Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

John C. Burnham

John C. BurnhamTıp Tarihi Nedir ? yazarı
Yazar
3.0/10
2 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
336
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
ABD'li Yazar
Doğum:
ABD, 14 Temmuz 1929
Ölüm:
12 Mayıs 2017

Okurlar

4 okur okudu.
1 okur okuyor.
5 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Uygulayıcıların tüm kuşakları şeker hapı bile olsa reçete vermeleri gerektiğini keşfettiler. Hastaya reçete vermeyen bir hekim hastalarını kaybedecektir, çünkü hasta reçetesiz ayrılmak zorunda kaldığında tipik olarak kendini mahrum kalmış hissedecektir.
Sayfa 27 - Islık Yayınları, 1. Baskı
Her büyük toplumda tarihi kayıtlar göstermiştir ki; şifacılar, klinisyenler, hekimler etkileyiciliklerini hastalarını ve sosyal etkilerini arttırmak için kullandılar. Uzmanlıklarının ailenin ve en yakın sosyal grubun ötesinde tanınmasını istediler. Her toplumda, çoğu insan topraklarını ve kendilerini şifacıların etkilerinden, medikalize olmaktan korumak için çalıştılar. Eğer kişinin kendisi, arkadaşı veya akrabası hasta ise onun için dua etmek istediler. Yeni aşılar yerine geleneksel kocakarı ilaçlarını denemek istediler. Moral veya sosyal animistik bir durum olması için espriler tanımladılar.
Sayfa 20 - Islık Yayınları, 1. Baskı
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
%50 (88/176)
3/10 puan verdi
Orijinali 2005 yılında basılan bu kitapta yazar tıp tarihi ile ilk kez karşılaşan ve tıp tarihine giriş yapmak isteyen okuru hedeflemiş. Bununla birlikte onlar kendilerini biliyor düşüncesiyle atıf yaptığı meslektaşlarının ismini vermemeyi uygun görmüş. Kitap zaten kısa ve öz, çok uzatmayalım düşüncesiyle de atıfta bulunduğu kaynakların az bir kısmını kaynakçaya dahil etmiş. Okuyabildiğim yere kadar yazar daha çok Batı tıbbı üzerinde durmuş, Doğu tıbbından birkaç cümle dışında pek bahsetmemiş. Bu tutumunda yazarın Batı tıbbının gelişmesinin tıp tarihinin araştırılmasıyla sağlandığı düşüncesinin etkili olduğunu düşünüyorum. Gördüğüm eksikliklere örnek verecek olursam yazar kitabın başında Yunan mitolojisinde tıbbın ve sağlığın tanrısı olan Asklepios'tan ve onun sembol haline gelen üzerine iki yılanın dolandığı asasından bahsetmiş, tıp amblemi olarak kullanıldığını eklemiş. Ancak ne zamanına, nasılına pek girmemiş. Belki duygusal yaklaşıyorumdur ama bu sembolün 1937'de Süheyl Ünver'in önerisiyle ilk defa Türk hekimler tarafından kullanıldığını, seneler sonra 1956 yılında Dünya Tıp Cemiyeti tarafından Dünya Tıp Birliğinin sembolü olarak kabul edildiğini bilen birisi bu durum üzücü. Bir diğer eksik İbn-i Sina'nın isminin geçmemesi. İngilizce metni inceleyip çeviri ile kıyasladığımda çevirinin vasat olduğunu düşündüm, üzerine sık sık yazım hatalarının ve dil bilgisi yanlışlarının gelmesi şevkimi kırdı. Direkt İngilizce kaynaktan okusam daha az zorlanırdım. Hiçbir şekilde istifade etmedim diyemem ama tıp tarihine giriş için daha iyi, daha kapsamlı kaynakların olduğuna eminim.
Tıp Tarihi Nedir ?
Tıp Tarihi Nedir ?John C. Burnham · Islık Yayınları · 20175 okunma