Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İhsan Ketin

İhsan KetinGenel Jeoloji yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
11
Beğeni
2.622
Görüntülenme

Hakkında

İhsan Ketin ( d. 1914, Kayseri - ö. 16 Aralık 1995, İstanbul) Türk jeolog. Türkiye'de "Jeoloji'nin babası" diye anılan Jeoloji profesörü İhsan Ketin yurtdışında da 1948 yılında Kuzey Anadolu Fay Hattının gerçek yapısını ortaya koymasıyla tanınmaktadır. 1914'te Kayseri'de doğan İhsan Ketin, ortaokulu ve liseyi Kayseri'de yatılı-burslu olarak okudu. Sonrasında Atatürk'ün gelişim için başlattığı yurtdışı bursu için başvuruda bulunan Ketin, bursu kazanıp 1932 yılında Almanya'ya gitti. İki yıllık dil eğitiminden sonra 1934'te Berlin Üniversitesi'nde jeoloji eğitimi almaya başlayan Ketin, Berlin'deki siyasal karmaşa ve hocalarının arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden Bonn Üniversitesi'ne geçti. Ünlü jeolog Hans Cloos'un yanında çalışmalarına devam eden Ketin, 1938 yılında doktora tezini tamamladı ve Türkiye'ye döndü. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Enstitüsü'nde yardımcı doçent doktor olarak göreve başlayan Ketin, o sırada 24 yaşındaydı ve ülkenin doktora yapmış ilk jeoloğuydu. Ülkeye dönüşünün ertesi senesi yaşanan Erzincan deprem felaketi ve 33.000 kişinin ölümü sonucu depremlerle ilgili çalışmalara başlayan Ketin, yurdun çeşitli bölgelerinde irili ufaklı sayısız depremi araştırdı. 1939'da başladığı çalışmalarını 1948 yılında "Anadolu Bloku" adıyla yayınladı ve dünya çapında ses getirmeyi başardı. "Kuzey Anadolu Fay Hattı"'nın varlığını kanıtladığı bu makale, özellikle eğitim gördüğü Almanya'da çok büyük ilgi gördü ve bu sayede Ketin'e, jeoloji konusunda üst düzey bir ödül sayılan ‘‘Gustav Steinmann Madalyası’’ verildi. 1950-51 yılları arasında ABD'ye giden Ketin, dönüşünden kısa bir süre sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'ne geçti ve iki üniversite (İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi) arasında uzun sürecek ve halen devam eden bir rekabeti başlattı. 1942 yılında Bedia Hanım'la yaptığı evlilikten olan ilk çocukları Ali'yi (1943) 1.5 yaşındayken kaybeden Ketin, 1946 doğumlu ikinci oğlu Mehmet'i ise 1969'da apandisiti zamanında teşhis edilememesi ve patlaması nedeniyle kaybetti. Üçüncü çocukları Ahmet ise inşaat mühendisliği eğitimi aldı ve ABD'ye yerleşti. Ödülleri Onur Üyeliği 1993 Türkiye Bilimler Akademisi, Hamit Nafiz Pamir Hizmet Ödülü 1981 Türkiye Jeoloji Kurumu, Bilim Ödülü 1981 TÜBİTAK, Onur Üyeliği 1984 Londra Jeoloji Topluluğu, İngiltere, Gustav-Steinmann Madalyası 1988 Almanya, Fahri Doktora 1988 Bonn Üniversitesi, Almanya, Onur Üyeliği 1988 Amerikan Jeoloji Topluluğu, ABD, Onur Üyeliği 1990 Bulgaristan. Eserleri Genel Jeoloji - Yerbilimlerine Giriş 1982 İTÜ Vakfı Yayınları
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Kayseri, 10 Nisan 1914
Ölüm:
İstanbul, 16 Aralık 1995

Okurlar

11 okur beğendi.
7 okur okudu.
23 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dünyadaki tüm depremlerin %68'i Pasifik kuşağında %21'i Akdeniz-Himalaya kuşağında ve geri kalan %11 ise diğer kıtalarda yer almaktadır. Bütün dünyada açığa çıkan deprem enerjisinim %80'i Pasifik kuşağından yayılır.
Sayfa 476Kitabı okudu
En yüksek dağ zirvesi (Everest 8848 m.) ile en çukur okyanus dibi (Mariana Çukuru, 11035m.) Arasında yaklaşık 20km lik (19883m) bir seviye farkı vardır.
Reklam
Atmosfer, birçok gazların karışımından oluşmuş, binlerce kilometre kalınlıkta bir gaz kütlesidir. Yerçekimi etkisi ile Dünyaya bağlı kalır ve onu çepçevre kuşatır. Yoğunluğu deniz seviyesinde en fazla olup, yükseklere çıkıldıkça yoğunluk azalır.
MAMIKUNAN'ın hesaplamalarına göre, kendi galaksimizde (Samanyolunda) 10¹¹ yıldız vardır ve bunlar arasında 100.000 gezegende gelişmiş organizmaları olan canlı varlıklar bulunabilir. Tüm evrende ise 10²² yıldız ve bunlar arasında 10¹⁰ adet canlılar içeren gezegenler mevcut olabilir. Fakat dünyamızdan gezegeni olan en yakın yıldıza ışık hızı ile ulaşabilmek için 10 yıl gerekmektedir. Çok uzak gezegenlerde insana benzer veya daha akıllı yaratıkların bulunması, bunlardan radyosinyalleri alınması, belki bir gün mümkün olabilecektir.
Sayfa 311Kitabı okudu
M.Ö 3.yüzyılda eski yunanlı ARİSTARCHUS, dünyamızın da içinde bulunduğu gezegenlerin Güneş etrafında dolaştıklarını, Yerküresinin kendi ekseni etrafında dönerek gece-gündüzü meydana getirdiğini ilk kez açıklamıştı.
Kuzey Anadolu Fay Hattını buldum ama derdimi anlayacak bir politikacıyı bulamadım ... Türkiyenin ilk jeoloğu
İhsan Ketin
İhsan Ketin
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok