Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lütfü Erişçi

Lütfü ErişçiTürkiye'de İşçi Sınıfının Tarihi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
351
Görüntülenme

Lütfü Erişçi Gönderileri

Lütfü Erişçi kitaplarını, Lütfü Erişçi sözleri ve alıntılarını, Lütfü Erişçi yazarlarını, Lütfü Erişçi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Son
türkiye'de işçi sınıfının hak ve menfaatlerini ve teşkilatlanmasını, sebep ne olursa olsun, bu tarzda önleyiş yakın tarihimizde tekerrür eden misallerde olduğu gibi, memleketimiz için asla hayırlı olmıyan bir geleceğin mukaddemesinden başka bir şey olamazdı.
daha çok başarı sağla ki sermayedar daha fazla kazansın ;)
işçiler her sabah şöyle bir and içmeye mecbur ediliyorlardı. "biz türk işçileri.. türk töresine candan bağlıyız. büyüklerimizi sayarız. işimiz en büyük zevkimiz, en büyük varlığımızdır. amacımız her gün biraz daha çok başarıdır."
Reklam
sahası genişleyen hoşnutsuzluk tezahürleri korkunç idari baskı ve misilsiz ağır mevzuatla eziliyor, ayrıca işletmelerde kurulmuş C.H.P. ocakları müteyakkız bir espiyonaj yuvası vazifesi görüyordu.
işletmelerde kültür düşmanlığı azgın bir hal almış ve disiplin son haddine çıkarılmış bulunuyordu. mecburi mesleki kurslar hakikatte gayrimevcuttu.
zirai sahada ise ücretlerin asgari miktarları erkek işçi için 60 kuruş, kadın işçi için 30, çocuk işçi için 20 kuruşa kadar düşüyordu.
Reklam
1931'de ise C.H.P. artık işçilerin bir sınıf teşkil ettiğini de inkara kalkıyordu.
1930'da muvazaa halinde serbest fırka kurulurken, kuruculardan ibaret kalmıya mahkum layik cumhuriyetçi işçi ve çiftçi fırkası ve sosyal demokrat fırkası müracaatleri bile redle karşılanıyordu.
chp ne zaman demokratik oldu?
1927 de bütün siyasi, içtimai teşekküğleri mürakabe hakkını kendi kendine tanıyan C.H.P. (nizamname, madde 40)'nin artık demokratik hiçbir vasfı kalmamış bulunuyordu.
ücretlerin düşkünlüğünü muhafaza edip üstelik baskının artmaya başladığı bu sıralarda, 1928 temmuzda, şark şimendifer ve istanbul tramvay işçileri birer kere daha grev ilan ediliyorsa da bu grevlerden sonra amele teali cemiyeti kapatılıyordu.
Reklam
1927'de yalnız 4 kişiden fazla işçi çalıştıran sınai müesseselerde 147.712 işçi sayılıyordu. bu miktarın 37.640'ı kadın, 22.941'i 14 yaşından küçük çocuklardı.
büyük millet meclisi'nin işçi sınıfı hareketlerine karşı tutumu
büyük millet meclisi hükümetinin işçi sınıfı karşısındaki durumu, istanbul idaresine el koyduktan sonra büsbütün vazıhlaşmıştır. bu tarihten sonra vakıa türkiye sosyalit partisi gibi provokasyon aleti birtakım teşekküllerin devamına imkan bırakılmamışsa da, işçi sınıfının devam eden teşkilatlanma ve sosyalist temayülleri katiyen müsait karşılanmamıştır.
istanbulda işçi çiftçi sosyalist fırkası kurmak teşebbüsüne girişiliyordu "temmuz 1919"
osmanlı'da batılı sermaye ile kurulmuş fabrika örneği
ingiliz the oriental carpet manifactur ltd. ş,irketinin halı tezgahlarında çalışan on beş bin kadın ve çocuk işçinin ekseriyeti ancak 1,6 kuruş alabiliyorlardır.
1912 senesinin ilk aylarında istanbul'da sendikalaşma hareketi tekrar canlanmıştır. bu sıralarda bir amele kulübünden başka terzi, şemsiyeci, döşemeci, mücellit, değirmenci, berber, bira fabrikası işçileri, eczacı, cibali reji işçileri arasında sendikalar kurulmaya başlamıştır. ayrıca osmanlı sosyalist fırkası tekrar faaliyete geçmiye hazırlanıyordu.
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.