Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kurthan Fişek

Kurthan FişekYönetim yazarı
Yazar
Editör
7.0/10
1 Kişi
16
Okunma
2
Beğeni
1.052
Görüntülenme

Hakkında

1942 yılında Ankara’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Boston Martin Milmore, Ankara Mimar Kemal ve Ankara Maarif Koleji’nde tamamladı. 1960 yılında ODTÜ’ye girdi ve aynı tarihte gazeteciliğe başladı. 1960-1966 döneminde muhabir olarak Yeni Gün ve Öncü gazetelerinde çalıştı. Turkish Daily News gazetesinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü dört yıl sürdürdükten sonra, ODTÜ İdari İlimler Fakültesi’ni bitirdi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Kürsüsü’ne asistan oldu. 1969 yılında “Devlete Karşı Grevlerin Kritik Tahlili” teziyle doktor, 1975 yılında “Yönetime Katılma” çalışmasıyla doçent, 1980 yılında “Spor Yönetimi” kitabıyla profesör oldu. 1978-1979 döneminde, Ankara Spor Akademisi ve Atletizm Federasyonu Başkanlıklarını yürüten Prof. Dr. Kurthan Fişek, 1980-1983 döneminde de Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevinde bulundu. 1983 yılında, 1402 sayılı Sıkıyönetim Yasası’nın amir hükümleri gereğince, üniversitedeki görevine son verildi. 1990 yılında, yedi yıl süren yargı süreçleri sonunda, meslektaşlarıyla beraber ve bütün özlük hakları geri yürümek üzere, görevine iade edildi. 12 Eylül 1990’da istifa ederek gazeteciliğe döndü. Nokta, Tempo, Aktüel, Ekonomist dergilerinde Yayın-Yönetim Danışmanlığı yaparken, Sabah ve Hürriyet gazetelerinde köşe yazarı olarak çalıştı. 1999-2000 ve 2000-2001 ders yılında, SBF doktora programında “Devlet-Medya İlişkileri” konusunda birer dönem ders verdi. İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir. YÖK Yasası’nın 60/b maddesi ile Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yeniden göreve başlamıştır. Kurthan Fişek, 17 Eylül 2012 tarihinde İstanbul'da hayatını kaybetmiştir... Fişek’in Eserleri: • Devlete Karşı Grevlerin Kritik Tahlili (SBF Yayınları, 1969) • Türkiye’de Kapitalizmin Gelişmesi ve İşçi Sınıfı (Doğan Yayınevi, 1969) • 100 Soruda Sosyalist Devlet (Gerçek Yayınevi, 1970) • Yönetim (SBF Yayınları, 1975) • Türkiye’de Mülki İdare Amirliği (ed.) (Türk İdareciler Derneği Yayınları, 1976) • Yönetime Katılma (TODAİE Yayınları, 1976) • Spor Yönetimi (SBF Yayınları, 1980) • 100 Soruda Türkiye Spor Tarihi (Gerçek Yayınevi, 1985) • Sporun Anatomisi (YGS Yayınları, 2003) • Burası Ankara (ATO Yayınları, 2003) Oral Sander ve Kurthan Fişek’in Eserleri: • Türk-ABD Silah Ticaretinin İlk Yüzyılı (1829-1929) (Çağdaş Yayınları, 1977; İmge Kitabevi Yayınları, 2007)
Unvan:
Prof. Dr.
Doğum:
Ankara, 1942
Ölüm:
İstanbul, 17 Eylül 2012

Okurlar

2 okur beğendi.
16 okur okudu.
19 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Demokratik cumhuriyet'in ayırdedici özelliği, sermaye sahibi olsun olmasın, üretim araçlarının mülkiyetini ellerinde bulunduran kapitalist işverenlerden yalnızca emek güçlerine sahip "ücretli köle"lere kadar, herkesin, oy hakkının bulunması ve kanun önünde eşit sayılmasıdır. Demokratik cumhuriyet, bu niteliğiyle, mülk sahiplerinin mülkünü ve mülksüzlerin de mülksüzlüğünü koruyan bir devlet biçimi olarak, kapita­list sömürünün ideal bir üst yapı kurumu, sınıflı toplumlara tekabül eden devlet biçimlerinin en gelişkinidir.
Reklam
Proletarya diktatörlüğünde önderlik, bütünüyle ve tü­müyle bir partinin, devletin güdümlenmesi işini başka par­tilerle paylaşmayan ve paylaşmayacak olan işçi sınıfının partisindedir (W., VIII, s. 28).
Beden eğitimi ve spor, eski çağlarda (özellikle de Eski Yunan’da), ruh ve beden güzelliğini simgelerdi. O dönem­ de verilen biçimsel eğitimin amacı da «ruh ve beden gü­zelliğini geliştirmek» olduğu için, eğitimin genel amaçla­rıyla beden eğitiminin özel amaçları çakışma halindeydi. Bu gözlemlere, o dönemin bir başka inanışını, «en üstün sporcuların bedenlerini en iyi eğitenler arasından çıktığı inancını eklersek, sporun ilk oluşum yıllarında, yalnızca beden eğitimiyle sporun değil, beden eğitimi ve sporla ge­ nel eğitim sisteminin tümleşik olduklarını söyleyebiliriz.
İstanbul Futbol Birliği neden dağıldı?
1903 yılında kurulup 12 Kasım 1910 tarihinde yerini İstanbul Futbol Kulüpleri Ligi’ne bırakan İFB’nin karşılaş­tıığı çokça sorunun başında «hakem sorunu» gelir. Olayın bu yönünü Ertuğ'dan izliyoruz: Heyet tarafından en güç halledilen sorunların başında hakem sorunu gelmekte idi. Çoğu za­ manlar müsabakası olmayan bir takımın şöhret­ li oyuncularından biri üzerinde iki takım da an­ laşabildikleri takdirde sorun çözülebilirdi. Hakemlerin ve yan hakemlerin oyun esnasında ta­rafların tartışması ve anlaşması ile değiştirildik­leri görülürdü.
Komünist toplum düzeni
1) Sınıfsız bir toplum düzeni 2) Üretim araçları üzerinde tek bir mülkiyet biçimi, kamu mülkiyetinin olması 3) Toplumun hiçbir üyesini dışarıda bırakmayan bir sosyal eşitliğin gerçekleştirilmesi 4) İnsanın gelişim çizgisiyle üretim güçlerinin gelişim çizgisinin kaynaşması 5) Bölüşüm ilişkisi olarak "herkesten yeteneklerine göre, herkese ihtiyaçlarına göre" ilkesinin egemen kılınması 6) Özgür ve yüksek sosyal-bilinçli bireylerden meydana gelmesi 7) Üretim faaliyetlerinin en yüksek bir örgütlenme düzeyine ulaşmış olması ve otomatikleşmesi 8) Çalışmanın, bir geçim kaynağı olmaktan çıkıp yaşamanın bir temel gereği haline gelmesi
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok