Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kamla Bhasin

Kamla BhasinToplumsal Cinsiyet yazarı
Yazar
9.5/10
10 Kişi
26
Okunma
0
Beğeni
929
Görüntülenme

Kamla Bhasin Gönderileri

Kamla Bhasin kitaplarını, Kamla Bhasin sözleri ve alıntılarını, Kamla Bhasin yazarlarını, Kamla Bhasin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özel olan politiktir!
Ev ve aile üyeleri arasındaki ilişkilerin hükümet düzenlemelerinden muaf olması gerektiği tartışıldı. Böylece, evin dört duvarı arasında olup biten her şey, kişisel bir sorun olarak değerlendirilir ve hiçbir dış müdahale teşvik edilmez. Kadınlara karşı bariz eşitsizliğin ve vahim saldırıların sürmesine izin verilmektedir. Koca dayağı, evlilik içi tecavüz, kız çocuklara babanın veya diğer erkek akrabaların tecavüzü, kadınlara ve kız çocuklara uygulanan fiziksel ve zihinsel işkence ve kız çocukların yaşadığı genel mahrumiyet, yakın zamana kadar, görünmez, tartışılmaz ve mücadele edilmez olarak kaldı.
"Ev idaresi, kamusal karakterini yitirmekte. Artık toplumu ilgilendirmiyor. Özel bir hizmete dönüşmekte ve Engels’in dediği gibi, kadın toplumsal üretime katılımdan dışlanarak baş hizmetkar haline gelmekte.” Alison M. Jagga
Reklam
Toplumsal cinsiyet kavramı, sorunun kadınlarda değil, kadınlara ve erkeklere atfedilen, onların haklarını ve sorumluluklarını, işlerini, alanlarını vs. belirleyen sosyo-kültürel tanımlarda olduğunu vurguluyordu. Kadınlar toplumsal sistem nedeniyle nasıl tanımlanıyorlarsa öyledirler ve kadının statüsünün geliştirilmesi için bu toplumsal sistemin ve onun tanımlarının değiştirilmesi gereklidir. Toplumsal cinsiyeti sorgulamak, erkeği sorgulamayı da gerektirir, çünkü kadınları, soyutlarayak anlamak mümkün değildir. Farklı toplumlarda toplumsal cinsiyetin nasıl yapılandırldığı ve devam ettirildiğine ilişkin bir araştırma gereklidir; bu da toplumsal cinsiyet ilişkilerini, toplumsal cinsiyete dayalı işbölümünü ve toplumsal cinsiyet hiyerarşisini incelemek demektir. Ve daha da önemlisi, toplumsal cinsiyet ilişkilerindeki gücü incelemeyi ve çözümlemeyi gerektirir.
Güney Asya da kadınların ikincil konumunun, bağımlılığının ve sağlıksızlığının temel bir nedeni, aşırı ev işi yüküdür. UNDP insani Kalkınma Raporu'na göre, kadınlar tarafindan yapilan ücretsiz işlerin toplam değeri, küresel olarak 11 trilyon ABD dolardır.
Özelde yaşanan ataerkil sistemde kadınların emeği esas olarak hükmeden bireyler tarafından sömürülür, kamusal boyutta ise bu sömürü bireyler değil topluluk tarafından gerçekleştirilir, kolektiftir... "
70'li yillarda Hindistan'da köy kadinlarıyla ilgili araştırmalar yapan Maria Mies şunları yazmaktadır: "En vahşi şiddet ve cinsiyetçi terör, tarımın son yıllarda hizla 'kalkındiği, yeni refah biçimlerinin ortaya çıktiğı, sinemanın, alkolün, televizyon ve diğer yeni tüketim ürünlerinin 'modernleşme göstergeleri olarak sunulduğu bölgelerde ortaya çıkmaktadır."
Reklam
Biz, kadınlar ve erkekler arasındaki haksız eşitsizliklerden ne cinsiyetin ne de doganın sorumlu olduğunu söylüyoruz. Tipkı kastlar, sinıflar ve irklar arasındaki eşitsizlikler gibi, bunlar da insan icadidır; tarihsel ya- pilardır, bu yüzden sorgulanabilir, karşı durulabilir ve değiştirilebilirler.
“Kadınların çocuk yetiştirmesinin çocuk doğurmak kadar doğal ve kalıtımsal olduğu varsayılıyor... Ve bu sadece ürettiğimiz çocuklarla da kalmıyor; sevginin ya da anneliğin içimizde oturmuş, ihtiyacı olan herkese akmayı bekleyen bir nehir olduğu sanılıyor. Ezeli ve ebedi anneler haline geliyoruz. Böylece kendi çocuğuma, başkalarının çocuklarına, kocama, erkek kardeşlerime, kız kardeşlerime ve gerçekten de, bana ‘cici anne’ diye seslenen babama annelik yapıyorum! Kapsamı genişletilmiş bir anne haline geliyorum. Tüm evrene karşı bir annelik duygusuyla dolup taşman bekleniyor. Ve bunun doğal olduğu varsayılıyor! Bunun bir iş olduğu değil, nefes almak, yemek yemek ya da uyumak kadar kolay yaptığınız bir şey olduğu düşünülüyor.”
Çocuk doğurmak, yalnızca kadınların çocuklara bakabileceği ya da bakması gerektiği anlamına gelmez.
Eğer bir kadın yemek yapabiliyorsa, bir erkek de yapabilir, çünkü yemek yapmak için rahim gerekmez!
57 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.