Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Maurizio Ferraris

Maurizio FerrarisYeni Gerçeklik Manifestosu yazarı
Yazar
8.6/10
6 Kişi
18
Okunma
3
Beğeni
536
Görüntülenme

Hakkında

İtalyan filozof Maurizio Ferraris, “Yeni Gerçekçilik Manifestosu”nda postmodernizmin özgürleştirici amaçlarla çıktığı yolun, içinde bulunduğumuz 'itaat düzeni'ne nasıl vardığını Nietzsche'den Heidegger'e, Foucault'dan Derrida'ya uzanan bir hatta ele alıyor. İtalyan filozof Maurizio Ferraris Torino Üniversitesi’nde felsefe dersleri vermekte, aynı üniversitenin kurucusu olduğu Ontology and Deputy Rector for Humanities Research Merkezi’nin (LabOnt) başkanlığını yürütmektedir. Temel çalışma alanları yorumbilgisi, estetik, toplumsal ontolojidir. Felsefede yeni gerçekçilik düşüncesini kıta felsefesi geleneği içinde ilk ortaya atan isimlerden biridir. Spekülatif gerçekçilik ve nesne yönelimli ontolojiyle temel ortaklıklara sahip yeni gerçekçilik, felsefe alanının dışında da bir paradigma olarak tartışılan gerçeklik kavramını da içine alacak geniş çapta tartışmalara yol açmıştır. Ferraris’in, Jacques Derrida’yla ortak çalışması Gusto del Segretto da dahil olmak üzere birçok dile çevrilmiş altmıştan fazla kitabı bulunmaktadır.
Unvan:
Filozof
Doğum:
Torino, İtalya, 7 Şubat 1956

Okurlar

3 okur beğendi.
18 okur okudu.
14 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ruhun karanlık kuyularında ne görünmez kavramlar ne de gerçekçi resimler vardır, zira gerek belirli bir uygulama olmadan karşıt olma­ma ilkesini düşünmek, gerek tanıdığımız kişilerin yüzlerini yeniden şekillendirmek hayli zordur,
Ama gerçek şu ki, bir imge her zaman bir imgeden daha fazlasıdır, bir şeyin temsilidir, izidir; yani kesinlikten (chiarezza) daha öte bir şey olan ayırma (distinzione), imgelemin ve onun ürünlerinin bir sonucu­dur (zira mutlak bilgi üzerinde çalışılması gereken bir hipotezdir). O yüzden, her zaman için, estetik mantığın, mantık da estetiğin için­ de yer alır.
Reklam
Sonsuz ve belirsiz gelecek tasarısını geri çekilme izler ;belki de gelecek çoktan buradadır ve bütün geçmişlerin toplamıdır, ardımızda büyük bir gelecek vardır...
Kolektif Kitap
Gönüllü unutuşun imkânsızlığını göstermek için, hazırda bulunanların hiçbirinin kırmızı bir fili düşünmemesi şartıyla çamuru altına dönüş­türme vaadinde bulunan simyacı anekdotu anlatılır. Bu imkânsızlık gerçektir, çünkü tam da unutulmak istenen şey tekrardan hatırlatılır.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
119 syf.
·
Puan vermedi
Postmodernizme ve pozitivizme karşı "gerçekliği yeniden kazanmak" adına yazılmış önemli bir kitap. Bununla birlikte, yazarın kitabın sonuna doğru öne sürdüğü gerçeklik alanlarının birbirleri ile ilişkilenmelerini teorize etme konusunda bazı eksiklikleri mevcut. Örneğin Ferraris Quentin Meillassoux´un ileri sürdüğü "Korelasyonizm" eleştirisine benzer şekilde, "antinomiler" dışında bir ilişkisellik seçeneği sunmuyor; yeni materyalistlerdeki gibi monizm söz konusuysa neden farklı gerçeklik alanları? Dahası, yazar diyalektiği postmodernistlere atfederken, onlardan kurtarmaya çalışmıyor. Marksizmden ve Kantçılıktan uzak durmak adına diyalektikten vazgeçmek ? Halbuki dayanışma, adalet vb. konularında bizzat onlardan esinlenmişken? Yazarın psikanalize hiç değinmemesi de cabası. Günümüzde gerçekçilik ve gerçekliği sahiplenme eğilimleri ile psikanalizin hatta şizo-analizin ilişkisi nedir? Yoksa gerçekçilik dışında her tür girişimi de post-kantçılığa mahkum etmek gerekiyor? Bu tür eleştirilere ve yanıtlanmamış sorulara rağmen gerçekçilik gerçekten önemli bir düşünsel hat çiziyor. Her şeyden önce felsefeyi geri kazanma iddiası taşıması bakımından. Zor bir konu üzerine "manifesto" başlığıyla çıkmış bir kitap olsa da, manifesto dili taşımıyor. Okuyucu bu bakımdan kendisinin gayet oturmuş bir felsefi perspektifle karşı karşıya olduğunu sanabilir. Gerçekten öyle olup olmadığını ise diğer gerçekçiler spekülatif, düşünümsel ve eleştirel realistler karar verecektir.
Yeni Gerçeklik Manifestosu
Yeni Gerçeklik ManifestosuMaurizio Ferraris · Kolektif Kitap · 201915 okunma
119 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
gerçek dünyanın bir reality show'a, eleştirinin dedikoduya, umudun endişeye, kesinliğin belirsizliğe ve inkarın genel bir tavra dönüştüğü hakikat sonrası çağdan beslenen popülizmin felsefi temellerine dair dikkate alınması gereken çalışmalara imza attığını düşünüyorum. ferraris'i değerli kılan en önemli nokta bu. zira ne pozitivizme ne postmodernizme yaslanan bir eleştirel felsefeyi gündeme getiriyor.
Yeni Gerçeklik Manifestosu
Yeni Gerçeklik ManifestosuMaurizio Ferraris · Kolektif Kitap · 201915 okunma