Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmed Fevzi Efendi

Mehmed Fevzi EfendiRabıtanın Hakikati yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
15
Okunma
5
Beğeni
503
Görüntülenme

Hakkında

Mehmed Feyzi Efendi, 18 Mart 1912 senesinde Kastamonu’da, Hepkebirler Mahallesi Şamlıoğlu çıkmazındaki bereketli evde dünyaya gelir. Neseben seyyid; âlimler ve hâlis mü’minler yetiştiren bir ailenin evladıdır. Annesi, Hâfıze Âişe hanım, babası ise Pamukçuzâde İzzet Efendi’dir. Böyle bir âilenin ve ilim ortamı olarak gayet parlak bir beldenin çocuğu olarak küçük yaşlarda tahsile başlar. Kendisinde fevkalâde bir zeka ve ilim iştiyakı da mevcut olduğundan tahsili ve ilmî hayatı başından itibaren pek parlak geçer. İlk hocası Çerkez Hoca Hanımefendi’dir. Sonra, Yârabcı Mektebinde tahsiline devam eder. Yaşı altıyı bulduğunda, şehrin mühim ulemâsından, Kurra Hâfız Ömer Efendi’den hıfzını tamamlar. Kıraat-ı Seb’a’yı yine mühim bir âlim olan Yakamercanzâde Hafız Tevfik Efendi’den (Tevfik Efendi de Bediüzzaman’ın talebelerinden olmuştur), Arapça’yı Abdurrahman Efendi’den, fıkıh ilmini Abdurrahman Efendi ve Hoca Kâmil Efendilerden tahsil etmiştir. Kâmil Efendi’den ayrıca âdab ilmini almıştır. Askerlik devresinde de (1935-38 yıllarında İstanbul’da) ilme devam etmiş; tefsir ve hadis ilmini ilerletmiştir. Buradaki hocaları; Nevşehirli Hacı Hayrullah Efendi, Seyyid Abdülhakim Arvasî ve Hüsrev Hocaefendi gibi âlimler olmuştur. Feyzi Efendi, askerliğini tamamlayıp Kastamonu’ya döndüğünde; Bediüzzaman hazretleri de burada bulunmaktadır. İlim şevki zirvede olan Mehmed Feyzi Efendi, böyle asrın hârikası bir zâtın kendi memleketinde bulunmasından çok memnun olarak hemen Üstad’ın hizmetine girer ve Risale-i Nur ummanına dalar. Kalemiyle gerek te’lifte, gerek nüshaları çoğaltarak neşir hususunda sadakatle çalışmış, Çaycı Emin Efendi’yle ve diğer kahramanlarla birlikte Kur’an hizmetinde Kastamonu’nun Isparta ile omuz omuza gelmesine vesile olmuştur. Kendisi, Bediüzzaman’ın sır kâtibi olarak da bilinir. Fevzi olan adını da üstadı Feyzî yapmıştır. Asıl soy adı Pamukçu olmakla birlikte, sonradan kendisine tam bir şefkatle ikinci bir annelik yapan teyzesinin soy adını almış ve Şallıoğlu olmuştur.
Tam adı:
Mehmed Feyzi Şallıoğlu
Doğum:
Kastamonu, 28 Mart 1912
Ölüm:
Kastamonu, 4 Mart 1989

Okurlar

5 okur beğendi.
15 okur okudu.
2 okur okuyor.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hz. Mevlana
Bir akıl başka bir akılla birleşince, kötü fiil ve kötü davranışa engel olur
Bir mûridin şeyhine olan râbıtasına engel olmak, onu râbıtadan menetmek; “Ey îmân edenler! Allâh’a karşı gelmekten sakının, ona yaklaşmaya vesîle arayın ve onun yolunda cihâd edin ki kurtuluşa eresiniz” {Mâide 5/35} âyetine muhalefet etmektir. Allâh muhafaza!
Sayfa 25 - ŞADIRVANKitabı okuyor
Reklam
“O, nefis arzusu ile konuşmaz. {Size okuduğu} Kur’an ancak kendisine bildirilen bir vahiydir” {Necm 53/3-4}. Bu âyette beyân edildiği gibi Peygamber Efendimiz ~salllallâhu aleyhi vessellem~ Allah Teâlâ’nın şehâdetiyle O’nun emirlerine zerre hatta zerreden daha küçük de olsa muhalif hiçbir şey söylememiştir. ___ İslâm Dîni Kurtuluş Vesîlesidir
Sayfa 25 - ŞADIRVANKitabı okuyor
Nakşibendî büyüklerinin ruhaniyetlerinin kahrından korkmadan, büyük bir cesaret gösterip ehlullaha iftira edenlerin şerrinden Allah’a sığınırız.
Ne Yûsuf'un kuyusu, ne gömleğin kokusu, Açılsa artık gözüm, bitsin gaflet uykusu.
Mehmed Fevzi Efendi
Mehmed Fevzi Efendi
“Erkeğin süslenmeye ihtiyacı yoktur. Onun süsü; ciddiyet, vakar, sadelik ve şecaattir.
Mehmed Fevzi Efendi
Mehmed Fevzi Efendi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
72 syf.
·
Puan vermedi
Rabıta şirk mi?
Mehmet Fevzi Efendi(k.s)'nin kendi zamanında yaşayan, tasavvuf ehli olmayan ve tasavvuf ile rabıta hakkında ileri geri konuşan birine cevap niteliğinde yazdığı küçük bir risale. Kısa ve anlatımı yoğun olduğu için anlamakta biraz zorlanılabilir ama aklımızdaki 'rabıta da şirk mi' sorusunu giderecek bir eser.
Rabıtanın Hakikati
Rabıtanın HakikatiMehmed Fevzi Efendi · Şadırvan Yayınları · 201618 okunma