Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Yaşar Ünal

Mehmet Yaşar ÜnalAnadolu Anatanrıçası Kibele yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
219
Görüntülenme

Hakkında

Mehmet Yaşar Ünal, Araştırma - İnceleme, Din & Mitoloji, Mitoloji kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Anadolu Anatanrıçası Kibele, Mitoloji Anadoludan, Uşak İli Köyler Sözlüğü olarak sayılabilir. Mehmet Yaşar Ünal kitapları; Aky Yayınları, İnkansa Yayınları, Uşak Akademi Kitap Dağıtım aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Mehmet Yaşar Ünal tarafından yazılan son kitap "Uşak İli Köyler Sözlüğü", Uşak Akademi Kitap Dağıtım tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.
Tam adı:
Doktor, Yazar

Okurlar

2 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kazı bilim çalışmalarında Anadolu'da en yaygın olarak bulunan şey Ana Tanrıça yontularıdır. Bu heykelciklerde Ana Tanrıça daima çıplak, çok defalar da doğum esnasında gösterilmiştir. Kadınların doğuma, yani kendilerine benzer bir canlıyı dünyaya getirebilme yeteneklerini, sonra da ürettikleri sütle onu besleyip büyütme yeteneklerini kutsal kabul etmişlerdir. Erkeğin bu işteki rolü ise pek önemsenmemiştir.
Sayfa 22 - AKY yayınları
İlginç.
Luvi dilinde "Arta", Akarsu anlamına gelir, "Mis" ise Tanrıça anlamına gelir. Bu iki sözcüğün birleşiminden Artemis adı meydana gelmiştir. Artemis adı da Anadolu'nun bilinen en eski dili olan "Luvi" dilindendir. Sadece burada anlamı vardır. Grekçe ile hiçbir ilgisi yoktur. Grekçe anlamı da yoktur. "Luvi dili 1946'larda keşfedilmiştir." ve kısmen çözülmüştür.
Sayfa 61 - AKY yayınları
Reklam
...Romalılar kurtarıcı Kibele'ye çok büyük saygı gösterdiler ve O'na "Mater Deum Magna" adını verdiler. Bu Tanrıçaların Büyük Anası demekti. Romanın koruyucusu olarak başında şehir surlarını temsil eden bir kule taşır şekilde gösterilir. Ana Tanrıça aynı zamanda yeryüzüdür, şehir surları ve kuleler yeryüzüne dikilir. Onun için başında sur ve kuleleri taşır haldedir. Bu şekilde MaterTuritta yani Kuleli Ana da denilmiştir. Kral taçları buradan gelir.
Sayfa 52 - AKY yayınları
Asur'lulardan kalan yazılı belgelerde, bazı Hatti kentlerini kadınların yönettiğini görüyoruz. Bu Kraliçelerin o çağda egemenliklerini yürütebilmeleri, Ana Tanrıça Kibele inancı ve kültürü sayesinde olmuştur. O dönemde, bir kadın yöneticinin hüküm sürdüğü başka bir yer görülmemiştir. "O tarihlerden 2500 yıl sonrasına kadar, hiçbir kadın yönetici veya kraliçe adına rastlanmamıştır."
Sayfa 91 - AKY yayınları
DÜNYADA İLK SENATO ANADOLU'DA (PANKUS)
Hititlerin kurduğu imparatorlukta 3 güç odağı vardı, ülke yasalarla yönetiliyordu. Bunlar; Kral, Kraliçe(Tavananna), Pankus(Soylular Meclisi) idi. Pankus adı verilen soylular meclisinin de çok önemli yetkileri vardı. Pankus, yargı yetkisine sahip bir kuruldu. Ülke sorunları bu mecliste konuşulur ve karara bağlanırdı. Bu açından Pankus dünya tarihinde bir ilk olma özelliğine sahiptir. Eski krallık döneminde Pankus'un yetkileri daha fazlaydı. Örneğin, kral soyundan birine verilen ölüm cezası, bu meclis tarafından onaylanmak zorundaydı. Kralın gösterdiği veliahtın da bu meclis tarafından onanması gerekiyordu. Yoksa kralın yaptığı atama geçersiz sayılıyordu. Pankus kralı da yargılayabilirdi! Kralın hanedan içinden birini öldürttüğü tespit edilirse, Pankus krala ölüm cezası verme hakkına dahi sahipti.
Sayfa 95 - AKY yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
147 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Başta şunu söylemeliyim ki çok iddialı bir kitap. Günümüzde bildiğimiz,kullandığımız kelimeleri aslında Anadolu'da kullanılan ilk dil olan Luvi dilinden geldiğini, AnaTanrıça Kibele'nin Roma'yı, Mısır'ı ve daha bir çok batı uygarlığını nasıl etkilediğini, Roma'lıları Galya saldırısından nasıl kurtardığını, İlk Anaerkil toplumunun Anadolu'da ortaya çıktığını, iki cinsiyetinin de eşit görüldüğü hatta kadınların daha da el üstünde tutulup devlet işlerine,komutanlığa vs. yükseldiğini anlatan, ve yazamadığım daha bir çok şaşırtıcı bilgi barındırmakta. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Anadolu Anatanrıçası Kibele
Anadolu Anatanrıçası KibeleMehmet Yaşar Ünal · Aky Yayınları · 20172 okunma