Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jean Luc Toula Breysse

Jean Luc Toula BreysseZen yazarı
Yazar
8.2/10
5 Kişi
18
Okunma
0
Beğeni
442
Görüntülenme

Jean Luc Toula Breysse Sözleri ve Alıntıları

Jean Luc Toula Breysse sözleri ve alıntılarını, Jean Luc Toula Breysse kitap alıntılarını, Jean Luc Toula Breysse en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
budist yolu öğrenmek, kim olduğumuzu öğretmektir. kim olduğumuzu öğrenmek, ‘ben’i unutmaktır. ‘ben’i unutmak, her şeyin tanığı olmaktır.
Budist geleneğe göre, birey beş oluşumdan ibarettir: Beden, duyumlar, imgelerin algısı, zihinsel oluşumlar (psişik durumlar) ve bilinç. Bu öğeler de sürekli bir değişime tabidir.
Sayfa 16 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Reklam
Çay ve Zen
Çay içme geleneği Japonya'ya Çinden gelmiştir. Japonya'daki Çay Seremonisine Budist, zen bir yol katılmıştır.
Sayfa 77 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
herkes kendinin sığınağıdır. dış yardım aramamak gerekir. güçlük, hem gündelik yaşamda bu kurtuluş arayışına hem de kişinin kendi sayesinde uyanmasına bütünüyle katlanmaktır.
Japonca: Zen Sanskritçe: Dhyana Çince: chan Korece: son Meditasyon anlamına gelir. Zenna'nın kısaltılmışıdır.
Sayfa 23 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Taoizm ve Konfüçyanizm
Çin Chan'i Budizm'in Çin'e gelmesinden önce seçkin ve okumuş kesim Konfüçyüsçü, halk da Taoist'ti. Konfüçyüs (MÖ 551-479) erdem olmadığında soy hiçtir diyerek eğitimi birinci sıraya koyarak Çin karakterini şekillendirmiştir. Lao Tsu'nun (MÖ 570-490) kurucusu olduğuna inanılan Taoculuk ise iki zıt enerji arasında uyum arar; yin (dişi ve yang (eril). Her yaşamın ve her biçimin kökeni olan "Yol" içsel çalışmaya ve için derin doğasının dinlenmesine öncelik verir. Budizm Çin'e hintli keşiş Bodidharma tarafından 6. yüzyılda sokulmuştur.
Sayfa 25 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Reklam
ne geçmişe tutunup kalmalı, ne de kendini geleceğe yansıtmalı. zen yaklaşımı, burada ve şimdi olup bitene değer vermekten ibarettir.
Üç Budist Geleneği
1-Hinayana Budizmi: (Hinayana=Küçük taşıt) Güney Budizmi, Eskilerin doktrini. 2-Mahayana Budizmi (Mahayana=Büyük Taşıt) Hristiyanlık sonrası dönemde gelişen Reformcu Budizm. Her insan potansiyel Buda'dır. 3-Vajrayana: (Elmas taşıtı) Mahayana okulunun ezoterik koludur 7.yüzyılda ortaya çıkmıştır. Zen Mahayana Budizmine dahildir.
Sayfa 21 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Varlık ve yokluk bir aradadır. Ne geçmişe tutunup kalmalı ne de kendini geleceğe yansıtmalı. Zen burada ve şimdi olup bitene değer vermekten ibarettir. Şimdiki zamanda yaşamak, ne umutların ne kaygıların, ne öncelemelerin ne pişmanlıkların karartmadığı bir ayna tarzında ruhunu korumaktır, öyle ki orada tam da neye bakılıyorsa o görülür.
Sayfa 65 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Samuraylar ve Zen
Samurayların şovalyece şeref ve sadakat yasası olan bushido ya da Savaşçı yolu zen öğretisinin pratik uygulanması olarak görülür. İyiliğin ve kötülüğün ötesinde bushiler ölümü ve öldürme eylemini idealleştirirler. Ancak insanlar Budistleştirilmeleri için öldürülmez, Bushi Budizmi için kimse insan öldürmemiştir. Savaşçıların kılıç ve ok atma sanatı kadar kaligrafi sanatı da eğitimlerinin bir parçasıydı. Ölmekten çekinmemek için, enerjiyi, sükuneti ve iradeyi güçlendiren teknikleri Zenden almışlardır. Yaşam ve ölüm aynı gerçekliğe aittir. İçsel sükunet savaşçıların saldırgan itkilerini yönetmelerini sağlar. Zihni boşaltmak, hiç bir düşünce tarafından kafanın bulanmaması rakipten ve kendinden kopmak, dünyadan çıkmaya her an hazır olarak dünyanın içinde yaşamak, varlığın kavranılamayan özgürlüğünün pratik ve uygulamasından çıkan tutumlardır.
Sayfa 73 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
84 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.