Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jo Guldi

Jo GuldiTarih Manifestosu yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
10
Okunma
0
Beğeni
449
Görüntülenme

Jo Guldi Gönderileri

Jo Guldi kitaplarını, Jo Guldi sözleri ve alıntılarını, Jo Guldi yazarlarını, Jo Guldi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Braudel'in tüm sosyal bilimlere önerdiği çare, daha eski modellere ve problemlere, örneğin tarihsel longue durée temelli ilk hakiki toplumsal modelleri yaratan "deha" Marx'ın ticari kapitalizm çözümlemesine geri dönmekti.
Kişinin ekonomideki büyük bir dönüşümü kendi çağdaşlarından önce fark etmesi büyük servetler kazanmasını sağlayabilir.
Reklam
Bu ailevi teatilerde bile, geleceği tahmin etmek için geriye doğru bakarız. Aynı şekilde, ister aktivist ister girişimci olsun, uyanık insanlar günlük faaliyetlerini sürdürürken geçmişten şimdiye ve geleceğe doğru nasıl bir değişimin olacağına dair sezgilerine güvenirler.
Para değerleri, uluslar ve deniz seviyeleri bir yükselip bir geriliyor. İleri ekonomilerde bundan bir nesil önce en garantili işlere girmeyi sağlayan meslekler dahi artık sallantıda. Bireyler hayat yolculuğunda böylesine istikrarsız bir koşuya ne tür bir eğitimle hazırlanır?
insan yaşamının neredeyse her veçhesi, birkaç aylık ya da yıllık zaman dizgeleri üzerinden planlanıyor, değerlendiriliyor, ambalajlanıyor ve bütçelendiriliyor.
Tarih, iki tarafı keskin bir kılıçtır.
Sayfa 15 - İş BankasıKitabı okudu
Reklam
Dünyanın tüm tarihçileri, birleşin! Kazanılmayı bekleyen bir dünya var; çok geç olmadan.
192 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın ortalarında anladım ki bu kitap Komünist Manifesto'nun tarih metodu versiyonu gibiydi. Bunu anladığım zaman iş işten geçmişti çünkü kitap zaten son demlerinde sıkıcı bir hal almıştı. İlk sayfalardaki tarih bilgisinden ziyade ekonomik amillere, sınıf farklılıklarına, çevresel sorunlara vb. girmişti. Hızlıca okudum ve 2 gün gibi bir sürede bitti. Öncelikle şunu söylemeliyim ki 2014'te yazılan bu kitap muhakkak ki taraftarları tarafından yeterince övülmüştür. Ama övülmeyi fazlasıyla hak eden bir kitap. Tarih metodolojisinin en önemli noktalarından biri olan "kısa zaman- uzun zaman" ikilemini ve her ikisinin de fayda ve zararlarını muhteşem bir şekilde incelemiş yazarlarımız. Kısaca söylemek gerekirse uzun süreli anlayışla yazılan eserlerin çözüm odaklı, kısa süreli anlayışla yazılan eserlerin bilgi ve beceri odaklı olduğunu, günümüz teknolojisinin ise her ikisini harmanlayarak bir uzun süreli anlayış altında toplayan öleceğini belirtmiş, kapitalizmi her noktadan eleştirmiş ve bol bol sosyalizm eleştirmiş bir kitap olduğunu söyleyebiliriz.
Tarih Manifestosu
Tarih ManifestosuJo Guldi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201610 okunma
Dünyanın tüm tarihçileri, birleşin! Kazanılmayı bekleyen bir dünya var; çok geç olmadan.
Sayfa 149Kitabı okudu
Geçmişin ortak geleceği hâlâ tarihçilerin ellerindedir, eğer ki "çalışma odamızın penceresinden dışarı bakıp, tarihi, uzman meslektaşların küçük loncasının bir mülkü olarak değil, milyonların meşru mirası olarak tasarlamaya razıysak."
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
Fernand Braudel, "Tarih belki de sadece duvarlarla çevirili bahçeleri incelemeye mahkûm değildir." diye yazmıştı. "Aksi halde, güncel görevlerinden birini yerine getirmemiş, yani günümüzün kaygı verici sorunlarına cevap vermemiş olacaktır. Zamanımızda görevlerinin ve muazzam etkilerinin bilincinde olan iddalı bir tarih olmaksızın hümanizm var olabilir mi?" Braudel'in bu soruları, ilk kez dile getirildikleri 1946'daki kadar güncel ve o günkü kadar önemlidir.
Sayfa 148Kitabı okudu
Yurttaşları, politika erbabını ve muktedirleri rehavetlerinden silkecek iyi, dürüst bir tarih, Simon Schama'nın sözleriyle "insanları gece uyanık tutacak" bir tarih yazmaya çabalamak ister miyiz?
Sayfa 137Kitabı okudu
Tarihçiye özgü marifetlerden biri de, "OKUMAYINIZ" yazılı dosya dolaplarının içindekileri görmeye çalışmak, resmi düşüncenin üzerini örttüğü şeyi merak etmektir.
Sayfa 119Kitabı okudu
Robert Fogel ve Stanley Engerman gibi iktisat tarihçileri, ABD'nin kuzey eyaletlerindeki fabrika işçilerinin yetersiz beslenmesini Amerika'nın güneyindeki kölelerinkiyle karşılaştırmış, bir işçi ile bir kölenin tükettikleri gıda miktarı açısından, kapitalizmin aslında kölelik düzeninden daha kötü olduğu savını rakamlarla desteklemişlerdi.
Sayfa 116Kitabı okudu
Modern uygarlıkların gelecek ve yazgı ufkunu genişleterek önyargıyı kovabilecek bir hakem çok ihtiyacımız var. O hakem, tarih disiplini olabilir.
Sayfa 103Kitabı okudu
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.