Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

M. Derviş Kılınçkaya

M. Derviş KılınçkayaAtatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi yazarı
Yazar
8.7/10
7 Kişi
18
Okunma
1
Beğeni
757
Görüntülenme

Hakkında

Fırat İlkokulu, Malatya, 1964. Adıyaman Lisesi Orta Bölümü, Adıyaman, 1972. Mimar Sinan İnşaat Teknik Lisesi, Kayseri., 1976. Lisans :İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarih (Gece) Bölümü, Umumi Türk Tarihi Kürsüsü, 1980. Yüksek Lisans Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, 1985 (Milli Mücadele’de Urfa) Doktora Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü, 1992. (Arap Milliyetçiliği’nin Doğuşu ve Türkiye – Suriye İlişkileri) 2006 yılında Doçent oldu. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi Profesörü ünvanlarını aldı. Kitapları: 1930 Sanayi Kongresi, Ankara-2003. Osmanlı Yönetimindeki Topraklarda Arap Milliyetçiliğinin Doğuşu Ve Suriye , Ankara-2004. Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi, yesevi.net (Web Tabanlı Kitap), Ankara-2003 Tasarruftan Verimliliğe :Bir Kavramın Ve Bir Kurumun Tarihi, Ankara-2006. Türkiye Respublikasının Tarihi, Almatı-2012.
Tam adı:
Mehmet Derviş Kılınçkaya
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
1955

Okurlar

1 okur beğendi.
18 okur okudu.
4 okur okuyor.
8 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Alfabe değişikliğinin Türk milletinin kökleri ile bağlarını kopardığı iddia edilmektedir. Bu iddiayı savunanlar her şeyden önce bilmelidir ki, okuryazar oranın %10'un altında olduğu bir ulus, zaten kökleri ile ilgili çok fazla bilgiye sahip değildir. Atatürk Türk milletinin tarihini Osmanlı ile sınırlı görmemiş, aksine onun ne kadar köklü bir geçmişinin var olduğunu kanıtlamak istercesine, Osmanlı döneminde ihmal edilen Türk tarihi çalışmalarını başlatmak üzere, 1931 yılında Türk Tarihini Tetkik Cemiyeti'ni (şimdiki Türk Tarih Kurumu) bizzat kendisi kurmuştur. Ölümünden önce düzenlediği vasiyetnamesinde, servetini bir kısmını, bu kuruma ve Türk Dil Kurumu'na bağışlamıştır.
Sayfa 235
Manevi Miras
Atatürk, geleceğin Türkiye'sini ve Cumhuriyeti sağlam temellere oturtmak ve daima ileriye, yeniye ve güzele gidişini sağlamak için akıl ve mantık kuralları çerçevesinde hareket etmiş, bağnazlığa, boş inançlara diğer bir deyişle akıl dışıcılığa karşı çıkarak, çağdaş Türkiye'nin kurulmasını ve gelişmesini sağlamıştır. Atatürk, "Ben, manevi miras olarak hiç bir ayet, hiç bir dogma, hiç bir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım, ilim ve akıldır. Benim Türk Milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar" sözleriyle, bilime ve akılcı düşünceye verdiği önemi açıklamaktadır.
Sayfa 319
Reklam
Atatürk, sadece Türkiye'de yaşayan Türklerin değil, din, dil, ırk, renk ayrımı olmadan Batı karşısında eziklik hisseden bütün toplumların ve toplumsal önderlerin etkilendiği bir lider oldu. Onun Anadolu'da attığı adımlar, Asya ve Afrika'nın en ücra köşelerinde yankı yaptı. Sadece 1920'lerde ve 1930'larda değil, Atatürk öldükten sonraki yıllarda bile bağımsızlıklarına kavuşmak için mücadele eden liderler Atatürk'ün ortaya koyduğu tecrübeden yararlanmışlardı.
Sayfa 118
Atatürk'ün müthiş tespiti
1931'de, tarih çalışmalarının henüz başladığı dönemde söylediği "Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır" sözü, bunun en güzel ifadesidir. Bu sözüyle, Türkiye'de tarih araştırmalarının tarafsız biçimde ve bilimsel çizgide gelişmesini istediğini, tarihçilerin tarihi yazarken hakikate sadık kalmaları gerektiğini belirtmiştir.
Sayfa 238
Pek çok gelişmiş ülkeden daha önce verilen haklar batılıların da ilgisini çeker ve takdirle karşılanır. 1933 yılında kadınlara muhtar olma hakkı verilirken, 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkı tanınır. Kadınlar arasında sevinçle karşılanan bu durum, İstanbul'da düzenlenen bir mitingle kutlanır. Türk kadınları seçme ve seçilme haklarına sahip olduğunda Fransa, İsviçre, Yugoslavya ve Bulgaristan'da henüz bu haktan söz etmek mümkün değildir.
Sayfa 254
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
563 syf.
·
Puan vermedi
·
19 günde okudu
Hacettepe'de yardımcı kaynak olarak kullanılan bu kitabı sınavı geçecek kadar okumuştum ve bir kenara koymuştum. Sanırım uzun olması gözümü korkutmuştu Ama şimdi okuyorum ve bana çok şey katacağı kesin! Şu an okuduğum bu kitabın her sayfasını hayret ve gurur karışımı hislerle çeviriyorum. Hayret duyuyorum çünkü nasıl günler yaşanmış öyle! Gurur duyuyorum çünkü küllerinden böyle doğmak her yiğidin harcı değildir! Mustafa Kemal Atatürk'e bir kere daha saygı duydum. Bozguna uğramış bir toprak parçasından Türkiye Cumhuriyeti'ne evrilmemize ve bugünlere gelmemize katkıda bulunan herkesin ruhu şad olsun! Bu kitaba inceleme yerine böyle bir yazı düşündüm, çünkü okuması uzun sürecek gibi Ama yine de şimdiden herkese öneriyorum!
Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti TarihiM. Derviş Kılınçkaya · Siyasal Kitabevi · 201612 okunma
563 syf.
7/10 puan verdi
Türk İnkılap tarihi açısından bilgi edinmek isteyen, başlangıç seviyesinde olan, ilgililerin okuması gereken bir kitaptır. 1990'lı yılların sonuna kadar olan gelişmeler yüzeysel anlatan bir eser olup kolektif yapıda oluştuğu için her konu uzmanı tarafından kaleme alınmıştır. Bol miktarda kaynaktan faydalanmış olan bu kitabı ağırlıklı olarak siyasi tarihi merak eden ilgililere öneririm.
Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti TarihiM. Derviş Kılınçkaya · Siyasal Kitabevi · 201612 okunma