Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jean Luc Toula Breysse

Jean Luc Toula BreysseZen yazarı
Yazar
8.2/10
5 Kişi
18
Okunma
0
Beğeni
428
Görüntülenme

Jean Luc Toula Breysse Sözleri ve Alıntıları

Jean Luc Toula Breysse sözleri ve alıntılarını, Jean Luc Toula Breysse kitap alıntılarını, Jean Luc Toula Breysse en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
dünyayı dönüştürmek, kişinin kendi doğasını dönüştürmesinden geçer.
meditasyon yapmak ama gerçeğin içinde kalmak, sürece odaklanmak, iyiyle kötüyü, kaba ile incelikliyi zıtlaştırmamak, “basite övgü”yü öne çıkarmak; bütün bunlar dünyanın sezgisel kavrayışını teşvik eder. yalnızca kendini bilmek, iç huzuru bulmayı sağlar.
Reklam
bu ‘yalan dünya’da insanın canını riske atmaya değecek tek fetih iç özgürlüktür.
her şeyin oluşup dağılması, başlaması, sürmesi ve tamamlanması gibi, bilgelik de değişimi kabul etmektir.
Bir üniversite profesörü bir gün Japon Zen ustası Nan-İn’i ziyarete gider; amacı Zen hakkında bilgi edinmektir. Nan-İn profesöre çay ikram eder ve fincanını iyice doldurur; fincan dolduğu halde çayı koymaya devam eder. Profesör fincanın taştığını görünce dayanamaz ve sorar: “Fincan doldu, taşıyor! İçine daha fazla bir şey alamaz! Usta Nan-İn yanıtlar: “Bu fincan gibi siz de kendi fikirlerinizle dolusunuz. Fincanınızı boşaltmadan size nasıl Zen’i gösterebilirim ki?”
herkes kendinin sığınağıdır. dış yardım aramamak gerekir. güçlük, hem gündelik yaşamda bu kurtuluş arayışına hem de kişinin kendi sayesinde uyanmasına bütünüyle katlanmaktır.
Reklam
Üç Budist Geleneği
1-Hinayana Budizmi: (Hinayana=Küçük taşıt) Güney Budizmi, Eskilerin doktrini. 2-Mahayana Budizmi (Mahayana=Büyük Taşıt) Hristiyanlık sonrası dönemde gelişen Reformcu Budizm. Her insan potansiyel Buda'dır. 3-Vajrayana: (Elmas taşıtı) Mahayana okulunun ezoterik koludur 7.yüzyılda ortaya çıkmıştır. Zen Mahayana Budizmine dahildir.
Sayfa 21 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Zen: Burada ve şimdi
"Yemek yediğimde yemek yerim. Su içtiğimde su içerim. Yürüdüğümde yürürüm. Uyuduğumda uyudum." Bir gün bir öğrenci ustasından bunu öğretmesini ister. Yemeğinizi yediniz mi?" diye sorar usta. Yedim cevabını verir çırak. Usta "O halde gidip bulaşık yıkayın" der.
Sayfa 65 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Sidharta hedefi gerçekleştiren kişi Budha uyanmış Anlamındadır
Sayfa 12 - Dost KitabeviKitabı okudu
Reklam
herkes, deneyim sayesinde, dünyanın manzarasını bilgelik ve duygudaşlıkla gözlemleyerek, zen’i kendi başına keşfetmelidir.
Samuraylar ve Zen
Samurayların şovalyece şeref ve sadakat yasası olan bushido ya da Savaşçı yolu zen öğretisinin pratik uygulanması olarak görülür. İyiliğin ve kötülüğün ötesinde bushiler ölümü ve öldürme eylemini idealleştirirler. Ancak insanlar Budistleştirilmeleri için öldürülmez, Bushi Budizmi için kimse insan öldürmemiştir. Savaşçıların kılıç ve ok atma sanatı kadar kaligrafi sanatı da eğitimlerinin bir parçasıydı. Ölmekten çekinmemek için, enerjiyi, sükuneti ve iradeyi güçlendiren teknikleri Zenden almışlardır. Yaşam ve ölüm aynı gerçekliğe aittir. İçsel sükunet savaşçıların saldırgan itkilerini yönetmelerini sağlar. Zihni boşaltmak, hiç bir düşünce tarafından kafanın bulanmaması rakipten ve kendinden kopmak, dünyadan çıkmaya her an hazır olarak dünyanın içinde yaşamak, varlığın kavranılamayan özgürlüğünün pratik ve uygulamasından çıkan tutumlardır.
Sayfa 73 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Budist geleneğe göre, birey beş oluşumdan ibarettir: Beden, duyumlar, imgelerin algısı, zihinsel oluşumlar (psişik durumlar) ve bilinç. Bu öğeler de sürekli bir değişime tabidir.
Sayfa 16 - Dost Kitabevi (Kültür Kitaplığı142)Kitabı okudu
Çamurlu su doğada katettiği yol sayesinde arınır. İnsan yaşamın karşısına çıkardıkları sayesinde kemale erer.
"Aslında, kavramak ya da reddetmek istediğimiz için, özgür değiliz."
Sayfa 54 - Seng-tsanKitabı okudu
84 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.