Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmed Emre

Mehmed EmreBüyük İslam Kadınları ve Hanım Sahabeler yazarı
Yazar
Çevirmen
8.9/10
44 Kişi
192
Okunma
18
Beğeni
6,1bin
Görüntülenme

Mehmed Emre Gönderileri

Mehmed Emre kitaplarını, Mehmed Emre sözleri ve alıntılarını, Mehmed Emre yazarlarını, Mehmed Emre yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1572- Soru: Beş vakit namazların kılınması ile ilgili vaktin giriş ve çkış zamanlarından başka, edâları için müstahab görülen vakitler var mıdır? Cevap: Evet, vardır. Şöyle ki: a) Sabah namazında "İsfar" yani ortalığın aydınlanmasına kadar bırakmak müstehâbtır. Bu hükúmden hacıların Müzdelife de kılacakları sabah namazı müstesnâ
Sayfa 427Kitabı okudu
1616- Soru: Namazların farzlarında okunacak Kur'ân-ı Kerim'in miktarını belirtirken çözemediğimiz bir tabir var. "Tıvâl-i mufassal", "Evsât-ı mufassal" ve "Kısar-ı mufassal" tâbirleri hangi sûreleri içine almaktadır? Cevap: Tivâl" kelimesi tavil'in cemilenmiş şeklidír. Tavil ise Uzun" mânâsına gelmektedir. “Mufassal" lâfzı ise, fasılları çok olan mânâsına gelmektedir. Bu sûreler şöyle tasnif ve tesbit edilmiş bulunmaktadır: "Tivâl-i mufassal", Sûre-i Hucürât'dan Büruc Sûresi'ne kadar olan sûrelerdir. Târik Sûresi'nden "Lem yekün" sûresine kadar olan sûrelere "Evsât-ı mufassal" adı verilmektedir. Bundan itibaren nihâyete kadar olan sûrelere ise "Kısâr-ı mufassal" denilmektedir.
Sayfa 438Kitabı okudu
Reklam
Sürme çekerdi. Hatta, yolculuğa çıkarken tarak, ayna, başına sürduğü yağ, misvak ve sürmeyi de beraberinde götürürdü.
Sayfa 551Kitabı okudu
Bir kimse başkasından hak isteyebilmek için önce kendi üzerine düşen vazifeyi yapmak mecburiyetindedir.
"Biz, bir yıkık değirmeni kırk yıl bekleriz."
Sayfa 103 - Süleyman Hilmi SilistreviKitabı okudu
İçinizde kimin evlenmeye gücü yeterse evlensin. Çünkü bu gözü haramdan sakındıran, ırzı korumaya yegane çaredir. Kim de evlenmeye güç yetiremezse oruç tutsun, Çünkü oruç kendisi için şehveti kesen bir çaredir.
Reklam
Kocasının meşru olan arzularına, güler yüzle itaat gösteren bir kadın, bu hareketiyle yuvanın saadetini temin eder.
Binaya konulan harç nasıl tuğlaları birbirine kaynaştırır ise, evlat da karı ve kocayı birbirine bağlar.
1622- Soru: Sabah namazının farzında birinci rekâtte okunan Kurân ikinci rekâtte okunandan ne nisbette uzun olacaktır? Cevap: Sabah namazının farzında okunması gerekenin üçte ikisini birinci rekâtte: üçte birini de ikinci rekâtte okumak gerekmektedir. Peygamber Efendimiz'in zamanından beri uygulanması devam eden usûl budur. Sabah namazının vakti, halkın uykuda bulunduğu bir zaman olduğundan Müslümanların cemaate yetişebilmeleri hikmetinden dolayı birinci rekâtte uzun okunmaktadır.
Sayfa 439Kitabı okudu
Yok canım
Soru: Vahdet-i vücud düşüncesi nasıldır? Mevlânâ Celalu'd-Din-i Rumî Hazretleri "Ney"e üfürmüş müdür?Yoksa şimdiki Mevlevilerin yaptıkları uydurma mıdır? Cevap: Vahdet-i vücud; mâneviyat erbabının, seyr-i sülûk sırasında, taayyün mertebesine geçiş anında çok nuranî bir hâlin gözleri kamaştırması üzerine hiçbir şeyi ve hatta kendi nefsini bile göremeyecek duruma gelmesi üzerine söyledikleri ve tashihe muhtaç bir sözdür. Bu söz mânevî bir sarhoşluğun tesiri ile söylenmiş olduğu için sahibi mazur bulunmaktadır. Ayık olanların bunu sarf etmesi yanlış ve tehlikelidir. Cenâb-ı Hak, vâcibü'l vücud'tur. Kâinat ise mümkinü'l-vücud'tur. Varlığı vacib olan Allah ile, olması ile olmaması müsavi bulunan kâinat nasıl bir olabilir. İmam Rabbânî Hazretleri "Vahdet-i vücud değil, vahdet-i şühud vardır" diyor. Allah'ın varlığı kâinatla birleşmiş olmamakta, görüşbirliği olmaktadır. Yani o kimse, gözünün kamaşması sebebiyle, Allah'ın varlığından başka birşey kalmamış sanmakta ve görüşteki birliği vücutta birlikmiş gibi his galatına düşmektedir. Elmalılı M. Hamdi Yazır (merhum) Hak Dini Kur'ân Dili adı tefsirinin 8. cildinde ve sûre-i İhlâs'in tefsiri sırasında şöyle demektedir: "Vahdetçilik diye mümkinattan ibaret olan âlemi, vâcibül-vücud görmek isteyen panteistlerin küfr-u ilhadına düşmekten sakınmaldır. Mümkinât vücuda gelmek için illete muhtaçtır. Varlığı kendisinden olmayan şeyler, haddi zatında kendine kalınca yok demektir".
Sayfa 213Kitabı okudu
458 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.