Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mehmet Sait Yıldırım

Mehmet Sait YıldırımUygarlığın Doğuşunda Kültür ve Kürtler yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
25
Okunma
7
Beğeni
2.102
Görüntülenme

Mehmet Sait Yıldırım Gönderileri

Mehmet Sait Yıldırım kitaplarını, Mehmet Sait Yıldırım sözleri ve alıntılarını, Mehmet Sait Yıldırım yazarlarını, Mehmet Sait Yıldırım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Her şeyi zorla elinden alınmış bir halkın mensubusun. Buraya halkının elinden zorla gasp edilen bütün değerlerini düşmandan nasıl söküp alacağını öğrenmeye geldin."
Kürdistan'da egemen olan resmi ideolojilerin temel iddiası, kürt denen bir olgunun olmadığıdır. Bunun aksi en küçük bir söylem veya iddia, en ağır suç olarak kabul edilmiştir. Kürt olgusunu kendi ideolojik politik çıkarları doğrultusunda ele alan Türk, Arap ve Fars egemenlerinin oluşturduğu statükoya göre Kürt yoktur "Dağ Türkü", "Yemen Arabı", "Fars soylu topluluk" vardır.
Reklam
Mısır, Nil'in armağanıdır; Mezopotamya ise, insanların eseridir. Maurice Vieyra
İnsanın ve tarihin gerçek anlamda başlangıcı; kronolojik açıdan, Neolotik Tarım ve Köy Devrimi'nin başladığı tarih olan M.Ö. 12 ile 10 bin civarına tekabül eder; mekanı Ortadoğu bölgesi yani "Altın Hilal"dir.
Uzmanların hemen hepsine göre ilk uygarlığın -yani bitki ekimi, evcil hayvanlar, evler, ilk köyler ve kentler, belli bir sanat, örgütlenmiş ibadet ve tapınaklar; hepsi bir arada Yakındoğu'da ortaya çıkmakla birlikte, daha düne kadar sanıldığı gibi Mısır veya Aşağı Mezopotamyanın büyük nehir vadilerinde başlamadığıdır. Bereketli Hilal diye adlandırılan coğrafyada, Zagros sıradağlarının batı yamaçları ve vadilerinde yaratıldığıdır. İlk Mezopotamya uygarlıkları kuzeyde gelişmiştir: Hassuna(6000`e doğru), onu izleyen Samarra (5500`e doğru) ve Halef (5000`e doğru). Parlak ve değişken bir uygarlıklar takım yıldızının ortasında Mezopotamya konumunu her ne olursa olsun, korumaktadır.
Yerleşik coğrafyası, bitki ve hayvan kültürü nedeniyle Kürdistan'ın dünyada ilk defa neolitik çağa beşiklik ettiği kesindir. Tarım ve Köy Devriminin gerçekleştiği sahadır. M.Ö. 11 bin yılına kadar eskiye dayanan bir yerleşik kültüre sahip olduğu, bundan daha eski bir tarihin dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığı arkeolojik kalıntılardan kanıtlanmaktadır. Kürtlerin tarihteki rolü, esas olarak neolotiğin yaratıcı halkı olmasından ileri gelmektedir. Dicle ve Fırat'ın, Toros ve Zagros dağ sisteminden beslendiği yarı-ova ve dağlık alan, neolotiğin doğduğu yerler olarak kesinlik kazanmıştır. (Öcalan)
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
Evrenin yaşı 15 milyar yıl, üzerinde yaşadığımız yerkürenin ise yaklaşık 4,5 milyar yıl olarak saptanmaktadır. Yeryüzündeki yaşama dair izler 3,5 milyar yıl öncesine kadar uzanıyor. Bu dönemde mavi yosunların var olduğu kesin bilgisine ulaşmıştır. İnsan soyunun boy vermesi -homo genusu baz alınırsa- topu topu iki, bilemedin üç milyon yıl öncesine rastlıyor.
#MezarlaKavgaOlmaz
Genellikle 'uygarlık' öncesi dönemler için 'barbarlık çağı' denilip geçiliyor. Oysa insanlığın barbarlıktan önce bir 'vahşet dönemi' yaşadığı unutulmamalıdır. Vahşet çağlarının tipik özelliği ise, insanın kendi ölü hemcinslerini yemesidir. İşte ölülerin gömülmesi, ölüye saygı bilincinin gelişmesi, aynı zamanda vahşet döneminin sona ermesi, insanlığın vahşetten barbarlığa geçiş aşamasının da ifadesi oluyor.
Her ne kadar uygarlaşmanın diğer bir adı medeniyet (arapça şehir düzeni) ise de, yol açtığı temel sorunlar açısından şehir ve şehircilik, uygarlığı en çok tehdit eden düzen yaşamının, ama aynı zamanda toplumun da temel kaynağı durumundadır. Uygarlığın adı ve sembolü olduğu kadar, temelini çürüten kaynağıdır da...
83 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.