Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jale N. Erzen

Jale N. ErzenÇoğul Estetik yazarı
Yazar
9.5/10
19 Kişi
70
Okunma
8
Beğeni
1.982
Görüntülenme

Hakkında

Jale Nejdet Erzen (1943) Ressam ve sanat tarihçisi. 1974’ten bu yana ODTÜ’de sanat, mimarlık ve estetik alanında dersler vermektedir; 2011’den bu yana İzmir Üniversitesi Mimarlık ve İç Mimarlık Fakültesi’nin öğretim üyesidir. 1972’den beri Amerika ve Avrupa’da çeşitli üniversitelerde misafir öğretim elemanı olarak dersler ve konferanslar, Türkiye’nin birçok üniversitesinde seminerler vermiş; Türk Resmi, Modern Sanat, Sanat Felsefesi, Estetik ve Osmanlı Mimarisi konusunda kitaplar yayınlamış; çeşitli yurtiçi ve uluslararası yayınlara metinler yazmıştır. 1980-1984 yıllarında Yeni Boyut Plastik Sanatlar dergisinin editörlüğünü, 1991-2010 yılları arasında kurucularından olduğu Sanart Estetik ve Görsel Sanatlar Derneği’nin başkanlığını üstlenmiştir; Uluslararası Estetik Kurumu’nun ikinci başkanıdır. Sanat eğitimi gördüğü Los Angeles (Art Center College of Design) gibi birçok Amerikan ve Avrupa kentinde sergiler açmıştır.
Tam adı:
Jale Nejdet Erzen
Unvan:
Ressam ve sanat tarihçis
Doğum:
1943

Okurlar

8 okur beğendi.
70 okur okudu.
6 okur okuyor.
102 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hiçbir fotoğraf yalnızca güzel ve çirkin ya da gerçek ve özenti olamaz.
Sayfa 13 - Say YayınlarıKitabı okudu
Herhangi bir fotoğraf bize derhal, belki farkında olmadan şunu hissettirir: Bu olgu binlerce açıdan binlerce şekilde görülebilir ama bu görüntü en imtiyazlı olanı.
Sayfa 12 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İçerik / Zaman ve Mekân
“sanat yapmakta değil, görmektedir.” - Marcel Duchamp
Sayfa 20 - Say YayınlarıKitabı okudu
"Hiçbir fotoğraf yalnızca güzel ve çirkin ya da gerçek ve özenti olamaz. Fotoğrafçının bu konuları düşünmesi bile gerekmez. Güzel, öznel ve görece bir ölçüttür. Fotoğrafçının güzeli ya da gerçeği araması değil, önemli olan baktığı konunun birçok açıdan nasıl göründüğünü, hangi ışıkta nasıl görünebileceğini önceden kestirmesi ya da sezmesidir."
Say YayınlarıKitabı okudu
"Susan Sontag'ın dediği gibi fotoğrafta, içerik her şeyden önce gelir. Fotoğraf ile gerçeğin görüntüsü, gerçeğin oluştuğu yer bütün çevresi ile birlikte tekrar yaşamaktadır. Çok önce yok olmuş olan bir yer tekrar şimdi ve buradadır, tekrar yaşama dönmektedir. Öte yanda bu çok yerde ve çok zamanda olabilme, yerin gerçekliğini bir şekilde yok etmektedir. Tekrar yaratma bir şekilde tahrip ve yok etme olmaktadır. Fotoğrafın büyük çelişkisi de burada yatar. Bu açıdan bakıldığında fotoğraf sanki bir ölüm belgesidir. "
Say YayınlarıKitabı okudu
Estetik üzerine önemli başvuru kaynakları:
1.Baumgarten-Aesthetica 2.Kant-Yargı Yetisinin Eleştirisi 3.Hegel-Estetik Dersleri 4.Schiller-İnsanın Estetik Eğitimi Üzerine Mektuplar 5.Benedetto Croce-Estetik 6.Terry Eagleton-Estetiğin İdeolojisi 7.Afşar Timuçin-Sorularla Estetik El Kitabı 8.Suut Kemal Yetkin-Estetik Doktirinler 9.İsmail Tunalı-Marksist Estetik 10.Estetik ve Politika 11.Georg
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
260 günde okudu
Fotoğraf eğitimi ve sanatına ilişkin detay içeriklerle bezenmiş halde. Pek çok fotoğraf sanatı ile ilgili yapıt okumuş olsanız da hiçbir yerde edinmediğiniz bir bakış açısısı kazanabilirsiniz... Bu kitap tek başına yeterli midir? Asla... Fakat başlangıçlar için iyi bir tercih diyebilirim.
Fotoğraf Notları
Fotoğraf NotlarıJale N. Erzen · Say Yayınları · 201517 okunma
184 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 günde okudu
Çoğul Estetik, estetik üzerine yapılmış çıkarımlar ve değerlendirmelerin oldukça derli toplu güzel bir özeti gibi. Son bir senedir sanat felsefesi, sanatın gerekliliği ve güzellik ihtiyacı konusunda kaynaklar ararken beni tatmin etmeyen ve aradığımı bulamadığım kitaplarda vakit harcamışım. Çoğul estetik bu anlamda genel olarak sorularımın büyük kısmına cevap verdi. Altını çizmekten akıcı okuyamadığım bölümler oldu. Hatırlatmalar, alıntılar, tespitler çok yerindeydi. Bir çok yeni bilgi öğrendiğim gibi bakış açımı da büyük ölçüde genişletti. Özellikle sanat tarihine bakışımızın batı odaklı olması ve doğu sanatının kişiliği ve felsefesi üzerine, bu minvalde meşhur “sanatın sonu” kavramının ne anlama geldiği üzerine daha uzun uzun düşünmeliyiz belki.
Çoğul Estetik
Çoğul EstetikJale N. Erzen · Metis · 201118 okunma
184 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Tek taraflı estetik incelemeleri size yetmiyor ya da sanat hakkında yeni yeni bir şeyler okumaya başladınız. Lütfen durmayın, bu kitaba başlayın. Başlamazsanız da bi' göz gezdirin. Hem ressam hem sanat tarihçisi olan pek değerli yazar, tek kaynaktan beslemiyor, görmeye alışık olduğumuz estetik değerler-imiz-den de yani kaba ifadesiyle Doğu estetiğinden de besleniyor. Bu durum da beni çok mutlu ediyor.
Çoğul Estetik
Çoğul EstetikJale N. Erzen · Metis · 201118 okunma