Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlhan Genç

İlhan GençLeyla ile Mecnun’un İki Şairi yazarı
Yazar
Derleyen
0.0/10
0 Kişi
17
Okunma
2
Beğeni
1.368
Görüntülenme

İlhan Genç Sözleri ve Alıntıları

İlhan Genç sözleri ve alıntılarını, İlhan Genç kitap alıntılarını, İlhan Genç en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
''Senin bakmaya meylin olmadıktan sonra, bendeki bu yüz güzelliği ne işe yarar?"
Tasavvuf
Vahdet-i Vücûd görüşüne göre, insan, Tanrı'nın en değerli varlığıdır ve Tanrı insanın gönlünde yansımış veya tecelli etmiştir. Dolayısıyla, insanı sevmek Tanrı'yı sevmekle eş tutulmuştur. İnsanın Tanrı'ya ulaşması, onun varlığını bilmesi, ancak aşk'la mümkündür ve aşk her şeyin özüdür. Tasavvuf düşünürlerine göre aşk; mecazî ve ilahî olmak üzere iki türlüdür ve mecazî aşk asıl aşk olan ilahî aşka köprü sayılmıştır.
Sayfa 280 - Şule Yayınları, Temmuz, 2017.
Reklam
Tasavvuf; varlığı, evreni ve insanı anlama ve yorumlama felsefesi olarak kabul edilebilir. Bu görüş, sanatın her alanını derinden etkilemiştir. Sözgelimi, Senâî, Feridüddin Attar, Molla Câmi, Mevlânâ, Nizamî gibi mutasavvıf şâirler yetişmiş; Mevlânâ'nın eserlerinin ilhamıyla kurulan Mevlevîlik, edebiyat, resim (minyatür), hattatlık, musikî, mimarlık gibi güzel sanatları etkilemiştir. Neşâtî, Esrar Dede, Şeyh Gâlib gibi bir çoğu Divan edebiyatı şâiri de olan sanatçının yetişmesine ortam hazırlamıştır.
Sayfa 280 - Şule Yayınları, Temmuz, 2017.
Klasik Dönem
Divân (Klâsik) edebiyatı, Türk Edebiyatı'nın İslâm uygarlığı etkisinde doğup gelişen, kendine özgü kuralları, sanat ve estetik anlayışı olan edebiyat geleneğine denilmektedir. Bu edebiyata; şâir ve yazarların saray çevresinde olmasından dolayı Saray Edebiyatı; özellikle aydın kesime hitap ettiği için Havas (Aydınlar) Edebiyatı; asırlarca ortak bir yüksek zevkin kurallarıyla meydana getirildiği için Klâsik Edebiyat, Klâsik Türk Edebiyatı; batı uygarlığı etkisiyle doğan yeni edebiyatın öncesi olduğu için Eski Türk Edebiyatı; şâirlerin Divân'larından meydana geldiği için daha yaygın bir terim olarak Divân Edebiyatı denilmiştir.
Sayfa 281 - Şule Yayınları, Temmuz, 2017.
38 öğeden 31 ile 38 arasındakiler gösteriliyor.