Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Laurence Louer

Laurence LouerSünniler ve Şiiler yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
23
Okunma
2
Beğeni
298
Görüntülenme

Laurence Louer Sözleri ve Alıntıları

Laurence Louer sözleri ve alıntılarını, Laurence Louer kitap alıntılarını, Laurence Louer en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Emevilerin para,pul ve ihtişama sürüklenmesini eleştiren Aliciler, münzeviliği tercih edip tefekkür ve çalışma merkezli bir hayat sürebilmek için toplumdan uzaklaşmıştır. Bazıları lüksten feragatlerini kanıtlamak için yün kıyafetler giyme alışkanlığı edinmiş ve Arapça yün anlamındaki “suf” kelimesinden türetilen “Sufi” ler adıyla anılmıştır.
Britanyalıların Irak devletinin omurgasını oluşturmak için esasen Sünni Arap nüfus mensup eski Osmanlı elitlerine yönelmesinin sebebi Şiilerin direnişidir.
Reklam
İlk Safevi hükümdarı Şah İsmail, kendini hem gizli imam hem de Hz.Ali’nin re-enkarnasyonu olarak görmüştür.
Onikici Şiiler bugün hala İsmailileri, Dürzileri ve Alevileri insana ilahi vasıflar yükleyen ve Hz. Muhammed’den sonra da peygamberlerin geldiğini kabul eden “aşırılıkçı” (gulat) akımlar olarak görürler.
İran’da Sünnilerin cami inşa etmelerinin önünde bir çok engel vardır. İç göç sonucunda büyük bir Sünni nüfusu olmasına rağmen, Tahran’da tek bir Sünni camii yoktur.
Şiiler
Aşura törenleri ve İmamların doğum ya da ölüm günlerine ilişkin anmalar uzun süredir açık olanlarda yapılmakta ve müezzinler ezanın Şii versiyonunu ("eşhedu en la aliyyen veliyyullah") okumaktadır.
Sayfa 182Kitabı okudu
Reklam
Hasan El-Benna
Hasan el-Benna 1922'den beri kağıt üstünde bağımsız olan ve bir anayasal monarşiyle idare edilen Mısır'ın halen Süveyş Kanalı civarında asker bulunduran eski Britanya koloni yönetiminden etkilenmeye devam ettiği bir devirde yetişti. El-Benna din adamı değil, öğretmendi. Küçük toprak sahiplerinden oluşan epey dinci bir ailede büyümüştü ve daha önemlisi babası El-Ezher Üni. mezunuydu. Reformcu fikirlerden epeyce etkilenen Hasan el-Benna 1928 yılında Mısır'ın İsmailiye şehrinde İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) adlı bir cemiyet kurdu. İhvan-ı Müslimin İkinci Dünya Savaşı başladığında hem etki gücü hem de üye sayısı bakımından Mısır'ın en önemli siyasi örgütlerinden biriydi. Kısmen siyasi parti kısmen de Sufi topluluğu olarak Mısır'ın her yerinde şubeler açmıştı. Hareketin ana stratejisi var olan kurumlara sızmak ve seçimlere katılmaktı.
Suudi Devleti ve Vehhabilik
Vehhabilik ilk Suudi Devleti'nin organik entelektüeli Muhammed bin Abdülvehhab'ın öğretilerini esas alır. Abdülvehhab'ın soyundan gelenler Suudi Devleti'yle halen bağları olan bir dini ulema hanedanlığı oluşturmuş ve dini bürokraside önemli makamlarda görev yapmıştır.
Seyyid Kutub
Seyyid Kutub'a göre İslam devletinde hakimiyet halka, belirli bir parti, kral ya da otokraktik lidere değil yalnızca Allah'a aittir. Zira kanunların kaynağı doğrudan Allah'tır. Kutub ve takipçileri otantik İslam'a saygı göstermeyen devletlere isyan edilmesini savunan en az bir o kadar köklü bir geleneğe mensuptur. Seyyid Kutub'un fikirleri 1970'ler ve 1980'lerde özellikle Mısır'da devrimci eylemler düzenleyen bir dizi radikal harekete ilham vermiştir.
Zeydiler
Dördüncü İmam'ın oğullarından Zeyd bin Ali'yi destekleyen Zeydiler daha sonra Onikici Şiiler adıyla bilinen gruptan halifelik meselesindeki doğru tutuma dair bir anlaşmazlıktan dolayı kopmuştur. Altıncı İmam Cafer es-Sadık Abbasilerle iyi geçinmeyi tercih edip İmamlığı esasen bir dini ve toplumsal otorite olarak yeniden tanımlarken Zeydiler adaletsiz yönetimle mücadeleyi sürdürmeyi desteklemiştir.
Sayfa 194Kitabı okudu
51 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.