Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Michel Chodkiewicz

Michel ChodkiewiczSahilsiz Bir Umman: Muhyiddin İbn Arabi yazarı
Yazar
8.8/10
5 Kişi
23
Okunma
5
Beğeni
1.620
Görüntülenme

Michel Chodkiewicz Gönderileri

Michel Chodkiewicz kitaplarını, Michel Chodkiewicz sözleri ve alıntılarını, Michel Chodkiewicz yazarlarını, Michel Chodkiewicz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sahih-i Müslim'de Resulullah'ın şöyle buyurduğu nakledilir: "Allah güzeldir, güzeli sever. Zaten âlemi halk eden ve mevcut kılan O'dur. Bu sebeple kâinat külliyen ve mükemmel derecede cemildir (güzel). Onda zerre kadar çirkinlik, abeslik bulunmaz. Aksine, Hakk Teâlâ tüm kemâlâtı ve tüm güzelliği onda icmâ et-miştir [,..] Ehl-i keşf onda sadece Hakikat-i İlâhîyyenin suretini temaşa eder [ ...] zira her cemalde tecellî eden, her izin işaret ettiği, her gözün balktığı, her mahbupta muhabbet edilen Hakk Teâlâdır [ ...] Bütün kâinat O'na ubûdiyyette bulunur, O'nun önünde secde eder ve O'na hamd u senada bulunur. Dillerin söylediği bir tek O ve kalplerin arzuladığı sadece O'dur [...] Öyle olmasaydı hiçbir Resul, hiçbir Nebi evlâd u ıyâlini sevemezdi. İbn Arabî Fütûhâtü'l-Mekkiyye (III. fasıl, s. 449-450)
SUFİ KİTAP | I75 tasavvuf araştırmaları | 19 - 1.BASKI - Mart 2022, İstanbul
Reklam
Şeyh Ebu Medyen, müridin ancak aradığı her şeyi Kuran'da bulacağı zaman hakikaten mürit olmuş olacağını söylemiştir.
"Âlemdeki her hakîkat bize ilahi bir hakîkate yönelten bir işarettir ve zaten âlemdeki bir hakîkat ancak işaret ettiği bu ilâhi hakikate istinaden var olmakta, nihayetine ulaştığında yine ona dönmektedir. Allah Kur'an'da âlemi zikrettiğinde, onu hangi ismine izafe ettiğine dikkat et; böylece hangi âlemden bahsedildiğini anlayabilirsin. Allah kendine tekil şahısla sana da çoğula işaret ettiğinde, söz konusu ayet Allah'a ahadiyeti ve sana da kesretin vechesiyle mâtuftur.
Basireti açılmış olan, yani "Rabb'inden bir nur üzerinde" (Zümer, 22) hidâyet olunan kul ise, bir ayeti okuduğu her defasında önceki okumalarda kendisine bahşedilmiş ve sonrakilerde bahşedilecek olanlardan ayrı yeni bir mânâya iletilmektedir. Allah, O'na "Rabbim ilmimi, artır." (Tâ-Hâ, 114) diye niyaz edenin duasına icabet etmiştir. Anlayışı iki okumada aynı kalan kişi ziyandadır. Anlayışı her okumada yenilenen kişiyse kazançtadır. Okuyup da hiçbir şey anlamayana gelince, Allah ona rahmet etsin."
Reklam
Kalbe inen Kur'an beraberinde anlayışı da getirir; bu kalbin sahibi olan kişi, vahyin dilini hiç bilmiyor olsa dahi, okuduğu ibarenin mânâsını dolaysız olarak anlar.
"Kur'an onu okuyanlar için her an yenidir. (...) Ama her karî onun nüzulünü idrak etmez, çünkü zihni kendi tabiatıyla meşguldür. Bu durumda karînin üzerine inan Kur'an onun tabiatının hicabı altında kalmakta ve karîde bir zevk hâsıl etmemektedir. Hz. Peygamber de Kur'an okuyan ama okuduğu Kur'an boğazından aşağı inmeyen kimselerden bahsederken buna işaret etmiştir. Bu, dillere inen kur'an'dır kalplere inen değil. Bu (nüzulü) zevk eden hakkındaysa Allah'a şöyle buyurmaktadır: "Rûhu'l Emin onunla (Kur'anla) birlikte senin kalbine inmiştir." (Şu'ara, 193). Nüzul bu kimse de öyle büyük bir zevk hâsıl etmektedir ki başka hiçbir şeyle kıyas kabul etmez.
"Eğer nefesin yetiyorsa Kur'an ummanına dal, ama eğer nefesin yetmeyecekse onun zâhirini tefsir eden eserleri mütalaayla yetin ve ona dalma. Aksi takdirde orada helâk olursun, zira Kur'an ummanı derindir ve ona dalan kişi kıyıya en yakın yerlerle yetinmeyecek, bir daha asla mahlukata geri dönmeyecektir. Peygamberler ve vâris hafızlar âleme rahmet için tekrar bu yerlere döner. Gayeye ulaşan ve fakat geri dönmeksizin orada kalan 'vakıfun' ise ne kimseden fayda görür ne de kimseye fayda verir. Onlar ummanın merkezini hedef almıştır ya da daha doğrusu merkez onları hedef almıştır. Ve ebedî olarak oraya dalmışlardır."
Hayret içinde sahilsiz bir umman ve ummansız bir sahil gördüm. İbn Arabî
Reklam
167 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Kitabın konusu İbni Arabinin külliyatı, Şeyh ûl Ekberin eserlerinde gizli olarak Kur'an-ı Kerim sürelerini mushaf sıralamasını takiben ilerlediğini belirtiyor. Seyri sulûk yolculuğunun Nas süresi ile başlayıp Fatiha ile bittiğini belirtiyor. Kitaptan edindiğim bilgiler arasında velayetin (velilik) kadınlarda da olduğunu belirtiyor, fıkıh (içtihat) yolunu, mezhep imamları ile sınırlandırılmasını kabul etmiyor Şeyh. Hadis alimi Tirmizinin Şeyhe sorduğu yüzden fazla soruların cevabından bazılarını yazıyor, yazar. Namazın batının önemini anlatıyor. Yazar, İbni Arabi kitaplarına ömrünü vermiş bir Fransız, Allah hidayet nasip etmiş Müslüman olmuş.
Sahilsiz Bir Umman: Muhyiddin İbn Arabi
Sahilsiz Bir Umman: Muhyiddin İbn ArabiMichel Chodkiewicz · Gelenek Yayınları · 200320 okunma
Ve insan için Sadakaların en hayırlısı bizzat kendisini tasadduk etmesi, kendi benliğini bırakmasıdır.
Allah lütfetmeyi hiç bırakmaz, sen de kabul etmeyi hiç bırakma. Allah yücelmeyi hiç bırakmaz, sen de secdeyi hiç bırakma.
43 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.