Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jonathan M. Bloom

Jonathan M. BloomKağıda İşlenen Uygarlık yazarı
Yazar
8.8/10
6 Kişi
19
Okunma
0
Beğeni
664
Görüntülenme

Jonathan M. Bloom Sözleri ve Alıntıları

Jonathan M. Bloom sözleri ve alıntılarını, Jonathan M. Bloom kitap alıntılarını, Jonathan M. Bloom en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Büyük İskender MÖ 332’de Mısır’ı Perslerden kurtarıp generali Ptolemaios I Soter’i buraya vali atadığında Mısır’ın ana idarî dili ve Mısırlıların papirüslerine yazarken kullandıkları dil Yunanca oldu.”
Sayfa 41 - Kâğıdın İcadıKitabı okudu
Arapçadan bağımsız bir dil…
“İbranice, Batı Asya’da MÖ 2. binyılda geliştirilen Fenike alfabesinden türeyen yazı biçimlerinden biridir.”
Sayfa 39 - Kâğıdın İcadıKitabı okudu
Reklam
“Kâğıt İslam ülkelerinde üretilmeye başlar başlamaz, Müslümanlar gibi Hristiyanlar ve Yahudiler de kâğıttan yararlanma olanağı buldular.”
Sayfa 30 - GirişKitabı okudu
“Kur’an’ın ilk basılı nüshası 1538’de Venedikli Paganino de’ Paganini tarafından Müslümanlar için değil, Hristiyan misyonerler için yayınlandı.”
Sayfa 27 - 28 GirişKitabı okudu
Karizmatik mi? Soyları tükenmemiştir inşaallah kdjdjsjsksk
“Karizmatik Bermekiler eski Baktria’nın başkenti ve şimdi Kuzey Afganistan’da bir kent olan Belh’teki büyük budist tapınağının başrahibinin (parmak) soyundan geliyorlardı.”
Reklam
Helal bize…
“Kâğıt yapımının doğuş yeri olan Çin’den Orta Asya’daki Semerkand’a ulaşması yaklaşık beş yüzyıl sürmüştü, ama Müslümanlar Orta Asya’da kâğıtla karşılaşmalarından daha iki yüzyıl geçmeden bunu İspanya’da, Avrasya’nın Atlantik kıyılarında kullanıyorlardı.”
Sayfa 73 - Kâğıdın İslam Ülkelerinde YaygınlaşmasıKitabı okudu
“İpek pahalı, bambu ağırdı.” Çinliler de bu nedenle yazı ortamı olarak hafif ama daha ucuz, ji dedikleri bir malzemeyi, yani kâğıdı kullanmaya başladılar.
Sayfa 55 - Kâğıdın İcadıKitabı okudu
Yazık hayvancıklara :(
“Her parşömen tabakasının iki ile dört yapraktan üretildiğini varsayarsak yazı malzemesinin sağlanması için birkaç yüz hayvanın kesilmiş olması gerekir.”
Sayfa 50 - Kâğıdın İcadıKitabı okudu
“Yunanlılar papirüse khartes derler, ama papirüs tomarını ‘papirüs özü’ anlamına gelen Yunanca biblos sözcüğünden türeyen biblion (kitap) sözcüğüyle tanımlarlardı. İngilizcedeki bible (İncil) bibliography (kaynakça) gibi terimler bu Yunanca kökten gelir.”
Sayfa 40 - Kâğıdın İcadıKitabı okudu
Reklam
“Hindu hesaplama biçiminin Arapça el kitabı 9. yüzyılda, adı bize algoritma terimini kazandıran (Ortaçağ Latincesinde Arap rakamlarıyla hesaplama süreci anlamına gelen algorithmus aracılığıyla) Muhammed bin Musa el-Harezmî tarafından yazıldı.”
Sayfa 30 - GirişKitabı okudu
“…Hintli matematikçiler gibi Arap potasında rafine olmadıkça… Asya’dan pek az yeni düşünce… Avrupa’ya ulaşabilmişti.”
Sayfa 28 - GirişKitabı okudu
Avrupa’nın kabullenemediği trajik gerçekler…
“Kâğıt Çin’de icat edilmiş olabilir, ama eğer Müslümanlar kâğıt yapımcılığını İspanya’ya getirmiş olmasalardı, Avrupalılar 17. yüzyıldan önce bunu öğrenemeyeceklerdi.”
Sayfa 28 - GirişKitabı okudu
“Mısır dışında en eski korunabilmiş papirüs Ölü Deniz [Lût Gölü] kıyısında bir mağarada bulunan yaklaşık MÖ 750’den kalma İbranice bir tomardır.”
Sayfa 39 - Kâğıdın İcadıKitabı okudu
“Bilinen ilk yazı sistemi MÖ 4. binyılda Mezopotamya’da icat edildi.”
Sayfa 35 - Kâğıdın İcadıKitabı okudu
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.