Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Linda Nochlin

Linda NochlinKadınlar, Sanat ve İktidar yazarı
Yazar
7.4/10
12 Kişi
90
Okunma
1
Beğeni
766
Görüntülenme

Linda Nochlin Sözleri ve Alıntıları

Linda Nochlin sözleri ve alıntılarını, Linda Nochlin kitap alıntılarını, Linda Nochlin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yazının kadın yazarı, "terörizmi anlamanın bir boyutunun da genellikle eril olanın köküne inmeyi beraberinde getirdiği"ni itiraf edip, "hem hava korsanlarının hem Usame bin Ladin'in kimliği gün yüzüne çıktıkça, erilliğin karanlık tarafının fazlasıyla teşhir edildiği ve erkekliğin şiddetli fetihle özdeşleştirilip kadınların hayatın hemen her alanından dışlandıkları ortamı gözler önüne serdiğini" anlattıktan sonra Gloria Steinem'e referans vererek, "Şiddet içeren toplumların ortak noktası cinsiyet rollerinin kutuplaştı­rılmasıdır," der.
İdeoloji kendini, bir sanat yapıtındaki ifadede olduğu kadar, konuşulmayanda da ortaya koyar.
Reklam
"Kadınlar kendi özel bakış açılarını ifade edebilecekleri herhangi bir imgeleme sahip değildiler. Çünkü ellerinde kullanabilecekleri kamusal bir dil yoktu."
19. yüzyılın sanata meyilli genç kadınları için söylenebilecek en uygun şey, onların hep model kalacakları, asla sanatçı olamayacaklarıdır.
Sayfa 78
Meseleyi ataerkillik karşısında anaerkilliğin mücadelesi olarak kur­muyor, "erk" kavramının kendisini, yapılanma biçimini sorgulamamızı öneriyor.
Sayfa 16
Sanatta, günün insanının en bayağı yanları nasıl ele alınmalı?
Reklam
"tuhaf şey"
"erkekler için kullanıldığında 'düşmüş' sözü nasıl 'savaşta öldürülmüş' anlamına geliyor da kadınlar için kullanıldığında 'ahlakı bozuk' anlamına geliyor."
Sayfa 61 - YKY, 1. Baskı 2020 (Macaulay)
Rossetti
"Şiir yazarak geçinmek mümkün olsun isterdim. Eğer olabilse sanırım resmi bırakırdım."
Sayfa 79 - YKY, 1. Baskı 2020
“Neden hiç büyük kadın sanatçı yok?” sorusunun ne anlama geldiğini gerçekten düşünmeye başladığımızda, önemli soruların sorulma şeklinin bizi bu dünyanın düzeni hakkında nasıl koşullandırdığını -hatta yanılgıya düşürdüğünü- fark edebiliyorsunuz.
Patriarkanın cinsel erk sisteminde, 'sınır aşma', sadece kabul edilen düşünce ve davranış kodlarının ihlali değildir: Daha çok kodların olabilecek en uzak uçlarını gösteren şeydir. Cinsel sınır aşma -gerek fiiliyatta gerek ingelemde- izin verilen davranışların tersini yapmaktan çok eşiğini geçmek olarak düşünülebilir. Muhalefetin hakiki mevkii, toplumsal cinsiyet farkında kendini gösterir.
Sayfa 21 - YKY, 1. Baskı 2020
Reklam
…O gün olduğu gibi bugün de erkeklerin yüce “hoşgörü”süne karşın kadınların tercihlerinde durum, nedense hep YA evlilik YA DA kariyer, YA başarının bedeli olarak yalnızlık YA DA mesleği reddetmenin ödülü olarak cinsellik ve hayat arkadaşlığı gibi zıtlıklar üzerine kuruludur.
Çok gönderme yapılan makalesi "Visual Pleasure and Narrative Cinema"da (Görsel Haz ve Anlatımcı Sinema) Laura Mulvey'in işaret ettiği gibi kadın izleyicinin önünde iki seçenek uzanır: Ya erkeğin yerine kendini koymak ya da erkeklerin yarattığı baştan çıkarıcı edilgenlik pozisyonunu ve sorgulanabilir mazoşizm hazzını -en uç derecede iktidar yoksunluğunu- kabul etmek. Bu konumlandırma elbette kadınların sanat dünyasının iktidar yapısı içindeki -ayrıcalıklı azınlık hariç- fiili statüleriyle benzeşir.
Nochlin, tarihe malolmuş cinsiyetçi bakışı yapıbozumcu bir mantıkla sorgulamaya girişiyor. “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” makalesi, erkeklerin üretiminin neden majör, kadınların üretiminin neden minör olarak değerlendirildiğine ilişkin kültürel sistemlerle ilgilendiği için, geleceğin sanat tarihçilerini “büyük kadın sanatçılar” silsilesi yaratmak peşinde koşmamak konusunda uyarıyor. Meseleyi ataerkillik karşısında anaerkillik mücadelesi olarak kurmuyor, “erk” kavramının kendisini, yapılanma biçimini sorgulamamızı öneriyor.
Fakat hepimizin bildiği gibi, geçmişin ve bugünün düzeni, kadınların yanı sıra beyaz, tercihen orta sınıf mensubu ve her şeyden önce erkek doğma şansına erişmemiş herkes için yalnızca sanat alanında değil, daha başka yüzlerce alanda da engelleyici, baskıcı ve cesaret kırıcıdır.
“Ne zaman tümüyle erkeklerden oluşan panelistlerin genellikle kadınlardan oluşan bir izleyiciye konuştuğunu görsem, gerçek eşitliğin sağlanması konusunda daha çok yolumuz olduğunu fark ediyorum.”
Sayfa 123Kitabı okudu
121 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.