Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

John Bird

John BirdDin Sosyolojisi Nedir yazarı
Yazar
6.8/10
5 Kişi
23
Okunma
0
Beğeni
692
Görüntülenme

John Bird Sözleri ve Alıntıları

John Bird sözleri ve alıntılarını, John Bird kitap alıntılarını, John Bird en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Freud, dini anlamamız noktasında Marx'da olmayan bir şeyi ilave eder: Dinin psikolojik bir fonksiyonu vardır ve bu bizim birer yetişkin gibi davranmamıza engel olur. Freud'un "nevroz" diye adlandırdığı bu şey, bizim diğer insanlarla ilişkide bulunurken çocuksu kalmamıza sebep olur. Sözgelimi din insanlara sosyal problemlerini -olgun bir yetişkin görüşü olarak- kendi eylemlerinin bir sonucu şeklinde görmemelerine; fakat Tanrı'nın yaptığı bir şeyin sonucu olarak görmelerine ortam hazırlar. Freud'a göre dünyaya bu ikinci açıdan bakış, dinleri nevroz ve çocuksuluğun örnekleri haline getirir. Yani dinler, kendi problemlerimizi çözmek için, bizim birer yetişkin gibi sorumluluk almamıza engel olur. (Okur notu: Freud,din konusunda ahmak bir adam, bu görüşü tabiki yanlış, -belki fatalist-hristiyan kişiler için geçerli olabilir-, fakat Müslümanlar için geçerli değildir ).
Weber, Lutherci ve Kalvinist olan bazı Avrupa ülkelerini -İngiltere, İskoçya, Hollanda- ve Kuzey Amerika'yı ekonomik açıdan çok ileri gitmiş ve kapitalizmin ilk önce gelişmiş oldu-u ülkeler olarak tanımlar. Buna karşılık, Roma Katolikliğinin hakim olduğu bölgeler -İtalya ve İspanya- kapitalizmin dikkate değer ölçüde geç geliştiği ülkelerdir. Bundan dolayı, Weber'in "din sosyal değişim için bir güç müdür?" sorusuna cevabı olumludur.
Reklam
Oryantalizm
"Oryantalizm genel olarak Batılı olmayan toplumların Batılı olanlarından daha aşağı oldukları ve modernlikten de yoksun oldukları fikrini içerir: Onlara çağdışı, köylü, bilimin nimetlerinin kıymetini bilmeyen, anti-demokratik gözüyle bakılır."
Sayfa 114 - LOTUSKitabı okudu
"Oryantalizm genel olarak Batılı olmayan toplumların Batılı olanlarından daha aşağı oldukları ve modernlikten de yoksun oldukları fikrini içerir: Onlara çağdışı, köylü, bilimin nimetlerinin kıymetini bilmeyen, anti-demokratik gözüyle bakılır."
Sözgelimi Simmel, savaş, milliyetçilik ve dindarlık arasında bir bağlantı kurar: "Milliyetçiliğin arttığı dönemlerde ... bireyin gruplarıyla olan ilişkisinde çok belirli bir coşkunluk ve adanma söz konusu olur ki, bu dini bir karakterdir; yine böyle zamanlarda ilahı otoriteye edilen dualarda yoğunluk görülür ....''
Sosyologlar dört temel dini örgüt tipi -belirlemişlerdir: -Kilise (İngiliz Kilisesi, Roma Katolik Kilisesi), -mezhep (Sünnilik, Şiilik gibi), -sekt (Örnekler: Hıristiyan Bilimi, Kurtuluş Ordusu, Kuvaykırlar) -kült (Spiritüalizm gibi).