Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Masami Arai

9.5/10
2 Kişi
23
Okunma
0
Beğeni
547
Görüntülenme

Masami Arai Gönderileri

Masami Arai kitaplarını, Masami Arai sözleri ve alıntılarını, Masami Arai yazarlarını, Masami Arai yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mehmet Emin "Türkmenlerin Obasında Yahut Sınaat"
Milli şair Mehmet Emin, kendisinin yazmaya pek alışık olmadığı bir konuda, iktisat üzerine ilginç bir makale yazmıştır. Karagöl'de bir yaylada göçebelerin yazın koyunlarını kırkmalarını anlatarak başladığı yazının sonunda, bir çocuk annesine "Ana, babamın götürdüğü bu yünleri ne yaparlar?" diye sorar, annesi ise "Ne bileyim oğul" diye cevap verir. Bunun üzerine, şair soruyu cevaplar: "Senin babanın götürdüğü bu yünlerle, biz Osmanlıların başımıza giydiğimiz fesleri yaparlar, ananın, bacın için ısmarladığı şalları yaparlar, sizin yarın öbür gün göçeceğiniz kışlağın ovalarında yetişen pamuklarla da yine biz Müslümanların feslerimize sardığımız sarıkları yaparlar; senin sırtına giydiğin gömlekleri yaparlar, kimler yaparlar?...
Ahmet Hikmet "Dilimiz"
Yazar, Osmanlıcanın o günkü durumunu eleştirmektedir: Bu dilde o kadar çok Arapça ve Farsça kelime vardır ki, halk hiçbir kitap veya gazeteyi okuyamamaktadır; devlet memurları, hatta sadrazamlar bile zaman zaman anlayamadıkları cümlelerle karşılaşmaktadır. Üstelik, Osmanlıca 'milliyet' duygusundan yoksundur. Yazara göre, bu nokta can alıcı önem taşımaktadır, çünkü bu koşullar altında 'Osmanlılık'ı oluşturan çeşitli unsurlardan bir ulus ortaya çıkamaz. O güne kadar kaba Türkçe diye hor görülen, ama sıradan insanların anlayabildiği halk Türkçesi'ni canlandırmayı önermektedir.
Reklam
Türk Ocağı, askeri tıbbiye, Mülkiye ve mühendislik öğrencileri ile bir grup genç subay ve Askeri veteriner tarafından kurulmuştur
Sayfa 116Kitabı okudu
Türk Ocağı için, toplam 360 tıp öğrencisinden 228 Türk genci, okulun bulunduğu Haydarpaşa'da ve okulun yakınında bulunan Karacaahmet mezarlığında gizli toplantılar yaparlar.
Sayfa 112Kitabı okudu
Ziya Gökalp, milli hissin güçlü olduğu bir ülkeyi, ancak milliyeti ile gurur duyan kimselerin yönetebileceğini belirtir.
Bu 100 milyon kan kardeşinin, yegane rabıtası olan lisanına, kendi ismini vermek günah mıdır?
Reklam
Jön Türkler, henüz toplumu yönetecek yeterlilikte olmadıklarının ve toplumun da kendilerini yönetici diye benimsemediğinin bilincindeydiler.
Ziya Gökalp 1923'te, Türk milliyetçiliğinin hedefleri olarak üç ilkeyi sayıyordu: Türkiyecilik, Oğuzculuk (Türkmencilik) ve Turancılık.
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Masami Arai Jön Türk Dönemi Türk Milliyetçiliği. Çeviren Tansel Demirel. Masami Arai, 1953 yılında Tokyo'da doğdu. Tokyo Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Asya Tarihi bölümünü bitirdi. 1979-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi'nde araştırmalarda bulundu. Tokat Üniversitesi Batı Asya araştırmaları bölümünde görev yapan Masami Arai, Türk milliyetçiliği üzerine araştırmaların yanı sıra Avrupa'da Osmanlı Türk öğrencileri ile ilgili çalışmaları ve yakınçağ Türk tarihi ilişkin çeşitli makaleleri vardır. Kitap önce İngilizce hazırlanmış, daha sonra Türkçeye tercüme edilmiştir. Tanzimattan sonra, Osmanlı Devleti'nde başlayan batılılaşma hareketi sonrasında ortaya çıkan süreç, Osmanlı aydınlarının farklı fikirler ortaya koymalarına da sebep olmuştur. Yazar kitapta, Jön Türk hareketi olarak gördüğü, adlında İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Türk milliyetçilerinin 1900'lü yılların başındaki fikri durumunu, o dönemde yayınlanan dergiler üzerinden değerlendirmektedir. Kitap, Türk Derneği, Genç Kalemler, Türk Yurdu, Türk Ocağı ve İslam Mecmuası' nı inceleyerek tespitlerde bulunmaktadır. Yazarın vardığı sonuç; kısaca bu dönemdeki Türk milliyetçiliğinin laiklikten daha çok İslami bir nitelikte olduğu, Osmanlıcılığa yakın oldu şeklindedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Jön Türk Dönemi Türk Milliyetçiliği
Jön Türk Dönemi Türk MilliyetçiliğiMasami Arai · İletişim Yayıncılık · 200323 okunma
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap, Türk Milliyetçiliğinin ne şartlar altında,hangi zorunluluklardan ve problemlerden dolayı ortaya çıktığını,dönemin fikir önderlerinin Milliyetçilik konusunda yaşadığı ikilikleri, Türkiye çıkışlı Osmanlıcılık ile Rusya’da doğanların benimsediği Pantürkist ideoloji arasındaki farkı dönemin dergileri, şiirleri kısacası edebiyatı yoluyla öğrenmek için bire bir. Eser,genç kalemler,islam mecmuası,Türk derneği,Türk yurdu,Türk ocakları dergileriyle yürütülen, Jön Türk döneminin daha çok Edebi mücadelesi üzerine duruyor.Eser akademik bir dille yazılmış genel okuyucuya hitap etmiyor özellikle Edebiyat ve Tarih öğrencilerinin kaynak olarak kullanabileceği bir eser.
Jön Türk Dönemi Türk Milliyetçiliği
Jön Türk Dönemi Türk MilliyetçiliğiMasami Arai · İletişim Yayıncılık · 200323 okunma
26 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.