Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Michel Leiris

Michel LeirisErginlik Yaşı yazarı
Yazar
6.3/10
6 Kişi
26
Okunma
3
Beğeni
1.349
Görüntülenme

Hakkında

Fransız yazar ve etnolog (Paris 1901 - Saint Hilaire, Essonne, 1990). Leiris, yapıtlarında hem iki savaş arası hem de savaş sonrası kuşağının bunalımlarını, içine düştüğü boşluğu dile getirir. Leiris, Yeni Roman'ın dışladığı yazarın yaşam deneyimini özyaşam öyküsü, anı, günce aracılığıyla anlatan yazarlar arasında yer alır. 1931'de Dakar ve Cibuti'ye giden araştırmacılar topluluğuna etnolog olarak katılmış. Fransa'ya döndükten sonra İnsanlık Müzesi ve Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde çalışmıştır. Aragon, Prévost, Desnos, Éluard, Paulhan, Triolet gibi birçok yazarla birlikte Direniş'e katılmış, 1945'te Sartre, Aron, Simone de Breauvoir, Merleau-Ponty ile birlikte Les Temps modernes dergisinin kurucuları arasında yer almıştır. Gerçeküstücü esin taşıyan ilk yapıtı Simulacre (1925), bir sözcük puzzle'ı olarak nitelendirilir. Daha sonra yayımlanan Miroir de la Tauromachie (1938), Glossaire, j'y serre mes gloses (1939) ve Toro (1951), Erginlik Yaşı'nı hazırlayan yapıtlardır. BAŞLICA YAPITLARI: Simulacre, 1925; L'Afrique fantôme, 1934; Tauromachies, 1937; Erginlik Yaşı, 1939; Glossaire, j'y serre mes gloses, 1939; Aurora, 1946, 1977; André Masson et son univers, 1947; La Règle du jeu, I. Biffures, 1948; Race et civilisation, 1951; La Règle du jeu. II. Fourbis, 1955, 1991; Brisées, 1966, 1992; La Règle du jeu. III. Fibrilles, 1966. 1992; La Règle du jeu. IV. Frêle bruit. 1976, 1992; Roussel I'ingénu, 1987; A propos de Georges Bataille, 1988; La Course de taureaux, 1991; Operratiques, 1991.
Unvan:
Fransız yazar ve etnolog
Doğum:
Paris, Fransa, 20 Nisan 1901
Ölüm:
Saint-Hilaire, Essonne, Fransa, 30 Eylül 1990

Okurlar

3 okur beğendi.
26 okur okudu.
20 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bu dünya, benim ona katabileceğim hiçbir şeyin eksikliğini çekmiyor.
Sayfa 54
... intihar etmekle yaptığımız şey az zararla çok yarar sağlamak değil, kendimizi -acımadan- tümüyle zararın içine atmaktır.
Sayfa 74 - Ayrıntı Yayınları
Reklam
Yaşama olanaksızlığının kendisi bize en büyük ahlak anlayışı ölçütü gibi göründüğünden ölümden yana tavır almayı kesin bir onur sorunu kabul ediyorduk.
Sayfa 136 - Ayrıntı Yayınları
Değişemeyeceğimi, zaten değişmeye kalkışsam kusur işlemiş olacağımı biliyordum.
Sayfa 168 - Ayrıntı Yayınları
Yaşam işte böyledir: Bir gün benim karım da bana üzgün gözlerle bakacak, kansere yakalanacağım ya da sakat kalacağım. Elden ne gelir ki! Ciddiliğimi tümüyle yitireceğim, direnmekten vazgeçeceğim.
Sayfa 93 - Ayrıntı Yayınları
ciğerleri temiz havayı içine çeksin diye kendini kırbaçlayan insan
Dildeki soğuk ton (dürtülerdeki üstün bir zeka ve incelikle birleşerek) Manhood'u (kitap dilimize erginlik yaşı olarak çevrilmiş) oldukça bildiğimiz bir anlamda cazip bir kitap durumuna getirir. Ancak başka özellikleriyle, pek çok önyargıyı ihlal ettiği için bu kitaba hiç tahammül edemeyebiliriz. Parlak bir yazı olan sunuş kısmının dışında Manhood dolambaçlı bir yoldan ilerler, daireler çizer ve iki defa geriye döner; varmak istediği yerin herhangi bir sebebi yoktur; tüm metin bu tür çalımlarla doludur. Kitapta hareket ya da doğrultu bulunmadığı gibi, bir tamamına erme ya da doruğa tırmanmaya da rastlayamazsınız . Manhood, ancak bir hayat projesinin parçası olarak tamamen anlaşılması mümkün modern kitapların bir yenisidir: Bizimse kitabı, başka eylemlere dönük bir eylem olarak değerlendirmemiz uygundur. Bu tipte bir edebiyat, geriye dönüp bir külliyatın parçası olarak değerlendirmekten ziyade tek tek, genellikle anlaşılması zor, bazen de sıkıcıdır. Şimdi buradan, aşırı yoğunlukta edebi eserlerin muhtemel bir koşulu olarak dışa kapalılık ve anlaşılmazlık savunusu çıkartılabilir mi? Peki, ya sıkılmaya ne demeli? Sıkılma mazur gösterilebilir mi? Bence bazen mümkündür. (Büyük sanatın yükümlülüğü sürekli ilginç olmak değildir ya!) Biz sıkılmanın bazı kullanımlarını, (çirkinliğin ve karmakarışıklığın modern resmin temel kaynaklarından biri olması, Webern'den beri sessizliğin çağdaş müzikte olumlu, yapısal bir öğeye dönüşmesi gibi) modern edebiyatın en yaratıcı üslup özelliklerinden biri olarak benimsemeliyiz.
Michel Leiris
Michel Leiris
Erginlik Yaşı
Erginlik Yaşı
(Manhood)
Yoruma Karşı
Yoruma Karşı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
174 syf.
4/10 puan verdi
·
Beğendi
Yazarın hayatına dair otobiyografik kitabı.Tüm açıklığıyla söylemek istediklerini filtrelemeden ortaya döküyor. Mitolojiden, tarihten ya da döneminin öne çıkan isimlere göndermeler ve çözümlemeler barındıyor fakat benim bahsi geçen kişilere ilgim olmadığı için zevk alarak okumadım.
Erginlik Yaşı
Erginlik YaşıMichel Leiris · Ayrıntı Yayınları · 199821 okunma