Michael W. Dols

Michael W. DolsMecnun yazarı
Yazar
8.3/10
4 Kişi
8
Okunma
2
Beğeni
886
Görüntülenme

Hakkında

1942 - 1989 yılları arasında yaşamış, kaliforniya devlet üniversitesi tarih bölümü profesörü. tam adı michael walter dolls'tur. tıp tarihi ve islam tıbbı üzerine yaptığı çalışmalarla dünya çapında tanınan akademisyendir.
Tam adı:
Michael Walter Dolls
Unvan:
Tarih Bölümü Profesörü, Yazar
Doğum:
Baltimore, Maryland, ABD, 1942
Ölüm:
Amerika Birleşik Devletleri, 1 Aralık 1989

Okurlar

2 okur beğendi.
8 okur okudu.
19 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Evliya Çelebi'ye göre Edirne'deki Bayezid Hastanesi'nin kasasında hastaneye haftada üç kez gelen üç hanende ve bir flütçü, bir kemancı, bir armonikacı, bir simbalci, bir arpçı, bir arp-simbalci ile bir udiden müteşekkil yedi müzisyen için ayrılmış bir fon vardı. Müzisyenler, altı farklı beste çalarlardı ve delilerin çoğunun bu "ruhun gıdası"yla rahatladıkları söylenirdi. Aynı zamanda hastalar hekimlerin talimatlarına göre özenle beslenirlerdi. Haftanın iki günü hastanenin ilaç deposu "şehrin bütün hastalarına" açılır ve onlara parasız ilaç ve macun verilirdi.
Pavlus kısaca şöyle demişti: "Aranızdan biri bu çağın ölçülerine göre kendini bilge sanıyorsa, bilge olmak için akılsız olsun! Çünkü bu dünyanın bilgeliği Tanrı'nın gözünde akılsızlıktır."
İlginç bir etimolojik bağlantı
Arapçada "cnn" kökünden gelen kelimeler "saklamak", "gizlemek" manası içerir: "cenin" (karında saklanan), "cennet" (saklı bahçe) gibi. "Mecnun" ise aklını saklayan demektir.
Bak hele ellerindeki güllere; Yayar rayihasını yapraklarını dökenlere; Aşk ateşinin kavurduğu kalp gibi Yanıp kül olurken devam eden sevmeye
Orta Çağ'da kimi tedavi yöntemleri
İbn Sina bu tedavilerin çoğunun ilgili hastalığın altında incelendiğini söyler. Bulanıklığın yanı sıra zayıflık ve iltihaplanma belirtileri görülebilir ve bu durumda hastayı şiddetle tokatlamak gerekir. Diğer zamanlar hastaya iyi gelen bir şey de hastanın başına kelle paça çorba dökmek ve hastaya her gün şeytan şalgamı vermektir. Eğer başka hiçbir şey işe yaramazsa hastanın başını haç şeklinde yakarak dağlamak gerekir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
656 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Alanı İçin Zengin ve Mühim Bir Kaynak
Kitap, tam olarak tanımlamanın, sınırlar çizmenin hâlâ pek mümkün olmadığı mecnunluk (delilik) olgusunun Orta Çağ İslam toplumlarındaki görünümlerini inceliyor. Bunu yaparken Orta Çağ düşünce dünyasını, tıp ve sağlık anlayışını, toplumsal inanışları, sosyal ve politik kurumları, bunların tarihsel köklerini ele alıyor, bu alanlara dair geniş bilgiler sunuyor. O dönem anlayışına göre delilik nedir, deliliğin çeşitleri nelerdir, toplumdaki karşılığı nasıldır, hukuki olarak ne ifade eder, tedavi yöntemleri nelerdir?.. Bunlar ve benzeri birçok soruya karşılık var bu kitapta. Beni kitapla ilgili asıl memnun eden kısım, kitabın beklediğimden çok daha fazlasını sunmasıydı bana. Yalnızca delilik ve onun etrafındaki küçük birkaç meseleye dair malzeme bulacağımı sanırken oldukça geniş bir Orta Çağ panoraması ile karşılaştım. Bu bakımdan benim için oldukça dolu bir okurluk deneyimi olduğunu söyleyebilirim. Genel olarak yazarın tarafsız davranmaya gayret ettiğini, elindeki verileri yansız bir tutumla ve mümkün olduğunca bilimsel anlayışla aktardığını düşünüyorum. Alanı için mühim, ufuk açıcı bir kitap. Tavsiye edilir.
Mecnun
MecnunMichael W. Dols · Pinhan Yayıncılık · 20138 okunma
608 syf.
8/10 puan verdi
·
28 günde okudu
Çok ayrıntılı, çok kapsamlı bir kitap. İçeriği alt başlıkta belirtilenle sınırlı değil. Çok daha geniş kapsamlı. Ortaçağ İslam toplumunda deli kavramı, delilik üzerine uzun yıllar emek verilmiş, çok kaynaktan araştırma yapılmış bir eser. Konu tarihsel olarak, İslam toplumundaki durumun dayanak ve temellerini de aydınlatmak için, çok daha gerilerden, eski Mısır' dan, Yunanistan' dan, Roma' dan başlatılmış. Pagan inançlar, Yahudi ve Hristiyan inanış ve ritüeller çalışmaya dahil edilmiş. Her ne kadar alt başlık İslam toplumunda deli olsa da kitabın üçte ikisi deliliği tıbbî olarak ele almış. Kültürel olarak incelenmesi ancak üçte bir yer tutuyor. Bu açıdan beklentimi tam karşılamadı. Yine de toplumdaki, sosyal hayattaki ve edebiyattaki deli mefhumu hakkında doyurucu bilgiler veriyor. Devletlerin delilere yaklaşımı ve yasal durumlar da ele alınmış. Okuması zor, ağır ancak ilgilisini, akademik çalışma yapanları tatmin edecek bir kitap. Yazarın ölümünden sonra yardımcıları tarafından yayımlanmış. Türkçeye epey geç çevrilmiş. Çevirisi çok iyi. Konuyu merak edenlere ya da akamedik kaynağa ihtiyacı olanlara tavsiye ederim.
Mecnun
MecnunMichael W. Dols · Pinhan Yayıncılık · 20138 okunma
Resim