Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbrahim Keleş

İbrahim KeleşKalp Yetersizliğine Güncel Bakış yazarı
Yazar
Çevirmen
Editör
Tasarımcı
4.0/10
1 Kişi
3
Okunma
0
Beğeni
687
Görüntülenme

İbrahim Keleş Gönderileri

İbrahim Keleş kitaplarını, İbrahim Keleş sözleri ve alıntılarını, İbrahim Keleş yazarlarını, İbrahim Keleş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kalp yetersizliğinde kök hücre naklinin amacı bozulmuş kalp kası bölgesini kasılabilir hale getirecek ve bu bölgeye tekrardan kan akımı sağlayabilecek hücreleri bu bölgede biriktirmekdir.
Total Yapay Kalp uygulanabilmesi için, Hastaların genellikle vücut yüzey alanının 1,7 m² ve üzerinde olması, kardiyotorasik oranlarının 0.5'den büyük olması ve ön - arka çapı en az 10 cm olmasın, kombine ventrikül hacimlerinin 1.5 L' den fazla olması gerekir.
Reklam
Geçen son on yılda yıllık yapılan kalp nakli sayıları dünya genelinde ortalama 3.000 ile 4.000 arasında kalmaktadır.
Genel olarak konjestif kalp yetersizliğinin yılda 250.000 ölümden sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Günümüzde yaklaşık olarak 5 milyon insanda kalp yetersizliği mevcuttur ve her yıl bu sayıya yaklaşık 500 bin yeni olgu eklenmektedir.
Son dönem kardiyak yetmezlikteki hastalar için önerilen en başarılı tedavi seçeneği kalp transplantasyonudur.
Reklam
Ülkemizde içerisinde kalbin de bulunduğu ilk multiorgan transplant operasyonu (kalp ve böbrek) Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. (2005)
Türkiye'de ilk transplantasyonu, 22 Kasım 1968'de Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde Dr. Kemal Beyazıt ve arkadaşları tarafından, ikincisi, ilkinden dört gün sonra İstanbul Haydarpaşa Göğüs Cerrahisi Merkezi'nde Dr. Siyami Ersek ve arkadaşları tarafından yapılmıştır.
İlk insandan insana kalp nakli operasyonu ise Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Groote Schuur Hastanesi'nde Dr. Cristiaan Barnard ve ekibi tarafından 3 aralık 1967 yılında yapılmıştır. Hasta 18 gün hayatta ve pnömoni nedeniyle kaybedilmiştir.
İlk insana kalp nakli 23 Ocak 1964 yılında Mississippi Tıp Merkezi'nde Dr. James Hardy başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılmıştır. Bu ameliyatta kalp vericisi olarak şempanzenin kalbi ölmekte olan hastaya nakledilmiş, kalp durmadan önce yaklaşık 90 dakika boyunca çalışmıştır.