Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jennifer M. Gidley

Jennifer M. GidleyGelecek yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
1
Beğeni
172
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
2 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Geleceğe akademik açıdan yaklaşan ilk kişi, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde "fütüroloji" terimini bulan Alman tarih ve siyasal bilgiler profesörü Ossip K. Fletcheim oldu. 'Belirli bir konuyla ilgili, organize bir bilgi sistemi' diyerek konuya beşeri ya da sosyal bir bilim olarak yaklaştı. Fütürolojinin potansiyelini 'tarihin yeni bir zaman boyutuna yansıtılması' olarak gördü. Fütüroloji, tarihten farklı olarak yazılı ve sözlü kaynaklar kullanmadığından, kültürel antropoloji ya da teorik sosyolojide olduğu gibi yorumlama, genellemebve spekülasyon gibi yöntemleri kullanacaktı. Terim günümüzde nadiren kullanılmaktadır."
Sayfa 7 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
Dilimizde "gelecek" kelimesinin tespit edildiği en eski kaynak:
"Türkçede 'gelecek' kelimesini gördüğümüz en eski kaynak, 1530 yılında Bergamalı Kadri tarafından yazılan Müyessiretü'l-Ulûm'dür: 'Zemān üçdür, biri geçmiş zemāndur, biri şimdiki zemāndur, biri gelecek zemāndur'. Nişanyan Sözlük - Çağdaş Türkçenin Etimolojisi, Sevan Nişanyan, Liber Plus Yayınları" (Çevirenin Notu).
Sayfa 5 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
Reklam
"Bugün karşı karşıya olduğumuz gelecek, türümüzü tehdit ediyor."
Sayfa 1 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
"Gebser zaman somutlaşması kavramını anlamamıza yardım etmek için bununla ilgili iki terim daha kullanır. Gebser'e göre 'örtüklük" –gizli olan demektir– 'geleceğin halihazırda var olduğunun kanıtıdır'. Henüz açığa çıkmamış her şeyi içerir. Gebser'in 'şimdileme' kavramı hem geçmişin hem geleceğin varlığını birleştirir. Gebser geleceğin örtüklüğünü deneyimlemenin, özgürlüğü ya da 'zamandan ve böylelikle manevi olandan özgürleşmeyi' sağlayacağını iddia eder."
Sayfa 92 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
"Buz devri ve öncesinde doğaya son derece yakın yaşayan erken dönem avcı-toplayıcıları, göçebe halklar ve mağarada yaşayanlar, Gebser'in büyüsel bilinç olarak adlandırdığı deneyimi yaşadılar. Gebser bu insanların bilinçlerini 'zamansızlık' olarak nitelemiş ve modern insanlar olarak bizim de bu algıyı müzik dinlerken ya da başka keyifli deneyimler yaşarken deneyimleyebileceğimizi iddia etmiştir. Barbara Adam, insanların büyüsel bilinçte olduğu gibi, bütünle bir çeşit iç içelik ya da birlik içinde yaşadığı bu kadim zaman için 'zamansallıktan önceki zaman' tabirini kullanır."
Sayfa 24 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
177 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Oxford Üniversitesi Yayınları'nın, okurlara spesifik konularla ilgili genel ve güncel bilgiler sunmayı amaçlayan "Çok Kısa Bir Başlangıç" serisi, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi tarafından kazandırılmaktadır. Bu seri içinde yer alan, Jennifer M. Gidley tarafından yazılan "Gelecek: Çok Kısa Bir Başlangıç" adlı kitap, gelecek kavramınınl önemini farklı alanlarda özlü bir şekilde keşfetmektedir. Kitap, felsefe, bilim ve kültür gibi farklı disiplinlerin, gelecek anlayışımıza nasıl yaklaştığını ve bunu nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır. Gidley, insanların tarihsel olarak nasıl bir gelecek hayal ettiklerini ve planladıklarını, bu vizyonların nasıl toplumu, teknolojiyi ve eğitimi etkilediğini inceler. Kitap, okuyuculara gelecek kavramının karmaşık ve çok yönlü doğasının düşünceli bir genel bakışını sunmayı amaçlar. Kitapta Prof. Dr. Yavuz Unat'ın önsözü dışında giriş ve sonuç bölümleri haricinde altı bölümden, "Küresel Gelecekler Zaman Çizelgesi" başlıklı bir ek, kaynakça ve "İleri Okumalar Listesi ve İnternet Siteleri" başlıklı bölümlerden oluşmaktadır. Kitap, gelecek anlayışımızın zaman içinde nasıl evrildiğine ve farklı gelecek vizyonlarına dair tartışmalara yer vererek, gelecek üzerine araştırmaların ne şekilde geliştiğini, teknotopyacı geleceklerin mi yoksa insan merkezli geleceklerin mi tercih edileceği ile küresel geleceklerin büyük sorunlarına dair yaklaşımları değerlendirerek, okura bu konularla ilgili temel bilgileri sunmaktadır.
Gelecek
GelecekJennifer M. Gidley · İstanbul Kültür Üniversitesi - Oxford Yayınevi · 20212 okunma