Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hülya Terzioğlu

Hülya TerzioğluMatüridi’de Kadın Algısı yazarı
Yazar
10.0/10
2 Kişi
17
Okunma
8
Beğeni
1.362
Görüntülenme

Hülya Terzioğlu Gönderileri

Hülya Terzioğlu kitaplarını, Hülya Terzioğlu sözleri ve alıntılarını, Hülya Terzioğlu yazarlarını, Hülya Terzioğlu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanın tabiatı her zaman kişi için lezzetli, süslü ve erişilmesi kolay olanlara meyletmektedir. Oysaki bunlar onun hayrına değildir.
Bazı şeyleri insanın tabiatı, bazılarını da aklı güzel veya çirkin olarak telakki etmektedir. İnsanın tabiatı, özünde güzel olmayan şeyleri de güzel görebilme özelliği gösterirken, aklın güzel dediği hususlar belli özellikler göstermekle güzel olmuşlardır.
Reklam
İnsanın aslında ne eti, ne kemiği, ne her hangi bir âzâsı direk toprak veya suyla benzeşmemektedir. Yalnızca aslımızın onlardan olduğu ifade edilmektedir. Hiçbir cins öbürüne terkib olarak da benzemez. Bütün bunlarla anlatılmak istenen şey hepsinin Allah'ın takdir, yaratma ve azâmetinin alâmeti sayılmasıdır.
"Sizi tek bir nefisten, o nefsten de kendisiyle sükûn bulsun diye eşini yaratan O'dur. (Zümer Sûresi 6. Ayet)
Tabiatın her bir cüzü, zıtların uyumunu sergileyen muazzam bir ahenk taşımaktadır.
Allah'ın kelâmı ve fiilinde hikmet; her şeyi yerinde, zamanında ve varoluş maksadına uygun olarak yaratması ve onlada yine aynı isabetle hitap etmesi demektir.
Reklam
"Sizin en hayırlınız eşine en iyi davrananınızdır." Hz.Muhammed
160 syf.
10/10 puan verdi
Günümüzde kadın konusu sosyolojik olarak her kesimin kendi isteğine göre yorumlayabildiği, bilerek veya bilmeyerek "kendilerince" dayatmalar yaptıkları bir hale büründü (ki hep böyleydi şimdi daha göz önünde) . Kadın haklarına dair savunularda iyi niyetlerle dile getirilen düşünceler raylarından sapmış/saptırılmış durumda kadını meta haline getirmeye katkı sağlıyor . Bu bir bakıma insanların farkında olduğu fakat aksi halde alışageldikleri durum değişecek diye yorum yapmaktan korktukları da bir husus zannımca. Sebebi basit cehalet! İmam Matüridi'nin düşüncelerine bir bakış/inceleme şeklinde yazılmış kitabımızın ise esasen ağdalı olmayan cümlelerle, İslam'ın kadına asıl kıymetini verdiğini öz bir şekilde sunduğunu ifade edebilirim. Döneminin algılarına rağmen kadını erkek temelli bir yaklaşımla değil "insan" olarak ele alabilen İmam Matüridi'nin yaklaşık 1000 yıl önce dile getirdiği görüşlere, insanlığın bugün Doğu'da ve Batı'da türlü alanlardaki gelişmelerine rağmen ulaşamamış olması hepimize utanç olarak yeter diye düşünüyorum. (Hoş utanç olarak yetecek daha çok konumuz var ama bunu da araya sıkıştırmış olalım.)
Matüridi’de Kadın Algısı
Matüridi’de Kadın AlgısıHülya Terzioğlu · Gökkubbe Yayınları · 201812 okunma
Bir toplumun gelişmişliği, kadınlarının gelişmişliğiyle ölçülür.
Ontolojik Keyfiyet
"Kadının kıymetini erkeğe nispetle tarif etme ile ona böyle bir mukayeseye gitmeksizin başlı başına bir kıymet atfetme arasında mühim bir detay vardır..."
Sayfa 33 - Gökkubbe
Reklam
KADININ YARATILIŞI
"...İlkesel anlamda değerlilik, üstünlük ve fazilet cinsiyette değil vasıfta aranmıştır."
Sayfa 29 - Gökkubbe
Yaratılış Keyfiyeti
"...Matürîdî tıpkı yaratılışın keyfiyetinden çok gayesini anlamlı bulduğu gibi nefs-i vâhideyi açıklarken de onun ne olduğundan çok hangi gayeye hizmet ettiğini ve insanlığın var olma ve varlığını devam ettirmede bidayette sahip olduğu değer ve vasat oluşunu öne çıkarmıştır."
Sayfa 26 - Gökkubbe
Yaratılış Keyfiyeti
"Mâtürîdî nefs-i vâhide konusunda geleneksel görüşü yansıtan bir anlayış sergilememekte, nefs-i vâhidenin Âdem olduğu yorumunu paylaşsa da Âdem'in kaburga kemiğinden eşinin yaratıldığını anlatan hiçbir rivayete yer vermemektedir."
Sayfa 24 - Gökkubbe