Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Levent Yiğittepe

0.0/10
0 Kişi
3
Okunma
1
Beğeni
531
Görüntülenme

Hakkında

Levent Yiğittepe, Araştırma - İnceleme, Siyaset - Politika, Uluslararası İlişkiler & Dünya Siyaseti kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Avrupa Birliği'nde Güvenlik Politikaları ve Arayışları, Küresel Güven(liksiz)lik, NATO olarak sayılabilir. Levent Yiğittepe kitapları; Cinius Yayınları, Hiperlink Yayınları aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Levent Yiğittepe tarafından yazılan son kitap "Küresel Güven(liksiz)lik", Hiperlink Yayınları tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.

Okurlar

1 okur beğendi.
3 okur okudu.
1 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Editörlük Yaptığı Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
NATO’YU BAŞARIYA GÖTÜREN UNSURLAR
NATO, ayrıca Kuzey Amerika'nın güvenliğini de garanti altına almış şekilde bu bölgeyi de Avrupa'nın güvenliğine bağlayan bir örgüttür. Bu durum, İttifak'ın üyeleri arasında ortak çıkarlara ulaşmak için göstermiş olduğu çabaların sahaya yansımış halini ifade etmektedir. NATO, Avrupalı müttefikler için açık ve net bir ABD güvenlik garantisi vermektedir. Sonuçta NATO, tarihte barışı korumaya yönelik oluşturulmuş en önemli bir askeri örgüt olarak gösterilmektedir. NATO sadece bir savunma veya saldırı İttifakı değil, aynı zamanda her çeşit tehdide karşı savunma yeteneğine sahiptir. Yine üye devletleri arasında çıkabilecek uyuşmazlıkları da giderebilecek bir yapıya sahiptir. NATO'yu başarıya götüren unsurlar, SSCB'ye karşı tam bir koruma sağlayabilmesi ve Almanya'nın güvenlik sorunu oluşturmadan yeniden silahlanmaya yöneltmesi olmuştur.
Reklam
ABD NASIL EN GÜÇLÜ DEVLET HALİNE GELDİ?
II. Dünya Savaşı bitene kadar dünyanın siyasi merkezi olarak Avrupa görülmekteydi. I. Dünya Savaşı, ABD'nin dünya siyasetinde yer almasına neden olsa da bu durum kalıcı olmamış ve ABD tekrar kendi içine çekilmiştir. 1917'de kurulan Sovyet rejimi ise II. Dünya Savaşı'na kadar iç gelişmelerine odaklanmış ve Avrupa siyasetinden uzak durmuştur. II. Dünya Savaşı ise Avrupa'yı tamamen yerle bir etmiş ve büyük tahribatlar oluşturmuştur. Savaşı kazanan Avrupa devletleri bile hem siyasi hem de ekonomik anlamda çok zayıflamışlardı. Buna karşılık, savaşın ABD topraklarında olmadığı için, bu devlet yıpranmamış, aksine savaşın ekonomisine kazandırdığı destekle 1930'larda yaşamış olduğu büyük ekonomik buhranın izlerini yok etmeyi başarmıştır. Savaş, ABD'yi dünyanın en güçlü devleti konumuna getirmiştir.
NATO’NUN ASKERİ YAPISI
Allied Powers Europe, (Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargahı) ya da ACE (Allied Command Europe; Avrupa Müttefik Komutanlığı)'dır. SHAPE'in başındaki komutan, SACEUR (Supreme Allied Commander Europe; Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı)'dır. SACEUR, daima bir Amerikalı generaldir ve biri Alman diğeri İngiliz iki yardımcısı bulunmaktadır. SACEUR, Norveç'ten Türkiye'ye Atlantik'in doğusundan Doğu Avrupa'ya kadar olan tüm Avrupa bölgesinin müşterek savunmasından sorumlu en üst komutandır. Gerektiğinde bölgesindeki tüm komutanlıkların üstünde karar alma yetkisi bulunmaktadır. Bu komutanlığın görev alanı, Kuzey kutbundan, Akdeniz ve Atlantik kıyılarından Türkiye'nin doğu sınırlarına kadar alanı kapsamaktadır. İngiltere, NATO askeri komutanlıkları sorumluluğu dışında kalmaktadır. Portekiz'in savunması ise Atlantik Müttefik Yüksek Komutanlığına aittir.
KUZEY ATLANTİK ANLAŞMASI 5. MADDE
Madde 5 Bu madde antlaşmanın askeri açıdan en önemli hükmünü taşımaktadır. Taraflar içlerinden birine veya birkaçına yapılacak bir silahlı saldırıyı hepsine sayılmış kabul edecekler ve birbirlerinin savunmasına, silahlı güç kullanmak da dâhil olmak üzere, katkıda bulunacaklardır. Ülkeler, bu savunma eylemlerini BM Şartı'nın 51. maddesinde öngörülen haklı bireysel veya ortak savunma ilkesine uygun olarak yürütürlerken alacakları her tedbiri BM Güvenlik Konseyinin bilgisine sunacaklardır. Güvenlik Konseyinin barış ve güvenliği yeniden kurmayı başardığında ise eylemlerine son vereceklerdir.
BATI BİRLİĞİ SAVUNMA TEŞKİLATI
Avrupa'da güvenlik alanında işbirliğini içeren ilk girişim İngiltere ve Fransa öncülüğünde, Almanya'nın yeniden saldırısına karşı 4 Mart 1947'de ABD'nin Dunkerk Antlaşmasının imzalanması olmuştur. Diğer taraftan 1948'de Prag darbesinin gerçekleşmiş olması dünyada büyük yankı uyandırmış ve Batı Avrupa ülkelerinde savunma işbirliği düşüncesinin hız kazanmasına neden olmuştur. Bu gelişmeler sonucunda 4 Mart 1948'de Brüksel Paktı imzalanmıştır. Avrupa devletleri Eylül 1948'de Brüksel Paktı kapsamında bir askeri teşkilatlanmaya giderek Batı Birliği Savunma Teşkilatı'nı kurmuşlardır. Bu ittifaka, ABD'nin dâhil olmaması nedeniyle, SSCB karşısında bir denge sağlayamamıştır. Bundan dolayı Avrupa devletleri ABD'yi de ittifaka dâhil etme çabalarına başlamışlardır.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok