Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kemalettin Köroğlu

Kemalettin KöroğluEski Mezopotamya Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
8.6/10
60 Kişi
318
Okunma
24
Beğeni
2.083
Görüntülenme

Kemalettin Köroğlu Sözleri ve Alıntıları

Kemalettin Köroğlu sözleri ve alıntılarını, Kemalettin Köroğlu kitap alıntılarını, Kemalettin Köroğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aşk tanrıçası innana
Aşk ve savaş tanrıçası lştar, bütün Mezopotamya uygarlıklarında kabul gören en önemli tanrıçadır. Sümerlerde lnanna, Akkadlardan itibaren Sami kökenli uygarlıklarda ise lştar adıyla tanınır. Adı Sümer inancında An, Utu (Şamaş) ve Ninna (Sin) gibi önemli tanrılarla birlikte anılır. En önemli tapınağıı Eanna (cennet evi) Uruk kentindeydi. lştar'ın kutsal hayvanı aslan. sembolü ise yıldızdı. Hammurabi dönemine ait 49 cm. yüksekli!)indeki bu kabartmada boynuzlu başlı!)ı, kanatları, aslanları ve baykuşları ile birlikte gösterilmiştir. Elinde bir dal ve adaleti temsil eden halka bulunur. Kilden yapılmış olan ve British MOzesi'nde bulunan bu kabartmanın lştar'ın kızkardeşi Ereşkigal veya Lilitu (Eski Ahit'te Lilith) olabilece!)i de dOşOnOlmektedir.
Kentlere yerleşen Amurrular, Akkadca çiviyazısını dilleri­ne adapte ederek kullanmışlar, köklü Mezopotamya kültürü­ nü özümseyerek bu bölgenin bir parçası olmuşlardı. Sümer kökenli bazı kültürel ve mitolojik unsurların tek tanrılı din­lere aktarılmasında da bu toplumun payı olduğu öngörülür. Eski Ahit'te anlatıldığına göre Güney Mezopotamya'da yer­leşmiş bir grup göçmen Amurrulu, olasılıkla ikinci binyıl başlarında, İbrahim Peygamber önderliğinde Doğu Akdeniz kıyısındaki Kenan ülkesine ve oradan da Mısır'a ulaşmışnr. lbrahim Peygamber'in göçü ile sembolize edilen bu olay, Amurru toplumunun kültürel ilişkilerde oynadığı role ve tek tarınlı bir dinin tarihsel köklerine işaret ediyor olmalıdı
Reklam
Akkad Krallığı, Mezopotamya uygarlıkları arasında ikinci ve birinci binyılda önemli rol oynayan Assur ve Babil gibi Sami kökenli krallıkların öncüsüdür. Akkadca ise Assurca ve Babilce gibi lehçeleri de kapsayan dilin adıdır.
Sümerce günümüzde bilinen hiçbir dille doğrudan akrabalığı kurulamamış bir dildir
Akkad krallanın, Sümer krallanndan farklı olarak çok uzak bölgelere seferler düzenlemiş olmaları, kurdukları dev­letin bir imparatorluk olarak değerlendirilmesine yol açmış­tur. Akkadlarla birlikte sınırlan belirlenmiş kent devleti mo­delinden, "bütün dünyayı" yönetmeye aday bir imparator­luk düşüncesine geçildiğini veya bu düşüncenin temelleri­nin atıdığmı söyleyebiliriz.
Reklam
Bir adet kehanetiniz var!
Assurlular kehanete de inanmaktaydılar. Tanrıların çeşitli yollarla gelecek hakkında mesaj gönderdiği ve kâhinlerin bu mesajları okuduğu varsayılırdı. Önemli durumlarda, tanrıların gelecekle ilgili planlarını anlamak amacıyla kurban edilen hayvanların iç organları, ciğerleri, ayrıca gezegen ve yıldızların hareketleri yorumlanır, kral da karar vermeden önce kâhine danışırdı.
Sayfa 189Kitabı okudu
Sümerce günümüzde bilinen hiçbir dille doğrudan akrabalığı kurulamamış bir dildir.
Batılı ülkelerin 19. yüzyıl başlarında bölgeye gönderdikleri diplomatların amatör birer arkeoloğa dönüşerek, taşınabilir eski eser bulabilmek amacıyla kazılara başlamaları Mezopotamya tarihi bakımından bir dönüm noktası olmuştur.
Akkad Kralı Sargon’un torunu Naram-Sin’in ünlü dikili taşı…
(…) İran sınırındaki Lullubi adlı bir kabileye karşı kazanılan bir zaferin anısına Babil yakınındaki Sippar’da dikilmiştir. Naram-Sin’den bin yıl kadar sonra Elam kralı tarafından Susa’ya götürülmüş olan bu eser, şimdi Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.
Sayfa 81 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Sami toplumlarının Mezopotamya'ya gelişiKitabı okuyor
Reklam
Tanrıların da insanlar gibi çocuk sahibi olduğuna inanılmaktaydı.
Sümerlerde Hammurabi yasalarındaki “göze göz, dişe diş” veya “kısasa kısas” olarak tanımlanan ağır cezaların verildiğine ilişkin bir kayıt yoktur. Bu dönemde daha çok maddi karşılığı olan cezalar verilmekteydi.
Sayfa 90 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - III. Ur SülalesiKitabı okuyor
Önasya'daki birçok toplumun örnek aldığı kahramanlık öykülerinin şiirsel bir biçimde anlatılması modeli ilk kez Sümerlerde karşımıza çıkar.
Yukarı Dicle bölgesi, Akkad ve Assur kralları için stratejik bir bölgeydi. Mezopotamya’ya hayat veren iki nehirden biri olan Dicle’nin kaynak bölgesinin bu krallıklar için kutsal bir anlam taşıdığı anlaşılmaktadır.
Sayfa 80 - İletişim Yayınları - 7. Baskı - Sami toplumlarının Mezopotamya'ya gelişiKitabı okuyor
344 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.