Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadir Sümbüloğlu

Kadir SümbüloğluBiyoistatistik yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
12
Okunma
1
Beğeni
320
Görüntülenme

Kadir Sümbüloğlu Sözleri ve Alıntıları

Kadir Sümbüloğlu sözleri ve alıntılarını, Kadir Sümbüloğlu kitap alıntılarını, Kadir Sümbüloğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstatistik kelimesinin Latince'de "devlet adamı" manasına gelen "Statista" kelimesinden ya da "devlet" anlamına gelen "status" kelimesinden türediği kabul edilir.
Sayfa 1
1. Kartogram(Harita)
Bir değişkene ait değerlerin (yoğunlukların) çeşitli yerlere göre dağılışının harita üzerinde gösterilmesine kartogram denir. Harita üzerinde her bölgeye ait değerler özel işaretlerle (çeşitli taramalar, sık veya seyrek noktalar , çeşitli renkler, aynı rengin çeşitli tonları) gösterilir.
Sayfa 12
Reklam
2. Diyagram
İstatistikte grafik ile diyagram kelimesi genellikle birbiri yerine kullanılmaktadır.
Sayfa 13
Uygun bir sunum için sınıf sayısının 10 civarı olması önerilir.
Sayfa 7
SIK KULLANILAN GRAFİK TÜRLERİ 1.Çubuk Grafikler 2.Daire dilimleri Grafiği 3.Resimli Grafikler 4.Histogram 5.Çizgi Grafikleri 6.Eğrisel Grafikler 7.Yarı logaritmalı Grafikler
Sayfa 14
Sınıf Genişliği
Aralıklı veya oransal ölçüm düzeyinde incelenen bir değişken için önce dağılım aralığı (en büyük değer - en küçük değer) hesaplanır. Belirlenen dağılım aralığı öngörülen sınıf sayısına (en az 5, en fazla 15) bölünerek sınıf genişliği hesaplanır.
Sayfa 7
Reklam
1. Gerçek sayılar birbirleriyle kesin bir sıra ilişkisi içindedir. (sıra özelliği) 2. Her gerçek sayı arasındaki uzaklık eşittir. (Aralık özelliği) 3. Gerçek sayılar sıfır noktasının belirlediği bir başlangıç noktasına sahiptir. (Oran özelliği)
Sayfa 4
1. Gözlem değerlerinin aritmetik ortalamadan sapmalarının toplamı sıfıra eşittir.
Sayfa 33
Parametre
Anayığının tamamının incelenmesi veya gözleme tabi tutulması ile elde edilen verilere ait toplanma ve dağılım ölçülerine parametre denir.
Sayfa 29
Dağılım Ölçüleri
Gözlem veya ölçüm değerlerinin ortalamadan ne kadar uzaklaştıkları, diğer bir ifadeyle , ortalamaya ne kadar yaklaştıkları , ölçüm değerlerinin hangi aralıkta yer aldıkları dağılım (saçılım) ölçüleri ile belirlenir.
Sayfa 29
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.