Kemalettin Köroğlu

Kemalettin KöroğluEski Mezopotamya Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
8.6/10
60 Kişi
315
Okunma
24
Beğeni
2.004
Görüntülenme

Hakkında

Prof. Dr. Kemalettin Köroğlu 1984'te İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisans tezini 1988'de, doktora tezini 1994'te tamamladı. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde 1996'da yardımcı doçent, 2000 yılında doçent, 2006 yılında profesör oldu. 1981 yılından bu yana Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapılmakta olan çok sayıda arkeolojik kazıya ve yüzey araştırmalarına katıldı. Urartu ve Assur krallıkları ile katıldığı kazı çalışmaları konusunda kitapları ve makaleleri vardır. Halen Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Anabilim Dalı'nda çalışmalarını sürdürmektedir.
Unvan:
Tarihçi - Arkeolog
Doğum:
3 Eylül 1963

Okurlar

24 okur beğendi.
315 okur okudu.
14 okur okuyor.
172 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Evli bir kadın yalnız başına dışa­rıya ancak başını örterek çıkabilirdi. Evli olmayan kadın, köle ve fahişeler başlarını bağlayamaz, bağlarlarsa dayakla cezalandınlırdı
Reklam
Kentlere yerleşen Amurrular, Akkadca çiviyazısını dilleri­ne adapte ederek kullanmışlar, köklü Mezopotamya kültürü­ nü özümseyerek bu bölgenin bir parçası olmuşlardı. Sümer kökenli bazı kültürel ve mitolojik unsurların tek tanrılı din­lere aktarılmasında da bu toplumun payı olduğu öngörülür. Eski Ahit'te anlatıldığına göre Güney Mezopotamya'da yer­leşmiş bir grup göçmen Amurrulu, olasılıkla ikinci binyıl başlarında, İbrahim Peygamber önderliğinde Doğu Akdeniz kıyısındaki Kenan ülkesine ve oradan da Mısır'a ulaşmışnr. lbrahim Peygamber'in göçü ile sembolize edilen bu olay, Amurru toplumunun kültürel ilişkilerde oynadığı role ve tek tarınlı bir dinin tarihsel köklerine işaret ediyor olmalıdı
Aşk tanrıçası innana
Aşk ve savaş tanrıçası lştar, bütün Mezopotamya uygarlıklarında kabul gören en önemli tanrıçadır. Sümerlerde lnanna, Akkadlardan itibaren Sami kökenli uygarlıklarda ise lştar adıyla tanınır. Adı Sümer inancında An, Utu (Şamaş) ve Ninna (Sin) gibi önemli tanrılarla birlikte anılır. En önemli tapınağıı Eanna (cennet evi) Uruk kentindeydi. lştar'ın kutsal hayvanı aslan. sembolü ise yıldızdı. Hammurabi dönemine ait 49 cm. yüksekli!)indeki bu kabartmada boynuzlu başlı!)ı, kanatları, aslanları ve baykuşları ile birlikte gösterilmiştir. Elinde bir dal ve adaleti temsil eden halka bulunur. Kilden yapılmış olan ve British MOzesi'nde bulunan bu kabartmanın lştar'ın kızkardeşi Ereşkigal veya Lilitu (Eski Ahit'te Lilith) olabilece!)i de dOşOnOlmektedir.
Sümerce günümüzde bilinen hiçbir dille doğrudan akrabalığı kurulamamış bir dildir
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
229 syf.
7/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
Kitap, öncelikle Mezopotamya'nın coğrafi yapısına ve çivi yazısının çözümlenmesine değinerek başlangıcından Perslere kadar olan Mezopotamya tarihini kronolojik bir sıralama ile anlatmaktadır. Böyle bir kitap gerekliydi. Çoğunlukla Mezopotamya'yı; Sümerler, Akadlar, Asurlar, Babillerden ibaret sanırız işte böyle olmadığını başka hanedanların da bunlar arasında tarih sahnesine çıktığını ve etkisini hissettirdiğini kitapta görüyoruz. Bana göre kitabın tek sorunu Asur ve Babiller dışında detaya inilmemesi olmuştur onun dışında kitap birçok resim örnekleri ile zenginleştirilmiş ve içindeki bilgiler ile okunmaya değer. Dili sade ve anlaşılır zorlanmadan okuyabileceğinizi düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim.
Eski Mezopotamya Tarihi
Eski Mezopotamya TarihiKemalettin Köroğlu · İletişim Yayınevi · 2015298 okunma
229 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Mezopotamya tarihine merak olanların bu dönem hakkında genel bir bilgiye ulaşabilecekleri, başlangıç kitaplarından birisidir diye düşünüyorum. Bende, o bölgedeki yaşayış hakkında merak uyandırmakla birlikte dini ritüeller hakkında daha fazla bilgi öğrenme isteği uyandırdı.
Eski Mezopotamya Tarihi
Eski Mezopotamya TarihiKemalettin Köroğlu · İletişim Yayınevi · 2015298 okunma
229 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Irmaklar arasına atılmış bir tohum ve kısa sürede dallanıp budaklanan bir kültür topluluktur Mezopotamya. Dünyanın paylaşılamayan pastası dünden bu güne hiç bitmeyen güç ve savaş meydanıdır.
Eski Mezopotamya Tarihi
Eski Mezopotamya TarihiKemalettin Köroğlu · İletişim Yayınevi · 2015298 okunma