Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbnü'n Nedîm

İbnü'n NedîmEl Fihrist yazarı
Yazar
8.8/10
2 Kişi
3
Okunma
5
Beğeni
1.377
Görüntülenme

İbnü'n Nedîm Sözleri ve Alıntıları

İbnü'n Nedîm sözleri ve alıntılarını, İbnü'n Nedîm kitap alıntılarını, İbnü'n Nedîm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
el-Attâbî, “Kalemler, fikirlerin binekleridir'' der
Şia adı nerden geliyor
Şîa’nın Bu Adı Almasının Sebebi Muhammed b. İshak der ki: Talhâ ve Zübeyr, Hz. Ali’ye (as) muhalefet edince ve Hz. Osman’ın kanını (onu öldürenlerin cezalandırılmasını) iste- yince, Hz. Ali’nin onların Allah’ın emrine dönünceye dek onlarla savaşmak için harekete geçmesi üzerine Hz. Ali’ye tâbi olanlar bu ismi (Şîa adını) al- dılar. Hz. Ali onlar için “Şiam (taraftarlarım)!” demiş
Reklam
Mısırlılar papirüs kamışından yapılan papirüse yazdı. Bazıları papirüs üzerine ilk yazı yazanın Yûsuf peygamber olduğunu söylerler. Rumlar beyaz ipek kumaş, parşömen, Mısır tomarı ve zebra derisi olan felcan üzerine ya- zarlar. Farslar manda, sığır ve koyun derileri üzerine; Araplar devenin kürek kemiğine, beyaz ince taş levhalar olan lihâfa ve hurma yapraklarına yazar- lardı. Çinliler Hint kenevirinden (haşişten) yapılan Çin kâğıdına yazarlar- dı. Ülkenin gelirinin çoğu bundan sağlanırdı. Hintliler bakır levha, taş ve beyaz ipek üzerine yazarlar. Horasan kâğıdı ise ketenden imal edilir. Bazıları bu kâğıdın Emevîler devrinde, bazıları Abbasi devletinde ortaya çıktığını söylemişlerdir. Bazıları oldukça eski olduğunu, bazıları yeni olduğunu, ba- zıları da Horasan’da Çinli ustaların Çin kâğıdı metoduyla bu kâğıdı imal ettiklerini söylediler. Horasan kâğıdı süleymânî, talhî, nûhî, firavnî, ca‘ferî, tâhirî gibi çeşitlere ayrılır. Bağdat’ta insanlar senelerce sahifelere (yıkanmış deri) yazdılar.
Kader ve i‘tizâl konusunda ilk konuşan Ebû Yûnus el-Esvârî’dir. Bu zât Esâvire’dendir (Esvariler). Sinseveyh diye tanınır. Onu Ma‘bed el-Cühenî takip etmişti
Eskiden hikmet - felsefe - ehli olmayan kişilere yasaktı. Ondan anlayanlar onunla uğraşırdı. Filozoflar felsefe ile uğraşacak kişinin doğum yıldızına bakarlar… Yıldızı müsait değilse öğretmezlerdi.
Sayfa 784
Hintliler Buda hakkında farklı görüşlere sahiptir. Onlardan bir gruba göre o yaratıcının ete kemiğe bürünen şeklidir. Allah Teala bundan münezzehtir. Bir başka grup ise onun Allah tarafından gönderilen resullerinin suretidir.
Sayfa 872
Reklam
Biz öyle bir zamandayız ki, akıllılar aklın faydasının azlığını görüp onu terk ettiler. Cahiller cehaletin faydasının çokluğunu gördüler, ona sıkıca sarıldılar. Şunlar [aklı] bıraktıkları, bunlar da [cehaleti] bırakmadıkları için helâk oldular. Kiminle beraber yaşayacağımızı bilemedik.” dedi.
“Kitap, meşgul olduğunda seni rahatsız etmeyen, neşeli olduğunda seni çağırmayan ve kendisi için süslenip güzel görünmeye muhtaç bırakmayan bir sohbet arkadaşıdır. Kitap seni pohpohlamayan bir yoldaş, saptırmayan bir arkadaş, bezdirmeyen bir dost ve aşırıya kaçmayan bir nasihatçidir.”
Ka‘b [el-Ahbâr] şöyle der: “Arap ve Fars alfabelerini ve diğer yazı karakterlerini ilk icat eden Âdem Peygamber’dir. Ölmeden üç yüz yıl önce bunları icat etmiş, çamur üzerine yazmış ve pişirmiştir. Yeryüzünde tufan olunca bunlar kurtulmuş, her kavim kendi yazısını bulmuş, onunla yazmıştır.”
Sayfa 28
l- Câhız’ın Sözlerinden Seçtiklerimiz Muhammed b. Abdülmelik ez-Zeyyât’a yazdığı bir risâlede şöyle der: “Menfaat sevgiyi, zarar vermek düşmanlığı doğurur. Zıtlık düşman olmayı, hevesin zıddı usancı, arzuya uymak sevgiyi doğurur. Güven sükûneti, hıya- net nefreti, adalet kalplerin birleşmesini, zulüm ayrılığı, güzel ahlâk ünsi- yeti, çekingenlik vahşiliği (uzaklaşmayı), kibir kızgınlığı, tevazu dostluğu, cömertlik övgüyü, cimrilik tenkidi, gevşeklik ve ağır davranma hasreti, ih- tiyat sevinci, tekdir pişmanlığı, kaçınma özrü, kaçınma özrü, tedbirli olmak nimetin devamını, küçümseme düşmanlığı, iddialaşma şerrin ve helâkin başlangıcını doğurur. Bunların hepsinin ifrat ve tefrit durumları vardır. Sı- nırları doğru çizilirse sonuçları doğru olur. Aşırı cömertlik saçıp-savurmay- la, aşırı tevazu zilletle, aşırı böbürlenme düşmanlıkla, sözünde durmamakta aşırılık ise kimseye itimat etmemekle sonuçlanır. Bu da mümkün değildir. Arkadaşlıkta ifrat kötü kişilerle arkadaşlığa, aşırı çekingenlik sana nasihat verenlerden uzaklaşmaya yol açar.”
Reklam
Budanın bir kolu hakkında bilgi veriyor.
Onların sünnetlerinden biri de içki içmemeleridir. Onların "Cur'an" denen bir dağları vardır. Oraya hacca giderler. Hacdan döndüklerinde şehre kendilerinin gitmiş oldukları yoldan geri dönmezler. Bir kadın gördüklerinde ondan kaçarlar.
Sayfa 876
Eskiden hikmet (felsefe), ehli olmayan kişilere yasaktı. Ondan anlayanlar onunla uğraşırdı. Filozoflar felsefe ile uğraşacak kişinin doğum yıldızına bakarlar. Yıldızı müsait değilse öğretmezlerdi. el-Fihrist
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.