Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Metin Erksan

8.5/10
30 Kişi
100
Okunma
28
Beğeni
7,2bin
Görüntülenme

Hakkında

Metin Erksan, 1 Ocak 1929 tarihinde Çanakale’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde okudu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümününden 1952’de “Tarihi Yarımada Suriçi/Galata Suriçi İstanbul Hanları” adlı lisans teziyle mezun oldu. 1950 yılında daha üniversitede okurken Atlas Film için Yusuf Ziya Ortaç‘ın ‘Binnaz’ adlı oyununu senaryolaştırarak sinemaya adımını attı. Film Mümtaz Yener tarafından çekildi. 1948’de İstanbul’da gazetelere ve dergilere “Kamera” takma adıyla film eleştirileri ve sinema yazıları yazarak gazeteci/yazarlığa başlayan Metin Erksan, basın şeref kartı sahibi olup, kültür-sanat, düşünce ve siyaset konularında yazarlık ve gazetecilik de yapmıştır. 1952’de İlk filmi olan “Aşık Veysel‘in Hayatı adlı” sinema filmini, rejisör olarak gerçekleştirdi. Askerliğini 1956-58 yılları arası Yıldız Sarayı içinde bulunan Merkez Ordu Sinema Dairesi’nde yedek subay olarak yaptı. 1952-1982 yıllarında senaryo yazarı, rejisör ve yapımcı olarak birçok sinema filmi gerçekleştirdi. 1958’de Türk Sinema Sanatçıları Derneği’ni, 1962 Türk Sinema İşcileri Sendikası’nı , 1965’te Türk Sinema ve Film Rejisörleri Birliği’ni kurdu. 1964’te Uluslararası Berlin Film Festivali’nde, senaryo yazarlığını, rejisörlüğünü ve yapımcılığını yaptığı Susuz Yaz adlı filmiyle Altın Ayı Ödülü’nü kazandı. 1963’te Mimar Sinan Üniversitesi yapısındaki Devlet Film Arşivi’nin kurulmasına düşünsel ve uygulamalı olarak öncülük etti. 1975’te aynı üniversitede sinema öğretiminin başlamasına öncülük etti. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 1975-2005 yıllarında Sinema Kuramı adı altında sinema ve film dersleri verdi. 1974 yılında Sait Faik Abasıyanık‘ın “Müthiş Bir Tren”, Kenan Hulusi‘nin “Sazlık”, Samet Ağaoğlu‘nun “Bir İntihar”, Sabahattin Ali‘nin “Hanende Melek” ve Ahmet Hamdi Tanpınar‘ın “Geçmiş Zaman Elbiseleri” adlı öykülerini, TRT Kurumu adına “Beş Türk Hikayesi” ismiyle yönetti. 1989’da Atatürk Filmi adlı kitabı, 1989’da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Avrupa Birliği Üyesi Olmak Hakkı ve İsteğinin Tarihsel Kaynakları adlı kitabı, 1997’de Yunan Sorunu adlı kitabı Hil Yayınları tarafından basıldı. Yunan Sorunu adlı kitabı 1999’da ikinci baskı olarak bir kez daha yayımlandı. 2003’te Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü Metin Erksan’a verdi. 1997’de Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu kararı ile “Onursal Profesörlük” unvanı verildi. Erksan, rahatsızlığı dolayısıyla tedavi gördüğü Bahçelievler MedicalPark Hastanesi’nde 04 Ağustos 2012 akşamı hayatını kaybetti.
Unvan:
Türk Yazar, Yönetmen
Doğum:
Çanakkale, Türkiye, 1 Ocak 1929
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 4 Ağustos 2012

Okurlar

28 okur beğendi.
100 okur okudu.
4 okur okuyor.
131 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ben seni değil resmini tanıyorum. Belki sen benim bütün güzel düşüncelerimi yıkarsın.”
Resmin benim dünyama ait bir şey. Ben seni değil resmini tanıyorum. Belki sen benim bütün güzel düşüncelerimi yıkarsın.
Reklam
"Sen dostlukların, aşkların kolay mı kurulduğunu, kolay mı sürdürüldüğünü sanıyorsun?"
"Bir resme nasıl aşık olunur? Bu zamanda böyle insanlar var mı?"
Ben seni değil resmini tanıyorum. Belki sen benim bütün güzel düşüncelerimi yıkarsın.
Ben seni değil resmini tanıyorum
Halil: Resminle benim aramdaki bir durum, seni ilgilendirmez. Ben senin resmine âşığım. Meral: İyi ama âşık olduğun resim benim resmim. İşte ben de buradayım, söyleyeceklerini dinlemeye geldim. Halil: Resmin sen değilsin ki. Resmin benim dünyama ait bir şey. Ben seni değil resmini tanıyorum. Belki sen benim bütün güzel düşüncelerimi yıkarsın. Meral: Bu davranışların bir korkudan ileri geliyor. Halil: Evet. Bu korku sevdiğim bir şeye ebediyen sahip olmak için çekilen bir korku. Ben senin resmine değil de, sana âşık olsaydım ne olacaktı? Belki bir kere bile bakmayacaktın yüzüme. Belki de alay edecektin sevgimle. Halbuki resmin bana dostça bakıyor. Ve ebediyen bakacak.
Metin Erksan
Metin Erksan
Pişmanlık yok... Hayal kırıklığı yok... Ayrılık yok... Ben seni değil resmini tanıyorum. Belki sen benim bütün güzel düşüncelerimi yıkarsın... Ben seni seviyorsam bundan sanane...
Metin Erksan
Metin Erksan
Reklam
Böylesi daha güzel sanki ...
Ben seni değil resmini tanıyorum, belki sen benim bütün güzel düşüncelerimi yıkarsın...🌹
Sevmek Zamanı
Sevmek Zamanı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
69 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Eski kitaplara karşı zaafım var. Kütüphanem de bulunsun istedim. Bana sanat ne diye sorsalar işte budur derim. Ayrıca bu kitabın filmini kesinlikle izleyin pişman olmazsınız. Tekrar tekrar izlenilebilen ve her defasında ayrı bir tat alınabilecek bir film olduğunu göreceksiniz..
Sevmek Zamanı
Sevmek ZamanıMetin Erksan · Hareket Yayınları · 197343 okunma
69 syf.
·
Puan vermedi
Metin Erksan'dan 1965 yılı için ziyadesiyle sahici bir aşk hikayesi... Zengin kız fakir erkek hikayesini o dönemde bu kadar farklı bir üslup ve teknikle anlatması bu eserin zamanının çok ilerisinde olduğunu gösterir. "Bir surete aşık olma" teması üzerine kurgulanmış, aslında baktığınızda, aşık olunan kişi, aşık olanın gözünde bir suretten ibaret degil midir? Aşık olan kişi "kendi gördüğü surete" aşık olmaz mı? Bazen bir resme ya da sese aşık olursunuz... Sonra da tutar, resmini başucunuza koyarsınız... Bir alıntıyla sözlerimi bitirmek istiyorum... "Ben senin resmine değil de sana aşık olsaydım o zaman ne olacaktı? Belki bir kere bile bakmayacaktın yüzüme. Belki de alay edecektin sevgimle. Halbuki resmin bana dostça bakıyor ve ebediyen bakacak." Keyifli okumalar...
Sevmek Zamanı
Sevmek ZamanıMetin Erksan · Hareket Yayınları · 197343 okunma
69 syf.
·
Puan vermedi
·
35 saatte okudu
Günümüz platonik aşık konusundan bambaşka bir hikaye sevmek için sevenin değil bir resmi bile yeter demenin tam noktası. Film ayrı kitabı ayrı muhteşemlikte anlatıyor. Metin Erksan ruhu şad olsun .
Sevmek Zamanı
Sevmek ZamanıMetin Erksan · Hareket Yayınları · 197343 okunma