Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Laurence Louer

Laurence LouerSünniler ve Şiiler yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
23
Okunma
2
Beğeni
294
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
23 okur okudu.
19 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İlk Safevi hükümdarı Şah İsmail, kendini hem gizli imam hem de Hz.Ali’nin re-enkarnasyonu olarak görmüştür.
Emevilerin para,pul ve ihtişama sürüklenmesini eleştiren Aliciler, münzeviliği tercih edip tefekkür ve çalışma merkezli bir hayat sürebilmek için toplumdan uzaklaşmıştır. Bazıları lüksten feragatlerini kanıtlamak için yün kıyafetler giyme alışkanlığı edinmiş ve Arapça yün anlamındaki “suf” kelimesinden türetilen “Sufi” ler adıyla anılmıştır.
Reklam
Britanyalıların Irak devletinin omurgasını oluşturmak için esasen Sünni Arap nüfus mensup eski Osmanlı elitlerine yönelmesinin sebebi Şiilerin direnişidir.
İran’da Sünnilerin cami inşa etmelerinin önünde bir çok engel vardır. İç göç sonucunda büyük bir Sünni nüfusu olmasına rağmen, Tahran’da tek bir Sünni camii yoktur.
Onikici Şiiler bugün hala İsmailileri, Dürzileri ve Alevileri insana ilahi vasıflar yükleyen ve Hz. Muhammed’den sonra da peygamberlerin geldiğini kabul eden “aşırılıkçı” (gulat) akımlar olarak görürler.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
253 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Sünniler ve Şiiler
Tarihte dini anlaşmazlıklar hep süre gelmiştir Sünni Şii anlaşmazlığı da böyle bir ortamda cereyan etmiştir. Şiilere göre ilk üç Halife birer gaspçı olup Hz. Ali’den halifeliği çalmıştır. Şiiler genellikle hep Sünnilere karşı bir akım olmuştur tarihte birkaç adet Şii devleti kurulmuştur Karmatiler, Büveyhiler ve Fatımiler olmak üzere devletler
Sünniler ve Şiiler
Sünniler ve ŞiilerLaurence Louer · İletişim Yayınları · 202223 okunma
253 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Laurence Louer, "Bir ihtilafın Siyasi Tarihi" alt başlığını koyduğu, "Sünniler ve Şiiler" kitabında bize, geçmişten günümüze Ortadoğu'nun din-politik açıdan siyasi bir panoramasını resmediyor. Ortadoğu'nun dini-politik hamlelerini anlamayı hedeflediğimiz bu okumanın sonunda kafanız yeniden karışıyor, Ortadoğu-Arap/İslâm dünyasının karmaşık sosyo-politiği karşısında afallamaya devam ediyorsunuz. Şii-Sünni kavgası her ne kadar, "Peygamberin halefi" meselesine ve derin kırılmalara yol açan "Kerbela hadisesi"ne dayansa da, aslında hükmedenlerle, hükmetmek isteyenlerin ve hükmedilen etnik-dini grupların ihtiyaç ve isteklerine göre şekillenmiş, siyasi elitlerin meşruiyet, isyancı gurup ya da din adamlarının ise nüfuz kazanma aracı olmaktan öte gidememiş bir meseledir. Hulâsa, mesele, güç ve iktidar devşirme meselesidir, dini-itikadi bir mesele degildir.
Sünniler ve Şiiler
Sünniler ve ŞiilerLaurence Louer · İletişim Yayınları · 202223 okunma
235 syf.
6/10 puan verdi
Dini olarak değil de siyasi olarak ele alınmış sünni ve şiirlerin durumu, çok da beğendiğimi söyleyemem. Biraz sıkıcıdıydı çeviri kaynaklı da olabilir tabi...sünni ve şiiliği merak edenlerin başka kitabı tercih etmesini öneririm.
Sünniler ve Şiiler
Sünniler ve ŞiilerLaurence Louer · İletişim Yayınları · 202223 okunma