Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Malcolm E. Lines

Malcolm E. LinesBir Sayı Tut yazarı
Yazar
8.0/10
6 Kişi
63
Okunma
1
Beğeni
623
Görüntülenme

Hakkında

İngiltere, Banbury doğumlu (1936). Eğitimini Brackley, Magdalen College School ve Oxford Üniversitesinde tamamladı (1954). İki yıl RAF’ta (Kraliyet Hava kuvvetleri) görev yaptı. Teorik fizik alanında doktorasını verdi (1962). New Jersey’de yer alan Bell Laboratuvarları’nda araştırmalarını yapmak üzere Amerika’ya göç etti (1966). Popüler bilim alanında matematik ve fizik üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Başlıca eserleri: On the Shoulders of Giants (2017), A Number for your Thoughts: Facts and Speculations About Numbers from Euclid to the Latest Computers (2020).
Doğum:
Banbury, İngiltere, 1936
Ölüm:
null

Okurlar

1 okur beğendi.
63 okur okudu.
3 okur okuyor.
28 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Boyama
Bu kadar zevkli bir uğraştan yalnızca bir matematikçi bir problem çıkarabilir.
Sayfa 129 - TÜBİTAK yayineviKitabı okudu
“Evrenin sonu nasıl bir engelle işaretlenebilir ve onun ötesinde ne olabilirdi?”
Sayfa 78 - TÜBİTAK Yayınları
Reklam
“Olanakların sonu yoktur.Örneğin,Şikago’daki Sears Tower’ın boyunu (dünyanın en yüksek binasıdır) New York’daki Woolworth binasının (yapıldığı 1913 yılında dünyanın en yüksek binasıydı) boyuna bölerseniz sonuç 1,836’dır.Bu bir protonun kütlesini bir elektronun kütlesine bölerek elde edeceğiniz sayının binde birinin ta kendisidir.Bunu da bir düşünün!”
…Eski Yunan döneminden Ortaçağlara kadar, matematiğin fizikten üstün bir bilim olduğu düşünülürdü. Çünkü matematik, mantığın ve basit, aşikar gerçeklerin sağlam temelleri üzerine inşa edilmişti, halbuki fizik, karışık deneyler gerektiriyordu ve ölçüm hataları içeren kesin olmayan yanıtlarla ilgiliydi.
Sayfa 139 - TÜBİTAK Yayınları
Her tamsayı çok özel bir şekilde, kendine özgü bir kişiliği olacak şekilde, asal sayılardan oluşur.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
227 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Sayılara ilgi duyuyor musunuz?Matematiği sevenlerin çok seveceği bir kitap “Bir Sayı Tut”. İlk kez 2002 yılında Umberto Eco’nun Foucault Sarkacı’nı okuyunca Fi sayısı, altın orana ilgi duymuştum. O zamanlar internet yaygın değil. TUBİTAK yayınlarından aldığım kitap çok ilgimi çekmişti. Yıllar sonra yeniden okumak istedim. Fibonacci sayı dizimi, Pascal üçgeni, Pi sayısı, şifreleme sanatı, Enigma, vs. neler neler…Öyle akıcı, öyle keyifli ki! Çok basit bir dille matematiği ta hayatın içinde resmediyor, sevdiriyor. Doğanın bir matematiği var. Bu dili çözenler eserleri ile sonsuzluğa yürümüş. Biliyorum! Ülkemizde matematik genelde pek sevilmiyor. Matematiğe ön yargıları kırmak için çok güzel bir kitap. Artık basımı yok. Bulursanız, okuyun-okutun :))
Bir Sayı Tut
Bir Sayı TutMalcolm E. Lines · Tübitak Yayınları · 200863 okunma
222 syf.
·
Puan vermedi
İngiliz matematikçi
Malcolm E. Lines
Malcolm E. Lines
, bu kitabıyla sizi matematiğin büyülü ve bir o kadar da çetrefili dünyasına götürüyor. Bilim dergilerinin anlaşılması zor diliyle toplumun kendi dili arasındaki uçurumu bir nebze de olsa kapatabilmek niyetiyle yapıyor bunu. Kitapta öne çıkan bazı konular şunlar: - Fibonacci serileri, - Altın oran, - Diziler, - İstatistik, - Kriptografi, - Veri güvenliği (şifreleme), - Ara boyutlar, - Kaos Kitap daha çok hobi olarak matematikle uğraşanlara veya matematikle ilgili bölümlerden mezun olanlara hitap ediyor bence. Matematiğe ve sayılara ilgi duymama rağmen çoğu kısımları anlamakta zorlandım. Kitap yukarıdaki konuları anlaşılır bir düzeyde anlatma amacı gütse de ciddi bir matematik bilgisi şart. Yine de farklı fikirler kazandıran bir kitap oldu benim için. Özellikle sayılar, “altın oran” ve Fibonnacci serileri” anlamında. Mesela, tabiatta “altın oran” ve “Fibonnacci serileri” nin yansımalarını görebiliyoruz. Ama bu gözlemler doğanın bütünü için geçerli değil ve istisnayı bozan kaideler var. Maalesef tabiat bazılarının zannettiği gibi kusursuz bir matematik sunmuyor bize. Bunu anlamak için gözlem yapmak, düşünmek ve ve en önemlisi bilimi kullanmak gerek. Doğanın zerre kadar umurunda olmadığımızı ve endemik dinlerimizle ona bir halt yapamayacağımızı anlamamız dileğiyle. İyi okumalar.
Bir Sayı Tut
Bir Sayı TutMalcolm E. Lines · Tübitak Yayınları · 200863 okunma