Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kağıdın Tarihi ve İslam Dünyasına Etkisi

Kağıda İşlenen Uygarlık

Jonathan M. Bloom
Kâğıdın icadının uygarlıkların gelişimindeki hayati önemini reddetmez kimse, ne var ki kâğıdın tarihini çoğu insan bilmez. Bu kitap, ortaçağda İslam diyarlarında yaygınlaşan kâğıdın yaşamın her yönünü nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. Batı Asya'daki Müslümanlar, 8. yüzyıl başında Çin'den kâğıdı ve kâğıt yapımını öğrendiler; beş yüzyıl sonra bu bilgiyi İspanya'daki Hıristiyanlara aktardılar. Kâğıt bilginin kuşaktan kuşağa geçmesini sağlayıp kültürler arasında bir köprü oluşturdu. Jonathan Bloom hikâyesine kâğıdın 2000 küsur yıl önce Çin'de icadından başlıyor, Batı Asya ve Kuzey Afrika'da İslam ülkelerine girişiyle devam ediyor. Kâğıt, yazının gelişimini, kitabı, matematiği, müziği, sanatları, mimariyi, hatta mutfaklarımızı etkiledi. Örneğin 14. yüzyıldan itibaren İslam ülkelerindeki binalar birbirine benzedi, çünkü kâğıt üstüne çizilen planlar başkentte çalışan bir mimarın belki hiç görmediğini bir taşra kenti için bina tasarlamasına olanak sağlıyordu. Çömlekçiler tasarımlarını örnek kitaplarından aldı, dokumacılar eskizler ya da grafiklerle verilen talimatı çözmeyi öğrendi. Kağıt olmasa belki ünlü Uşak madalyon halıları o kadar ince nakışlı olamazdı, çünkü bu halıların desenlerini saray atölyelerindeki sanatçılar kâğıda çiziyor, halı dokuyanlar da bu kâğıda bakarak düğümlerini atıyorlardı. Ebced hesabından ciltçiliğe, müzikten savaş planlarına, bezeme sanatından soyağaçlarına, kâğıdın etkilemediği hiçbir alan yoktu. Kâğıt sayesinde Şehname'ler, Tarih'ler, Binbir Gece'den tutun Kelile ve Dimne'ye kadar masallar, ilkçağın görkemli yapıtları kopya edildi, bize ulaştı. Kâğıt sayesinde uygarlıklar uygarlıkları etkiledi, bilgi kuşaklar boyunca aktarıldı, birikti. Kâğıdın 8. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar İslam ülkelerindeki serüvenini bize zengin görsel malzeme ve nefis bir üslupla anlatan Jonathan Bloom, Boston College'da İslam ve Asya Sanatı Profesörü. İslam Sanatı ve Mimarisi kitabının da ortak yazarı.
Yazar:
Jonathan M. Bloom
Jonathan M. Bloom
Çevirmen:
Zülal Kılıç
Zülal Kılıç
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 336Basım Tarihi: 2003Yayınevi: Kitap YayıneviOrijinal Adı: Paper Before Print: The History and Impact of Paper in the Islamic World
ISBN: 978-975-8704-28-1Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Epeydir böylesine zevk alarak, dolu dolu bir tarih kitabı okumamıştım. Başladığımda tarih, yer ve kişi bilgilerinin çokluğu nedeniyle biraz ağır geldi ama sonrasında sayfalar su gibi aktı. Bu akıcılıkta kitabın dilinin de önemi var elbette. İyi bir çeviri yapılmış. Kitap yedi bölümden oluşuyor. "Kâğıdın İcadı", "Kâğıt Yapımının İslam Ülkelerinde Yaygınlaşması", "Kâğıt ve Kitaplar", "Kâğıt ve İşaretleme Sistemleri", "Kâğıt ve Görsel Sanatlar" bu bölümlerden bazıları. Kitabın kaynakçasına ek olarak yazar, "Başvuru Kaynakları" adı altında ileri okumalar için başka eserleri de yazmış ki, araştırmayı sevenler için büyük bir kolaylık sağlamış. Kitabın içinde, neredeyse hiç dipnot yok, bol resim var. "İyi kitap, başka kitaplara götüren kitaptır." denir. Bu kitap da öyle. Zaman zaman yabancı yazarlı kitaplarda rastladığım, İslam dünyası hakkındaki yanlış bilgiler de bu kitapta mevcut değil. Konuyla ilgili paylaşılan tüm bilgiler, kitapta objektif olarak yer almış. Sinirbilimde, beynin ilginç bir özelliğinden bahsedilir: "Kendi hakkında düşünebilen, yorum yapabilen tek organ beyindir. Yani beyni beyinle kavrayabiliyoruz." Bu kitapta da benzer bir şey oldu: Kâğıdın 2200 yıllık macerasını, kâğıdın kendisi üzerinden, elimde tutarak, koklayarak, üzerini çizerek, notlar alarak deneyimledim. Maalesef kitabın yeni baskısı yok ve ancak internette, yüksek fiyatla bulunabiliyor. Verdiğim paraya değdi.
Kağıda İşlenen Uygarlık
Kağıda İşlenen UygarlıkJonathan M. Bloom · Kitap Yayınevi · 200319 okunma
Reklam
336 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Kağıdın icadını yapan kavimlerden kağıdın içindeki maddelerin kimyasal özelliklerine kadar detaylı anlatılmış, çeşitli görsel ve belgelerle de pekiştirilmiş ve bolca bilgi içeren bir kitap. Dürüst olmak gerekirse bazı sayfaları —işime yaramayacağını düşündüğüm— atladım :D Müslümanlar kağıdı icat eden ilk medeniyet olmasalar da kağıdın yayılmasına büyük katkılar sağlamışlar. Dikkatimi çeken şey bu oldu. Bilgi ağırlıklı, araştırma içeren hatta bilimsel bir kitap. Okuma potansiyeli henüz iyi olmayanlara tavsiye edilmez. Ama kağıda dair her şeyi öğrenmeye olanak sağlayan ve zihni bu bilgiler açısından güzelce doyuran güzel bir kitap.
Kağıda İşlenen Uygarlık
Kağıda İşlenen UygarlıkJonathan M. Bloom · Kitap Yayınevi · 200319 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kağıda İşlenen Uygarlık
Önce yazı bulundu yazıyı yazacak zemin arandı sonra kil tahta papirus parşomen deri ancak hiçbiri fayda etmedi hiçbiri kağıt kadar kalemle içli dışlı olmadı kağıdın hayatımızı girmesiyle bir çok gelişdi kağıdın içli dışlı olmadığı hiçbir meslek dalı bilim dalı sanat dalı kalmadı hafifliği ve bulunurluğu sayesinde kağıt hayatımızı kolaylaştırdı kitaplar oluştu bilim yayıldı insanlar birbirini tanıdı para oldu. Kağıdın çinden başlayıp islam devletleriyle avrupa geçişini yani tarihini öğrenmek istiyorsanız okuyun
Kağıda İşlenen Uygarlık
Kağıda İşlenen UygarlıkJonathan M. Bloom · Kitap Yayınevi · 200319 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.