Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

James L. Gelvin

James L. GelvinModern Ortadoğu Tarihi yazarı
Yazar
8.1/10
13 Kişi
51
Okunma
8
Beğeni
1.270
Görüntülenme

James L. Gelvin Gönderileri

James L. Gelvin kitaplarını, James L. Gelvin sözleri ve alıntılarını, James L. Gelvin yazarlarını, James L. Gelvin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Milliyetçiliğin doğması için gerekli ikinci koşul bir toplum içinde piyasa ilişkilerinin yayılmış olmasıdır. Piyasa ilişkileri toplumu ekonomik olarak birbirine bağlar ve önerilen milli sınırlar içinde bir işbölümü yaratır. Gerçekten de Napolyon savaşlarının hemen ardından Balkanlar'da muazzam bir ekonomik gelişme ve sosyo-ekonomik farklılaşma yaşanmıştı.
Dolayısıyla Batı Avrupa'da modern dünya sisteminin doğuşu, ille de Osmanlı ve Safevi imparatorluklarının bir şeyleri yanlış yapmalarının sonucu değildi. Nitekim bu iki imparatorluk XVII. yüzyılın kriziyle baş edebilmek için yapılabilecek her şeyi yaptılar.
Reklam
Milli hafıza açısından, kederler zaferlerden çok daha kıymetlidir. Çünkü millete vazifeler yükler ve ortak bir çabayı gerektirir.
Tarihi yanlış anlamak bir millet olmanın ayrılmaz bir parçasıdır.
Sayfa 246 - Ernest Renan:Kitabı okudu
1932'de yazı dili olarak Türkçe sözcüklerin yüzde 60 ilâ 65'i yabancı kökenliydi. Günümüzde bu oran 20-25'e kadar düşmüş durumda. İran'da ise, birkaç yer isminin değişmesini (örneğin, Arabistan'ın Huzistan yapılması) saymazsak bu projenin attığı taş ürküttüğü kuşa değmedi.
Sayfa 239 - Dil Devrimi İran ve TürkiyeKitabı okudu
İranlı kadınlar Türkiye'deki gibi oy kullanma hakkına sahip değillerdi, ancak Rıza Şah döneminde zaten oy kullanmanın pek bir anlamı da yoktu.
Sayfa 238Kitabı okudu
Reklam
Ortadoğu'da ilk petrol imtiyazı 1901 yılında İran'daki Kaçar hükümdarı tarafından William Knox d'Arcy'ye verildi. Bu imtiyaz, bölgedeki diğer petrol imtiyazlarına da model oluşturdu.
Sayfa 192Kitabı okudu
Bugünkü Ortadoğu'da evliliklerin medeni hukuka göre gerçekleştiği sadece iki devlet vardır: Türkiye ve (2013'ten beri) Lübnan.
Sayfa 165Kitabı okudu
25 Nisan 2013'te Hulud Sukeriye ve Nidal Derviş Beyrut'ta evlendiler. Her ikisi de genç, bekâr ve birbirlerine aşık olduklarından, bu hikâye size sıradan görünebilir. Bu evliliği sıra dışı kılan Sukeriye'nin Sünni, Derviş'in Şii olması ve nikâhın dini değil Medeni hukuka göre kıyılmasıydı. 30 Eylül 1913'te oğulları Gadi doğduğunda (hesaplama yapmayın) İngilizce yayın yapan medya onu Lübnan' ın ilk "mezhepsiz bebeği" olarak adlandırdı.
Sayfa 165Kitabı okudu
İstanbul, İskenderun ve Beyrut gibi liman şehirlerinde yaşayanların ahbaplık ettiği İtalyan sürgünler, İtalya'nın 19.yüzyıl boyunca Ortadoğu'ya ithal ettiği tek ve belki de en büyük ihraç malı olan Anarşizmi beraberinde getirdiler.
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
... mezhepçiliğin Ortadoğu'daki dini grupların olağan tercihi olduğu düşünülmemelidir. Mezhepçilik, siyasete yön verenler siyasal amaçlarına ulaşmak için mezhep ayrımlarından faydalanmak istendiğinde ortaya çıkar.
Sayfa 116Kitabı okudu
Durun size barış getireyim...
Mârûnîler Papa'nın otoritesini kabul etmekle birlikte kendi geleneklerini sürdüren Katolik Hıristiyanlardır. Dürzîler ise ana akım İslâm'dan 11. yüzyılda ayrılmış bir mezheptir. Her iki grup da Cebel-i Lübnan'da yaşamaktadır. Ne var ki Avrupa'nın müdahalesinden sonra, bu iki grubu birbirinden ayıran farklılıklar tam anlamıyla kemikleşmiştir.
Sayfa 115Kitabı okudu
İçten içe çürüyüş
Örneğin, modern orduları besleyecek parayı elde edebilmek için Ortadoğulu devlet adamları pamuk, ipek ve tütün gibi Avrupa'ya ihraç edilen ürünlerin üretimini teşvik ettiler. Üretim genişledikten sonra, ürünleri pazara ulaştıracak pahalı demiryolları ve modern limanlar inşa etmek için Avrupalılardan borç para aldılar. Böylelikle Avrupa'nın askeri yayılmasına karşı koymak isterken gerçekte Avrupa'nın kendi ülkelerine doğru ekonomik yayılmasını ve onu bir çevre ekonomi haline getirmesini kolaylaştırmış oldular.
134 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.