Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
"Gebser ve diğerleri, zihinsel-rasyonel bilincin temellerini antik Yunan'ın büyük filozoflar dönemine dayandırır. Bu dönem alfabetik yazı, felsefe, matematik, seçkin örgün eğitim ve örgün kanun sistemleri sayesinde entelektüel ve kültürel sıçramalar sağlamıştır. Gebser, Steiner ve Wilber doğrusal zaman kavramının ve buna bağlı olarak bugün sahip olduğumuz, varsayılan gelecek fikrinin bu dönemde çıktığına inanırlar."
Sayfa 25 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
"Senaryo planlama, gelecek çalışmalarına yönelik pek çok yaklaşımda kullanılabilecek geniş bir metodolojidir. Senaryoların temelinin hangi gelecek yaklaşımına dayandığını anlamak için anahtar terimlere, teorilere, amaçlara, tanımlayıcılara ve ilgili araştırma yöntemlerine bakmamız gerekir."
Sayfa 9 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
Reklam
"Berger'in Centre International de Prospective'i kurmasından birkaç yıl sonra Fransız prospektivist Bertrand de Jouvenel (1903-1987) Paris'te Futuribles adındaki birliği kurdu (1960) ve günümüzde hâlâ tedavülde olan aynı isimli dergiyi yayımlamaya başladı. De Jouvenel geleceğin önceden belirlenmemiş olduğu ve bilinemeyeceği; bununla birlukte belli bir durum için pek çok sayıda geleceğin mümkün olduğu, yani sonucu belirleyen asıl etmenin müdahil davranışlarımıza –insan eylemliliğine– göre değişeceği kanaatindeydi."
Sayfa 8 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
"1957'de Fransız filozof, iş adamı ve eğitimci Gaston Berger (1896-1960) Paris'te Centre International de Prospective'i kurduğu sırada 'prospektif' terimini buldu ve aynı isimli dergiyi yayımlamaya başladı. Berger'e göre prospektif, retrospektifin aynadaki yansımasıydı. Bu, sadece geleceği görmeye çalışmakla değil, aynı zamanda eyleme geçmekle de ilgiliydi. Terim günümüzde en çok prospektivist Michel Godet gibi Fransız prospektivistler ile Guillermina Baena Paz ve Antonio Alonso-Concheiro gibi Latin Amerikalı fütüristler tarafından kullanılmaktadır."
Sayfa 8 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
"Geleceğe akademik açıdan yaklaşan ilk kişi, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde "fütüroloji" terimini bulan Alman tarih ve siyasal bilgiler profesörü Ossip K. Fletcheim oldu. 'Belirli bir konuyla ilgili, organize bir bilgi sistemi' diyerek konuya beşeri ya da sosyal bir bilim olarak yaklaştı. Fütürolojinin potansiyelini 'tarihin yeni bir zaman boyutuna yansıtılması' olarak gördü. Fütüroloji, tarihten farklı olarak yazılı ve sözlü kaynaklar kullanmadığından, kültürel antropoloji ya da teorik sosyolojide olduğu gibi yorumlama, genellemebve spekülasyon gibi yöntemleri kullanacaktı. Terim günümüzde nadiren kullanılmaktadır."
Sayfa 7 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
Dilimizde "gelecek" kelimesinin tespit edildiği en eski kaynak:
"Türkçede 'gelecek' kelimesini gördüğümüz en eski kaynak, 1530 yılında Bergamalı Kadri tarafından yazılan Müyessiretü'l-Ulûm'dür: 'Zemān üçdür, biri geçmiş zemāndur, biri şimdiki zemāndur, biri gelecek zemāndur'. Nişanyan Sözlük - Çağdaş Türkçenin Etimolojisi, Sevan Nişanyan, Liber Plus Yayınları" (Çevirenin Notu).
Sayfa 5 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
Reklam
"Bugün karşı karşıya olduğumuz gelecek, türümüzü tehdit ediyor."
Sayfa 1 - Çeviren: Çağrı Akyurt, İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi, 2021.Kitabı okudu
177 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Oxford Üniversitesi Yayınları'nın, okurlara spesifik konularla ilgili genel ve güncel bilgiler sunmayı amaçlayan "Çok Kısa Bir Başlangıç" serisi, İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınevi tarafından kazandırılmaktadır. Bu seri içinde yer alan, Jennifer M. Gidley tarafından yazılan "Gelecek: Çok Kısa Bir Başlangıç" adlı kitap, gelecek kavramınınl önemini farklı alanlarda özlü bir şekilde keşfetmektedir. Kitap, felsefe, bilim ve kültür gibi farklı disiplinlerin, gelecek anlayışımıza nasıl yaklaştığını ve bunu nasıl şekillendirdiğini ele almaktadır. Gidley, insanların tarihsel olarak nasıl bir gelecek hayal ettiklerini ve planladıklarını, bu vizyonların nasıl toplumu, teknolojiyi ve eğitimi etkilediğini inceler. Kitap, okuyuculara gelecek kavramının karmaşık ve çok yönlü doğasının düşünceli bir genel bakışını sunmayı amaçlar. Kitapta Prof. Dr. Yavuz Unat'ın önsözü dışında giriş ve sonuç bölümleri haricinde altı bölümden, "Küresel Gelecekler Zaman Çizelgesi" başlıklı bir ek, kaynakça ve "İleri Okumalar Listesi ve İnternet Siteleri" başlıklı bölümlerden oluşmaktadır. Kitap, gelecek anlayışımızın zaman içinde nasıl evrildiğine ve farklı gelecek vizyonlarına dair tartışmalara yer vererek, gelecek üzerine araştırmaların ne şekilde geliştiğini, teknotopyacı geleceklerin mi yoksa insan merkezli geleceklerin mi tercih edileceği ile küresel geleceklerin büyük sorunlarına dair yaklaşımları değerlendirerek, okura bu konularla ilgili temel bilgileri sunmaktadır.
Gelecek
GelecekJennifer M. Gidley · İstanbul Kültür Üniversitesi - Oxford Yayınevi · 20212 okunma
Bir Açıdan Günümüzde Hepimiz Biyonik Sayılırız
Doğal duyularımız ve fonksiyonlarımız (beynimizi birtakım veri depolama ve işleme çilelerinden kurtaran) bilgisayarlarla cep telefonları tarafından destekleniyor.
Sayfa 396Kitabı okudu
Bazı ciddi akademisyenler 2050 yılı itibariyle bazı insanların "yaşlanmaz" (ölümsüz değil, çünkü bir kaza sonucu ölebilirler; yaşlanmaz, ölümcül bir darbe olmazsa yaşamın sonsuza kadar uzatılabileceği anlamında kullanılıyor) olacağını ileri sürüyor.