Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Melike Sayıl

Melike SayılAnne Duyarlığı ve Çocuklarda Bağlanma yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
10.0/10
1 Kişi
12
Okunma
1
Beğeni
648
Görüntülenme

Hakkında

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 1982 yılında mezun olmuş ve aynı üniversiteden 1990 yılında Gelişim Psikolojisi alanında doktora derecesini almıştır. H.Ü Psikoloji Bölümü’nün akademik kadrosuna 1984 yılında araştırma görevlisi olarak katılan Melike Sayıl, 1991 yılında yardımcı doçent, 1997’de doçent ve 2007’de profesör unvanlarını almıştır. Duke Üniversitesi Psikoloji Bölümünde 2000 yılı güz döneminde ziyaretçi profesör olarak çalışmalarda bulunmuştur. Tez çalışmaları ve ilk araştırmaları çocuk çizimlerinde bilişsel süreçlerin rolü üzerinedir. H.Ü Psikoloji Bölümünde Gelişim Psikolojisi Araştırma laboratuvarını kurmuş ve bu laboratuvarda çalışan kadınlarda anneliğe geçiş, ergen gelişimi, ana babalık davranışlarının çocuk ve ergenlerin gelişimlerine olan etkileri konularında kapsamlı araştırma projeleri yürütmüştür. Son zamanlardaki araştırmaları ana babalık davranışlarının sosyal alan kuramı bağlamında ve çok yönlü olarak anlaşılması, ebeveyn kontrolünün ergen gelişimiyle ilişkileri ve bu ilişkileri açıklayıcı süreçler üzerine odaklanmaktadır. Türk Psikologlar Derneği (TPD) çatısı altında mesleki ve akademik çalışmalara da katkı sağlamış; başkan yardımcılığı ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Farklı yıllarda ve farklı sürelerle Türk Psikoloji Dergisi ve Türk Psikoloji Yazıları gibi Derneğin uluslararası süreli yayınlarında Yayın Kurulu Üyeliği, Yayın Yönetmeni yardımcılığı ve Yayın Yönetmenliği yapmıştır. İki yıl süreyle “EuroPsy” Avrupa Psikoloji Sertifikası Ulusal Ödüllendirme Komitesi başkanlığı görevini yürütmüştür. 2013 - 2015 yılları arasında TPD Akreditasyon Üst Kurulu başkanlığı görevini yerine getirmiştir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun “Çocukların ve Gençlerin Televizyondaki Zararlı İçeriklerden Korunmasına Yönelik Koruyucu Simge Sistemi” geliştirme projesinde akademik danışman olarak çalışmış ve yayın kuruluşlarına “Akıllı İşaretler Sınıflandırma Sistemi” eğitimleri vermiştir. Bölüm yazarı (çevirmeni) ve editörü olduğu telif ve çeviri ders kitapları da bulunan Melike Sayıl, yaşam boyu gelişim, gelişim psikolojisi araştırmalarında yöntem, bilişsel gelişim, ana babalık ve ergen gelişimi konularında lisans ve lisansüstü düzeylerde dersler vermektedir.
Tam adı:
Prof. Dr. Melike Sayıl
Unvan:
Türk Psikolog, Akademisyen, Yazar, Çevirmen

Okurlar

1 okur beğendi.
12 okur okudu.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Yapılan çalışmalar, özellikle güvensiz bağlanma stillerinde bazı farklılıklar olsa da genel olarak dünyadaki çocukların yaklaşık %60-65'i güvenli bağlanma, %15-20'si kaygılı/kararsız bağlanma ve %20-25'i de kaçınan bağlanma stili içinde sınıflandırılmıştır (bkz.van Ijzendoorn ve Sagi-Schwartz,2008 ).
Sayfa 18 - Koç Üniversitesi Yayınları
Bowlby (1973), temeli, erken yıllarda bağlanma davranışsal ve yakın bakım sistemlerinin özellikleri tarafından şekillenen duygu,düşünce ve davranış örüntülerinin "beşikten mezara" kadar sürdüğünü ve gelişim süreci içinde diğer ilişkilere de genellendiğini öne sürmüştür.Bowlby'ye göre erken dönem deneyimleri , "bağlanma içsel çalışan modelleri " ya da kısaca "zihinsel modeller " denilen şemalar aracılığıyla zamanla bilişsel olarak kristalize olurlar ve ileri yıllara taşınırlar.Çocukların erken yıllardaki ebeveynleri ya da bakım veren kişiler duyarlı ve destekleyici ise çocuklar , sevilmeye ve bakım verilmeye değer bir benlik algısı ve bu algı temelinde olumlu bir bağlanma benlik modeli geliştirirler.Aynı zamanda da başkalarını destekleyici,ulaşılabilir ve iyi niyetli kişiler olarak görerek olumlu başkalık modeli geliştirirler.Güvensiz bağlananlar ise hem kendilerine hem de başkalarına ilişkin olarak olumsuz benlik ve başkaları modelleri geliştirerek yakın ilişkilerdeki davranışlarını ve beklentilerini karamsarlık ve olumsuzluk üzerine inşa etme eğilimine girerler.
Sayfa 17 - Koç Üniversitesi Yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok