımı genelde sembolik etkileşimci bakış açısı içerisinde değerlendirilmekte. Araştırmasında birkaç alt kültür örneğini ele almış. Gerçekten çarpıcı diyaloglar barındırıyor. Ahlak girişimcileri şeklinde yaptığı kavramsallaştırmayı ele aldığı bölüm bence tüm toplumsal gruplar için geçerli olabilecek değerlendirmeler içeriyor. Öyle ki ona göre "kurallar birilerinin girişiminin ürünüdür". Pek çok ahlak savaşçısı, kendilerince çok güçlü insani değerlere sahiptir ve onları kabul edenler için de yararlı olacağını düşünür.. #howardbecker #okumalarım #sosyoloji #sapmasosyolojisi #suçsosyolojisi
2023 8. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2023 22:31
Bir davranış belli bir zamanda belli bir mekanda belli bir kişiyi sapkın olarak nitelendirirken başka bir zamanda başka bir kişiyi nasıl olur da sapkin olarak nitelemez?? Sapkin nedir ve kimdir bir kişinin sapkın olabilmesi için hangi aşamalardan geçmesi gerekir ya da bir davranışın sapkın olarak nitelendirilmesi için hangi aşamalardan geçilmesi gerekir Kural koyucular kurallarını neye göre koyarlar ve bu kuralları uygulayanlar kime nasıl ve ne şekilde uygulayacaklarına nasıl karar verirler Gibi sorulara cevap arayan yazarin bize aslında vermek istediği en önemli mesajlardan bir tanesi toplumsal grupların ihlal edilmesi sapkınlık olarak tanımlanan kurallar koyarak sapkınlığı yarattıklarıdır. Bazen hiçbir Kural ihlali yapmasaniz da sapkın olarak etiketlenebilirsiniz çünkü başkalarının tepkilerine ve çıkarlarına bağlıdır sizin alacağınız sapkın etiketi. Tabii bu etiketi almak için Kimin bu davranışta bulunduğu ve bu davranışın sonucunda kim incindiği konusu da çok önemlidir çünkü yasalarin bazı kişilere daha çok uygulanma potansiyeli vardır. Sapkınlıkta kariyer yapmak için önce belli kurallar grubunu ihlal eden bir davranışta bulunmak gerekir sonra sapkin isteklerin ve ilgilerin gelişmesi ve daha sonra yakalanma ve kamusal olarak sapkın etiketini yeme deneyimi sizi bir sapkın haline getirebilir. Hele organize bir sapkın grubuna dahil olduysaniz vay halinize. İşte o zaman sapkınlığınızı devam ettirecek ve meşrulaştıracak bir sürü gerekçeye ve kendinizi kolaylıkla işin içinden sıyirmayi ogretecek ve sapkınlıkta kalmanıza katkı sağlayacak profesyonellerle kusanir etrafiniz. Ancak bu etiketi yedikten sonra toplumun yaptığı çok büyük bir hata vardır kişiye sadece o duruma özgü hata yapmış gibi davranmak yerine genel olarak sapkınmış gibi davranmak kendini gerçekleştiren
Puan vermedi·256 syf.·
2021 6. kitabı
İnsanlar hangi koşullar altında ve hangi sınıra kadar kendi kurallarını onları kabul etmeyen kişilere dayatırlar? Amerikan sosyolojisinin önemli isimlerimden Becker’ın suç sosyolojisinde “sapma”yı ele aldığı eser, kural koyucular tarafından “öteki/haricî”nin konumunu sorguluyor.
2000 205. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
Her sayfası her cümlesi dolu dolu olan kitaplardan. Benim gibi sürekli fen bilimleri ile uğraşıp aynı zamanda da sosyal bilimlere de ilgi duyan kişilerin mutlaka okuması gerekenlerden. Çünkü toplumsal sorunlar ve bu sorunları sebebi bence her birimizi ilgilendiriyor. Bu kitap sosyolojik bir çalışmanın eseri çok emek verilmiş. Yazar kendisi sosyolojiye büyük katkıları olan biri ve bu eseri yazmak için uzunca süre (yıllarca) saha çalışması yapmış o insanlarla çalışmış,içlerine girmiş o meslekleri icra etmiş. Kitap caz müzisyenlerin aslında mesleklerini icra edemeklerinden tutunda, uyuşturucu kullanımı, eşcinsel olmamalarına rağmen sadece para için erkeklerle birlikte olmak zorunda kalan kimsenin girmek istemediği mahallelerde ki çocukların hayatına kadar inmiş ve onların konuşmaları yer alıyor kitap içerisinde. Toplum içerisinde harici - sapkın olarak isimlendirilen kişilerin gerçekten öyle olup olmadıklarını sorguluyor ve farklı farklı kültürlerden örnekler sunuyor bize. Kesinlikle kafanızın boş olduğu zamanlarda okunması gerekenlerden. Ben okumak için yanlış bir zaman seçtim ve gerçekten zorlandım okurken. Çoğu zaman başa döndüm yeniden okudum. Toplasam bu kitabı 5 kez okumuşumdur başa sara sara çünkü zihnimin dolu olduğu bir zamandı. Toplumda kurallar neye göredir ? Biz neye göre ötekileştirir sapkın damgası vururuz insanlara ? Aslında onlar kimlerdir ? Bu sorular üzerine güzel bir çalışma yapılmış, çok emek verilen. Okuyalım okutturalım bence tabii görmezden gelmeyi sevmiyorsak... Herkese keyifli okumalar dilerim.
2018 25. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2018 01:34
Kitaba ilk başladığımda dünyaca ünlü başarılı insanların hayatlarının klasik biçimde anlatılacağını düşünmüştüm. Ama yazar klasik kişisel gelişim kitaplarının aksine başarı öykülerine çok farklı bir perspektiften bakmış yaptığı incelemeler gerçekten ilgi çekici ve ders verici. Ayrıca yazar verdiği her bilgiyi kaynakçada belirtmiş. Kesinlikle okunmaya değer
Tarih
2022 11. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2022 00:00
Howard Becker, son zamanlarda büyük ilgiyle takip ettiğim bir yazar oldu. Başta, sosyolojinin belki de ilk dönemlerinde ihmal edilen sanat ve müzik alanlarına özel bir ilgi göstermesiyle dikkatimi çekmişti. Kitabın önsözünde sosyal bilimlerin ağır ve anlaşılması zor bir dili olmak zorunda kalmadan da yazılabileceğine dikkat çekiyordu. Okuduktan sonra bunun nasıl mümkün olabildiğini de kanıtlıyor diye düşündüm. Hakikaten onu anlamak için illa ki sosyoloji okumak ya da alandan biri olmak zorunda değilsiniz. Toplumsal sorunları ele alırken yeni bir soluk getirdiği etkileşimci yaklaşım, hatta etnografik yönteme başvurarak söz konusu eylemi eyleyenin gözünden görmeye olanak tanıması da beni çok cezb etti. Nitekim çoğu kez sosyologlar etnografik yönteme başvurma gereği duymazlar. Becker, Haricîler kitabında 'etiketleme' (yaftalama) kuramıyla katkı koyuyor. Sorunu toplumun 'sapkın' olarak nitelediği davranışı gerçekleştiren kişilerin kendisinde arayan anlayıştan farklı olarak, toplum ne zaman, hangi durumlarda hangi tür davranışları 'sapkın' olarak etiketler sorusunu yönelterek daha geniş bir perspektiften ele alıyor. Burada ise sapkın davranış olarak esrar kullanımını dans müzisyenleri örneği üzerinden etnografik yöntemden de yararlanarak inceliyor. Haliyle olayın asıl inceleme konusu olan dans müzisyenlerinin bakış açısını kendi jargonlarını görebilmemize olanak tanıyor. Elbette müzisyenin kendi yapmak istediği müzikle yapmak zorunda kaldığı müziği (ticari müzisyen) yapmak arasında nasıl bir içsel çatışma yaşadığına da dikkat çekiyor. Büyük bir dikkatle okuduğum bu kitabından sonra Becker'ın "birlikte yapılan bir iş olarak" sanat (sanatın toplumsal üretimi) düşüncesine dayanan "Sanat Dünyaları" kitabını okumayı düşünüyorum... Becker'ı kesinlikle favori yazarlarım
Hariciler
2022 16. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2022 19:08
Beni aşırı saran bir kitap oldu sonlarda verdiği yöntemsel bilgiler ise konuyu araştırmak isteyen bireylere ışık tutarcasına muhteşemdi. Hayatımda tekrar tekrar okuyacağım kitapların arasında yer alacaktır.
İnsan ve Toplum

Howard S. BeckerYazar · 8 kitap
Howard Saul Becker (1928- ) Chicago doğumlu Amerikalı sosyolog, akademisyen, yazar, caz müzisyeni, fotoğrafçı. Chicago Üniversitesi’nden sosyoloji alanında 1949 yılında master, 1951 yılında doktora derecesi almış,1965-1991 yılları arasında Northwestern Üniversitesi’nde Sosyoloji Profesörlüğü görevini yürütmüştür. 1991 yılından itibaren bu görevi 1999 yılında emekliliğini alacağı Seattle’daki Washington Üniversitesi’nde sürdürmüştür. Bir çok başka üniversitenin yanında çeşitli araştırma enstitü ve merkezlerinde sosyoloji ve müzik başta olmak üzere çeşitli alanlarda araştırmacılıktan okutmanlığa, misafir profesörlüğe, dernek başkanlığına kadar çeşitli görevlerde bulunmuş ve çeşitli yayınların editörlüğünü de yapmış olan Becker, Paris 8, Pierre-Mendes (Grenoble), Erasmus (Rotterdam) Üniversiteleri’nden ve École Normal Superiure (Lyon)’den onur dereceleri sahibidir. Türkçe’ye çevrilmiş ilk yapıtı Sanat Dünyaları olan Becker 1963 tarihli Outsiders: Studies in the Sociology of Deviance adlı yapıtında Etiketleme Kuramı’ndan yola çıkarak toplumsal yaşamdaki en geniş anlamı ile aykırılık meselesini tartışmakta ve aykırılığın spesifik edimlerin doğası ile çok az ilişkisi bulunduğu, bunun yerine daha ziyade toplumun bu edimleri nasıl değerlendirdiği ile ilişkili olduğu savını ortaya koymaktadır. Becker’ın yayımlanmış kitapları arasında Writing for Social Scientists (1986), Telling About Society (2007) ve Doing Things Together: Selected Papers (1986) sayılabilir. American Journal of Sociology, American Sociological Review, Trans-Action, Yale Review, Anthropology and Educational Quarterly, L`art de la recherche: Melanges, Mana: Estudos de Antropologia, Visual Sociology, Visual Anthropology Review, Contemporary Sociology, Afterimage, Ethnomusicology gibi dergilerde ve Énonciation Artistique et Socialité, Eros and Photography, Points of View: The Stereography in America: A Cultural History, Landscape Perspectives: Photographic Studies gibi yayınlarda sosyolojiden sosyal antropolojiye, etnografiye, müzik ve fotoğrafa çok çeşitli alanlarda inceleme ve makaleleri, ayrıca söyleşi ve fotoğrafları yayımlanmış olan Becker 1975-1981 yılları arasında beş kişisel fotoğraf sergisi düzenlemiş, bir ortak sergiye katılmış ve bir fotoğraf sergisinin de konuk küratörlüğünü yürütmüştür. Yaşamını San Francisco’da sürdürmekte olan Becker’ın Robert Faulkner ile birlikte hazırladığı son kitabı Do You Know?.. The Jazz Repertoire in Action (2009), Sanat Dünyaları’nda çok yönlü bir biçimde ortaya konan ortaklaşa faaliyet, alışılagelmiş-yerleşmiş uygulama, profesyonellik, meslek kültürü gibi kavramlardan hareketle birbirini hiç tanımayan, daha önce birlikte çalmamış, yanlarında hiç notaya dökülmüş eser bulunmayan bir grup müzisyenin bir gece kulübünde tesadüfen bir araya gelmeleri ve bütün gece birlikte başarıyla çalmaları fikrinden yola çıkarak, bunu nasıl başardıkları meselesini çeşitli açılardan tartışmaktadır.