John Holloway

John HollowayÖfke Günleri yazarı
Yazar
8.3/10
18 Kişi
72
Okunma
6
Beğeni
1.443
Görüntülenme

Hakkında

1947 yılında doğan düşünür, doktorasını Edinburgh Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında tamamladı. 1991 yılından beri Zapatista hareketiyle birlikte yaşamakta ve radikal siyaset üzerine yazmaya devam etmektedir. Editörlüğünü üstlendiği ve kaleme aldığı kitaplardan bazıları şunlardır: State and Capital: A Marxist Debate, Global Capital, National State, and the Politics of Money, Open Marxism: Emancipating Marx, Zapatista!: Reinventing Revolution in Mexico, Change the World Without Taking Power [Türkçesi: İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek, çev. Pelin Siral, İstanbul: İletişim, 2003], Negativity and Revolution: Adorno and Political Activism [Türkçesi: Olumsuzluk ve Devrim, çev. Kutlu Tunca, İstanbul: Otonom, 2013], Crack Capitalism [Türkçesi: Kapitalizmde Çatlaklar Yaratmak, çev. Bülent Doğan, vd., İstanbul: Otonom, 2011], In, Against, and Beyond Capitalism [Türkçesi: Kapitalizmin İçinde, Kapitalizme Karşı ve Kapitalizmin Ötesinde, çev. Utku Özmakas, İstanbul: İletişim, 2017], Öfke Günleri, çev. Utku Özmakas, İstanbul: İletişim, 2017).
Unvan:
Avukat-Yazar
Doğum:
1947

Okurlar

6 okur beğendi.
72 okur okudu.
3 okur okuyor.
98 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Milyarlarca insan açlık sınırında yaşarken ya da bir parça ekmek için her gün kavga verirken, küçük, küçücük bir azınlık giderek zenginleşiyor ve zenginleştikçe de başkaları üzerinde daha fazla iktidar sahibi oluyor.”
Yaşadığımız günlerin önemine binaen...
“Para, tütünden çok daha zararlıdır; her gün çok daha fazla ölüme, acıya ve sıkıntıya neden olmaktadır.”
Reklam
“Para, dünyanın her yerinde bu buyruğu taşır: “Boyun eğ, boyun eğ! Sahibine ve efendine itaat et, Paranın Mantığına itaat et!”
"Kusura bakmayın ama hayır; itaat etmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz"
İmza
Elbette, sermaye direnişimizi alt etmek için her yola başvuracaktır. Bize paranın temel bir gerçeklik olduğunu; gerçekliği kabul edecek kadar olgun olmamız gerektiğini; bunu anlamayacak kadar olgun davranmadığımızdaysa durumu kafamıza vura vura; İngilizce konuşamadığı, doğru vasıflara sahip olmadığı ya da yanlış yerde doğduğu için uyumsuz olanları açlığa mahkûm ederek, bu uyumsuzları bombalayıp öldürerek anlatır. Sermayenin son büyük krizi, ancak yüz milyon insan katledildikten sonra çözülebilmişti. "Yeter! Bu aptal sistem canımıza tak etti! Oyun bitti!" dememizin nedeni bu.
Öfke Günleri
Biz sisteme karşı değiliz; sistem bize karşı!
John Holloway
John Holloway
Hayır Susmuyoruz!
Basit bir hayır, basit bir Hayır'dan fazlasıdır. Hayır, öznelliğimizin geri talep edilmesidir; geçip giden ve bunu yaparken bizi ezen bir tarihin reddedilmesidir; öznesiz bir süreç olarak tarihin reddedilmesidir!!!
John Holloway
John Holloway
Reklam
Bütün dünyada bir öfke kol geziyor. Bu öfke bizim; ama bize yönelmiş halde ve hepimizi yok etmekle tehdit ediyor.
John Holloway
John Holloway

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
295 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 günde okudu
Varoluşum 1
Sartre'ın Özgürlük Yolları serisi gibi Hayko Cepkin'in Beni Büyüten Şarkılar albümü gibi beni 'Ben' yapan kitaplarıma inceleme yazma serisine başlamak istedim incelemeden de ziyade bir saygı duruşu ve gelecekteki 'Ben'e de ne olur ne olmaz diye kendini hatırlatma gayesi ve biraz da belki birilerine daha bir varoluş
İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek
İktidar Olmadan Dünyayı DeğiştirmekJohn Holloway · İletişim Yayınları · 201522 okunma
295 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Yazarın, marksizmin farklı bir ekolünü savunduğu söylenebilecek bir kitap. Yazar, marksizmin gerçek hayata uygulanış biçimindeki problemleri konu ediniyor bu kitapta. Ama net bir sonuca varılamıyor. Yalnızca sorunların kendileri tespit ediliyor. Ama bu da iyi bir şey. Çünkü marksizmin uygulamasındaki problemlerin bile tespiti zor bir süreçtir.
İktidar Olmadan Dünyayı Değiştirmek
İktidar Olmadan Dünyayı DeğiştirmekJohn Holloway · İletişim Yayınları · 201522 okunma
86 syf.
9/10 puan verdi
John Holloway • Öfke Günleri
Kitap gibi kitap! Bütün dünyada bir öfke kol geziyor. Haklı, çok haklı bir öfke bu! Gelgelelim yanlış bir yere yöneliyor. Dahası, eğer bu öfkeyi doğru hedeflere yöneltemezsek hepimizi yok edecek. Bu öfkenin özünde umut var: Her şeyin daha iyi olabileceğine, geçmişin geri dönebileceğine, barışın yeniden sağlanabileceğine ve bir gün her şeyin yerli yerine oturabileceğine dair bir umut. Ne var ki bu umut tam aksinin şeklini alıyor: Zenginlerin gücünü katlıyor; dünyayı daha şiddet dolu, yaşamak için daha beter bir yer haline getiriyor. Faşistler ve köktendinciler de öfkeli, onlar da çocukları için kendilerince daha iyi bir dünya yaratmak istiyor; yine de öfkelerini boşaltma biçimleri tam aksi yönde bir etki yaratıyor. Öfkeyi sermayenin iktidarına, paranın hükümranlığına duyulan bir öfkeye dönüştürebilir miyiz yeniden? Dünyanın bütün aşağıdakileri arasında kol gezen öfke, nasıl gerçek demokrasiye doğru bir yol açabilir? Bu öfke, nasıl, doğru bir dava için güç toplamayı sağlayabilir? Bu sorulara cevap ararken, paraya odaklanıyor elinizdeki politik çözümleme. Paranın egemenliğine, paranın kendini değişmez, ebedî bir gerçeklik ve her şey gibi kabul ettirmesine isyan ediyor. Paranın, toplumsal ilişkileri zehirleyen bir saldırganlık biçimi olduğunu gösteriyor. Hayatın parasallaştırılmasının insaniyetimizi nasıl bozduğunu bir defa daha hatırlatıyor. John Holloway’in Leeds Üniversitesi’nde verdiği bir dizi derse dayanan metin, öğrencilere hitap etmenin etkililiğiyle ve heyecanıyla akıyor. Dünyayı değiştirme azminin enerji kaynaklarına inen, küçük ve tutkulu bir söylev...
Öfke Günleri
Öfke GünleriJohn Holloway · İletişim Yayınları · 201934 okunma