Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Madan Sarup

8.8/10
7 Kişi
30
Okunma
3
Beğeni
593
Görüntülenme

Hakkında

Madan Sarup (1930 - 1993), Hindistan'ın Pencap eyaletinde dünyaya geldi. Dokuz yaşında eğitim için İngiltere'ye gönderildi. 1950'ler ve 1960'lar boyunca çeşitli ortaögretim okullarında sanat ögretmenliği yaptı. 1974 yılında Londra Üniversitesi'ne bağlı Goldsmiths College'de Eğitim Sosyolojisi bölümüne öğretim görevlisi olarak atandı. Burada Radikal Felsefe hareketine yakınlık duydu ve etkinliklerine katıldı. Madan Sarup kendisini her zaman politik olarak bir Marksist olarak ifade etmiştir. Bu dönem boyunca, eğitim sosyolojisine Marksçı bir bakış açısı getirmeye çalışmıştır. 1980'lerden itibaren postyapısalcı felsefe ile ilgilenmeye ve izlerini sürmeye başladı. Özellikle Lacancı (Jacques Lacan) psikanalitik kuramı ile yakından ilgilendi, buradan eğitimle ilgili sorunları değerlendirmeye çalıştı. 1993 yılında hayatını kaybetmiştir. Eserleri - Marksçılık ve Eğitim: Eğitime Fenomenolojik ve Marksçı yaklaşımlar Üstüne Bir İnceleme, (1978) - Eğitim, Devlet ve Bunalım: Marksçı Bir Değerlendirme, (1982) - Marksçılık, Yapısalcılık, Eğitim: Eğitim sosyolojisinde Kuramsal Gelişmeler, (1984) - Çokırklı Eğitim Politikası, (1986) - Post-yapısalcılık ve Postmodernizm, (1989) (çeviren:Abdülbaki Güçlü,Bilim ve Sanat yayınları) - Eğitim ve Irkçılığı ideolojileri, (1991) - Jacques Lacan, (1992)
Unvan:
Eğitimci, Marksist
Doğum:
Pencap, Hindistan, 1930
Ölüm:
1993

Okurlar

3 okur beğendi.
30 okur okudu.
1 okur okuyor.
25 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Derrida'nın sürekli andığı öncüler Nietzsche, Freud ve Heidegger'dir. Bu düşünürlerin hepsi de, söküme alma yönteminin gereğini duyumsamış kişilerdi. Heidegger, her zaman varlığı söküme alır, Freud ruhu, Nietzsche ise bilgiyi."
Sayfa 70 - Pharmakon KitapKitabı okudu
"Hegel, bir şeye ilişkin pür dikkat düşünceye dalan kişinin daldığı şeyce emildiğini, kendisini unuttuğunu hepimizin bildiğini söyler. Hegel belki şeyler üzerine konuşabilir, konuşmuştur da; ama kendisi hakkında asla konuşmaz. Onun söyleminde 'ben' sözcüğü bulunmaz."
Sayfa 32 - Pharmakon KitapKitabı okudu
Reklam
Lacan ve Psikanaliz
Tüm çalışmaları boyunca Lacan, ego ile benliği özdeşleştiren ortak yanılsamayı açığa vurmanın peşindedir. "Düşünüyorum, demek ki varım" diyenlere karşı, "Olmadığım yerde düşünüyorum, demek ki düşünmediğim yerde varım" ya da "Varım diyemediğim yerde düşünüyorum" der.
Sayfa 13 - Ark Yayınları
"Lacan'ın yapıtlarının en önemli özelliklerinden birisi, önüne geçilemez bir biçimde biyoloji karşıtı olmasıdır. Sözgelimi 1930'larda kabul edilen görüş, deliliği birtakım organik nedenlerle açıklıyordu. Oysa Lacan organizmacı yaklaşımların deliliği açıklayamayacağını ileri sürmektedir. Delilik bir söylemdir, dolayısıyla yorumlanması gereken bir iletişim çabasıdır."
Sayfa 17 - Pharmakon KitapKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok